CainiSanatate canina

Pot cainii si pisicile sa consume lapte sau produse lactate?

Sunteti confuz daca sa le dati lapte sau produse lactate prietenilor dvs. blanosi? Nu sunteti singurul. Si exista un motiv bun de ingrijorare: intoleranta la lactoza poate cauza o multime de probleme cu burtica animalelor de companie.

Desi atat cainii cat si pisicile pot fi intolerante la lactoza, pisicile sunt mai predispuse sa aiba probleme. Pe de alta parte, desi intoleranta la lactate este mai comuna la cainii adulti, nu se intampla la toti cainii. Unii caini isi pastreaza capacitatea de a digera laptele pe tot parcursul vietii.

Pentru a evita unele probleme majore, este recomandat sa discutati cu medicul veterinar inainte de a da lapte cainelui (sau orice produse lactate). In plus, acordati atentie oricarui semn de probleme gastrointestinale dupa ce cainele consuma chiar si cea mai mica cantitate de lactate. De exemplu, daca ii dati inghetata cainelui iar acesta dezvolta diaree, puteti fi sigur ce a cauzat-o.

De ce este laptele o problema pentru animalele de companie?

Cand animalele de companie tinere alapteaza, corpurile lor produc niveluri ridicate ale unei enzime numite lactaza, care descompune zaharurile lactozei gasite in laptele mamei lor.

Cu toate acestea, pe masura ce animalele de companie imbatranesc, corpul lor produce din ce in ce mai putina lactaza, ceea ce le face dificila digerarea oricarui tip de lapte.

Din moment ce nu sunt capabili sa descompuna lactoza din produsele lactate, aceasta nu va putea fi digerata si absorbita, animalul prezentand intoleranta la lactoza.

Cand vine vorba de lapte si produse lactate, nu toate podusele sunt la fel. Cantitatea de latoza variaza de la produs la produs. Laptele obisnuit are cea mai mare cantitate de lactoza, in timp ce unele produse secundare ale laptelui au mai putina lactoza.

Lapte de vaca sau lapte de capra? Care este mai bun?

Animalelor de companie le este adesea mai usor sa digere laptele de capra decat laptele de vaca.

Laptele de capra este mai usor de digerat deoarece are un cheag de cazeina mai mic si mai moale, impreuna cu globule de grasime de dimensiuni mai mici, astfel incat este mai bine digerat in intestinul subtire, lasand mai putine reziduuri la fermentat in intestinul gros, si care este de obicei cauza producerii gazelor.lapte sau produse lactate

Acelasi lucru este valabil si pentru laptele crud, nepasteurizat si produsele lactate fermentate, atat de la capra, cat si de la vaci. Produsele lactate fermentate au mai multe sanse sa se descompuna lactoza in timpul procesului de fermentatie si sa fie mai tolerate. Aceasta inseamna ca laptele pasteurizat care a avut enzimele denaturate, dar are inca zaharuri (lactoza) este mai probabil sa provoace probleme decat laptele crud, fermentat sau branzeturile fermentate.

In anumite cazuri, laptele de capra fermentat poate fi folosit chiar si in scopuri medicinale. Laptele de capra contine mai multi acizi grasi cu lant mic si mediu, care sunt mai usor de digerat decat acizii grasi cu lant lung. De fapt, laptele de capra fermentat este o dieta completa, care contine o gama completa de aminoacizi, vitamine si minerale in proportiile adecvate pentru a sustine viata. Laptele de capra este utilizat uneori ca o dieta de sine statatoare pentru animale cu boli inflamatorii intestinale, pentru a permite intestinului sa se vindece.

Daca banuiti ca animalul dvs. are o boala inflamatorie intestinala, consultati-va cu un veterinar pentru a vedea care sunt optiunile dvs. inainte de a incerca laptele de capra pe cont propriu. Asta deoarece poate exista o boala de baza grava sau o infectie intestinala care trebuie tratata mai intai.

 

Elucidarea miturilor legate de consumul de lapte sau produse lactate la caini si pisici

Laptele provoaca viermi?

Desi exista multe mituri cu privire la produsele lactate, unul comun pare sa fie ca consumul de lapte provoaca viermi. Ca sa fie clar, nu exista niciun adevar in afirmatia ca laptele provoaca viermi la pisici si caini.

Nu se stie de unde provine acest mit, insa probabil a aparut deoarece multi pisoi si catei sunt infestati cu viermi, ceea ce poate fi un mare soc pentru proprietarii de animale de companie atunci cand isi aduc acasa noii prieteni patrupezi.

Pisicile si cateii pot face viermi daca beau laptele mamei lor atunci cand mama este contaminata cu larve de viermi din cauza faptului ca nu a fost deparazitata inainte de sarcina.

Cainii pot manca iaurt?

Un alt mit este ca iaurtul este bun pentru sanatatea animalului dvs. de companie. Iaurtul in cantitati mici, servit ca si gustare, poate fi bun insa nu ar trebui folosit pentru a furniza bacterii probiotice sau calciu pentru a echilibra o dieta, deoarece nu sunt suficient de bogate in acele ingrediente.

Asadar, este in regula sa va lasati cainele sa guste din iaurt, insa ideea ca ii ofera animalului dvs. o multime de nutrienti este doar un mit.

 

Alte produse lactate. Branza si inghetata sunt bune pentru animalele de companie?

In timp ce unele tipuri de lactate sunt susceptibile de a provoca probleme cu burtica, unele produse sunt bune de folosit ca gustare ocazionala.

De exemplu, multi oameni folosesc o bucata mica de branza pentru a ascunde pastile si a-si determina animalele de companie sa le inghita, iar acest lucru este perfect, cu unele exceptii. Unele medicamente nu sunt asimilate bine daca sunt luate cu alimente bogate in calciu.

Pentru a va asigura ca puteti utiliza produse lactate, cititi intotdeauna prospectul sau intrebati medicul veterinar daca medicamentul prescris poate fi administrat cu branza sau produse lactate.

cainii pot sa manance inghetata

O cantitate mica de inghetata este perfecta ca si gustare ocazionala pentru caini si pisici. Insa nu faceti din acest lucru un obicei. Puteti in schimb sa faceti acasa niste gustari si inghetate pentru caini sanatoase. Sau sa gasiti alternative sanatoase la inghetata. Alte lucruri la care trebuie sa fiti atenti atunci cand oferiti inghetata animalului dvs. de companie sunt nucile de macadamia sau ciocolata, deoarece toate pot fi toxice pentru pisici si caini.

Un alt aspect important inainte de a impartasi orice delicii cu animalul dvs. de companie: Evitati toate optiunile „fara zahar”. Aceste produse contin multi indulcitori, cum ar fi xilitolul, si care sunt toxici pentru animalele de companie. Acestea pot provoca scaderi ale nivelului de zahar din sange, punandu-le viata in pericol.

 

Surse imagini: pixabay.com, unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button