CainiSanatate canina

Nevrita (neuropatia) optica la caini

Inflamarea nervului optic – sau nevrita (neuropatia) optica la caini – reprezinta o inflamare a nervului optic. Nervul optic este acel nerv care transmite informatiile si stimulii vizuali catre creier. Acest lucru se poate manifesta ca o scadere brusca a vederii a ochiului afectat, asociata cu o durere intensa. Nevrita optica se refera la o afectiune in care unul sau ambii nervi optici pot fi inflamati, ducand la afectarea functiei vizuale. Nevrita optica afecteaza sistemele oftalmic si nervos ale corpului.

Forma primara a nevritei optice este mai putin frecventa si afecteaza de obicei doar cainii cu varsta mai mica de 3 ani. Cu toate acestea, forma secundara de nevrita optica, in care boala este secundara unei alte boli, precum disfunctia sistemului nervos central, este mai frecventa.

Nevrita optica poate afecta atat cainii, cat si pisicile.

Simptome si tipuri

Nevrita optica poate fi o boala primara sau o boala secundara, ceea ce inseamna ca apare din cauza prezentei unei alte boli in organism, cum ar fi o disfunctie a sistemului nervos central.

Nevrita optica este secundara bolii sistematice a sistemului nervos central deoarece nervul optic comunica cu straturile cele mai exterioare ale creierului (spatiul subarahnoidian).

Simptomele nevritei optice includ debutul acut (brusc) al orbirii si deficiente partiale de vedere. O examinare fizica poate evidentia orbirea sau problemele de vedere la unul sau ambii ochi, pupilele fixe si dilatate, precum si un reflex redus la lumina al pupilelor. Examinarea suprafetei anterioare a cavitatii ochiului poate evidentia un disc optic inflamat sau o hemoragie focala.

Cauze

Asa cum mentionam anterior, nevrita optica primara este foarte rara, in timp ce nevrita optica secundara este mai frecventa.

Cauzele nevritei optice secundare variaza foarte mult. Cauzele posibile includ:

  • neoplasmul – care este o crestere anormala a celulelor (cum ar fi o tumoare)
  • micoze sistemice (o infectie fungica)
  • o boala parazitara cunoscuta sub numele de toxoplasmoza
  • intoxicatia cu plumb

In unele cazuri, boala este considerata idiopatica, ceea ce inseamna ca pare sa apara spontan dintr-o cauza obscura, neputandu-se identifica nicio origine specifica.

Diagnosticare

Procedura de diagnosticare in cazurile de suspectare a nevritei optice include, in general, o analiza a lichidului cefalorahidian (lichidul transparent protector din craniu, in care pluteste creierul) si o electroretinograma pentru a investiga capacitatea de functionare a retinei ochiului.

Procedurile suplimentare de diagnostic pot include:

  • o tomografie computerizata (CT) sau o scanare prin rezonanta magnetica (RMN),
  • analiza urinei, si
  • o analiza completa de sange pentru a identifica prezenta ciupercilor, virusilor sau protozoarelor care ar putea cauza o infectie.

Va trebui sa oferiti un istoric amanuntit a sanatatii cainelui dvs., a debutului simptomelor si a posibilelor incidente care ar fi putut preceda aceasta afectiune, pentru a va ajuta medicul veterinar in stabilirea unui diagnostic.

Tratament

Nevrita optica la caini si tratamentul acesteia depind direct de boala de baza care a dus la aceasta afectiune.

Anumite proceduri si medicamente pot fi administrate daca boala primara este identificabila. Daca nu poate fi identificata nicio cauza specifica, anumite medicamente pot fi totusi prescrise de medicul veterinar pentru a ajuta la atenuarea simptomelor.

Prognosticul final pentru cainii cu nevrita optica depinde in cele din urma de cauza de baza a bolii.

Recuperare si stil de viata

Nevrita optica la caini, odata diagnosticata, trebuie urmarita permanent, pentru a putea monitoriza eficacitatea tratamentului prescris.

Daca nu poate fi identificata nicio cauza primara si animalul dvs. de companie sufera de nevrita optica idiopatica, orbirea sau pierderea vederii pot deveni permanente. Medicamentele trebuie administrate conform prescriptiei, pentru a preveni complicatiile ulterioare.

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button