Rase de caini

Rasa Barzoi (Ogarul Rusesc)

Cainele din rasa Barzoi este intruchiparea rafinamentului si elegantei fiind considerat o rasa gratioasa. Initial, cainii Barzoi au fost folositi pentru vanatoare, pe teren deschis. Punctele sale forte sunt vederea si alergarea rapida pentru urmarirea si prinderea prazii.

Blana: medie
Talia: mare, 34-41 kg
Caracter: inteligent, incapatanat, curajos, activ
Durata de viata:  10-12 ani

Ingrijire: dificil de dresat, necesita periajul saptamanal al blanii

Istorie si context

Timp de cateva sute de ani, aristocratia din Rusia a crescut rasa Barzoi sau „Russian Wolfhound”. In secolul al XIII-lea, vanatoarea de iepuri era un sport popular si, dupa 2-3 secole, cainii au fost incrucisati cu caini vanatori de ursi din Rusia, ogari tatari si Owtchar (un ciobanesc mai inalt), pentru a spori blana si dimensiunea rasei originale. Acest lucru era necesar pentru a vana lupi in clima foarte rece.

rasa cani Barzoi

Primul exemplar de Barzoi este mentionat intr-o carte despre regulile de vanatoare cu Barzoi din anii 1600. Se spune ca nu a existat niciodata un caine de vanatoare care sa se fi bucurat de atata atentie.

Spre sfarsitul anilor 1800, in Rusia existau pana la 7 subtipuri diferite de rasa Barzoi. Marele Duce Nicolai Nicolaevich a pastrat actualul standard Barzoi care descendea din rasa Perchino. Majoritatea importurilor timpurii spre America proveneau direct din aceste asociatii de caini Perchino. Tarul rus a oferit in dar multe exemplare de Barzoi capetelor incoronate din alte tari.

Revolutia rusa din 1918 a pus capat prosperitatii nobilimii insa a insemnat si sfarsitul a numerosi caini Barzoi. Rasa a reusit sa fie salvata tocmai datoria acelor caini oferiti in dar de tarul rus.

In America, primul exemplar de Barzoi a fost inregistrat la American Kennel Club in 1891. Joseph B. Thomas a avut o contributie importanta la consolidarea rasei in America.

Barzoi este popular ca animal de companie si este apreciat in cea mai mare parte pentru ca este un model excelent, un caine de curse dar si un caine apt pentru expozitii canine.

rasa caine BarzoiCaracteristici fizice

Gratios si elegant, cainele din rasa Barzoi isi pastreaza toate aceste calitati, indiferent ca sta in picioare sau culcat. Este un caine de urmarire (deci alergare) a vanatului mare in zone climaterice extrem de reci. Alearga foarte repede, avand o constitutie mai puternica si mai mare decat un Ogar cenusiu (Greyhound).

Are falci suficient de puternice pentru a prinde un lup. Blana este matasoasa, lunga (alba, alba cu pete maronii, alb cu negru/gri). Parul poate sa fi cret, drept sau ondulat, protejand cainele de zapada si de vreme rece.

Are un cap ingust, la fel ca si botul. Urechile sunt lasate pe spate, si le ridica doar atunci cand alearga. Ochii sunt de obicei de culoare inchisa.

rasa Barzoi

Personalitate si temperament

Se comporta in general bine cu copii insa nu ar trebui sa il lasati cu copii nesupravegheati intrucat daca este enervat cainele poate avea reactii agresive.

Este timid cu strainii. Este un adevarat exemplu de caine de Rasa Barzoicasa linistit si cuminte. Cand este in aer liber, cainele alearga mult si chiar urmareste animale mici care alearga. Este considerat independent si sensibil.

Este relativ greu de dresat fiind un caine de vanatoare. Severitatea nu este de folos. In schimb, oferirea de recompense si multa rabdare vor da mai multe rezultate.

Uneori poate fi incapatanat. Se ataseaza foarte mult de stapan. Este sensibil la tot ce se intampla in jurul sau. Traind intr-un mediu tensionat va dezvolta unele boli psihice.

Ingrijire

Cel mai bine este sa il tineti intr-o casa cu acces la o curte. Cainele Barzoi poate locui in aer liber chiar si pe o vreme rece, cu conditia sa ii oferiti un adapost cald si un asternut moale.

Masculul Barzoi are o blana mai densa si mai voluminoasa, necesitand periere de 2-3 ori/saptamana. Au perioade de naparlire.

Se simt foarte bine atunci cand li se ofera posibilitatea sa faca miscare zilnic, o plimbare lunga si un sprint intr-o zona ingradita.

Rasa Barzoi

Sanatate

Rasa de caine Barzoi este predispusa la probleme majore de sanatate (torsiune gastrica sau balonare) si la unele probleme minore (cardiomiopatie, hipotiroidism). Mai poate suferi de atrofierea retiniana progresiva (PRA) sau de osteocondrita disecanta (OCD).

 

Cititi si despre:

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button