CainiSanatate canina

Dimensiunea inegala a pupilelor (Anisocoria) la caini

Dimensiunea inegala a pupilelor (Anisocoria) poate afecta atat cainii, cat si pisicile.

Pupila este deschiderea circulara din centrul ochiului care permite trecerea luminii, ajustand totodata cantitatea de lumina intrata in ochi. Pupila se extinde cand exista putina lumina si se contracta atunci cand este prezenta o cantitate mai mare de lumina. In mod normal, pupilele au aceeasi dimensiune la ambii ochi, acestea dilatandu-se si micsorandu-se simultan, cand este necesar. Cu toate acestea, intre pupile pot exista unele diferente minore si care sunt considerate a fi normale.

Anisocoria (sau Anizocoria) se refera la o dimensiune inegala a pupilelor la caini (asimetrie). Aceasta afectiune face ca una dintre pupilele cainelui sa fie mai mica decat cealalta. Odata cu diagnosticarea corecta a cauzei de baza a bolii, sunt disponibile planuri de tratament care ar trebui sa rezolve problema. De la caz la caz, pupila anormala poate fi cea mai mica, iar in alte cazuri, pupila anormala poate fi cea mai mare.

Inegalitatea pupilelor poate indica afectiuni oftalmologice, neurologice sau vasculare. In plus, Anisocoria poate fi prezenta de la nastere sau dobandita ulterior.

Simptome si tipuri

Cel mai evident simptom este faptul ca o pupila a cainelui este vizibil mai mica decat cealalta. In unele cazuri, asta ar putea fi tot ceea ce observati.

In alte cazuri, in functie de cauza subiacenta, partea alba a ochiului afectat poate fi rosie, corneea (suprafata exterioara a ochiului) poate fi tulbure sau albastruie, pot exista secretii oculare, pleoapa pe ochiul afectat ar putea fi cazuta, cainele si-ar putea miji ochii sau si-i poate freca. Animalul dvs. de companie ar putea fi mai putin activ decat de obicei.

Cauze

Exista unele cauze potentiale ale pupilelor de dimensiuni diferite la caini. Acestea includ:

  • inflamatia in regiunea frontala a ochiului
  • cresterea presiunii in ochi (glaucom), in acest caz pupila din ochiul afectat va fi dilatata
  • boli care sunt concentrate chiar in tesutul irisului
  • defect congenital al irisului, in care tesutul irisului nu se dezvolta corespunzator
  • atrofia irisului sau o scadere a cantitatii de tesut din iris, de obicei o modificare degenerativa asociata cu imbatranirea
  • leziuni corneene, cum ar fi un ulcer
  • uveita sau inflamatie a interiorului ochiului (pupila din ochiul afectat va fi de obicei stransa)
  • tesut cicatricial acumulat in ochi, intre iris si cristalin (afectiune care se poate dezvolta dupa uveita)
  • boala sau vatamare a creierului sau a nervilor care ajung la ochiul afectat, cum ar fi sindromul Horner
  • afectiuni ale retinei
  • medicamente
  • cancer in ochiul afectat

Daca Anisocoria apare brusc, ar trebui sa considerati acest lucru o urgenta si sa solicitati imediat ingrijire veterinara pentru a reduce sansele ca vederea cainelui dvs. sa fie afectata permanent.

Diagnosticare

Cand medicii veterinari evalueaza pupilele cainelui, scopul principal este sa faca distinctia intre cauzele neurologice si cele legate de ochi.

Ecografia poate fi folosita pentru a detecta leziuni la nivelul ochilor, in timp ce tomografia computerizata (CT) si imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) pot fi folosite pentru a identifica orice leziuni ale creierului care ar putea cauza afectiunea.

Tratament

Tratamentul va depinde in totalitate de cauza de baza a problemei. Tratamentul specific va fi adaptat in mod specific diagnosticului. Medicul veterinar va stabili optiunile de tratament adecvate circumstantelor individuale ale cainelui dvs.

Recuperare si stil de viata

Recuperarea completa depinde de cauza care a determinat Anisocoria la caine.

Daca sunt prescrise medicamente, proprietarul animalului de companie va trebui sa se asigure ca toate medicamentele sunt administrate pe deplin si conform indicatiilor.

Daca cainele dvs. a devenit orb ca urmare a bolii de baza, este extrem de putin probabil ca orbirea sa fie reversibila.

Prevenire

Datorita naturii afectiunii, nu exista un tratament cunoscut sau o modalitate de a preveni tulburarea.

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button