CainiSanatate canina

Tumora ochiului (melanomul uveal) la caini

Tumora ochiului (melanomul uveal) este unul dintre cele mai rare tipuri de cancer existente, dar cel mai frecvent cancer primar intraocular.

Uvea este partea ochiului care este alcatuita din:

  • iris –  partea colorata a ochiului care inconjoara pupila
  • corpul ciliar – care produce fluidul in ochi (umoarea apoasa) si controleaza contractiile muschilor ciliari
  • coroida – care ofera oxigen si hrana retinei – suprafata interioara a ochiului si
  • pars plana – partea din fata a ochiului, unde irisul si sclera (albul ochiului) se ating

Un melanom se caracterizeaza clinic prin cresterea maligna a melanocitelor, celule care au aspect intunecat datorita prezentei pigmentului de melanina.

Melanoamele uveale apar de obicei din partea frontala a suprafetei irisului, cu extindere catre corpul ciliar si coroida. Aceste tumori tind sa fie plate si difuze, nu nodulare (spre deosebire de melanoamele intraoculare, care sunt mase mai ridicate, crescute). Astfel de tumori au initial un aspect clinic si celular benign (fara raspandire). Melanoamele uveale sunt cel mai frecvent neoplasm intraocular primar la caini.

Tumora ochiului (melanomul uveal) este de obicei benign si unilateral, afectand cel mai des uvea anterioara. Cu toate acestea, melanoamele uveale sunt la fel de capabile sa distruga ochiul. Melanoamele uveale anterioare au o rata de raspandire canceroasa prin fluxul sanguin la plamani si organele viscerale de 4 procente. Melanoamele coroidiene metastazeaza rar.

Simptome si tipuri

Melanomul uveal anterior

  • Masa pigmentata sclerala (partea alba a ochiului) sau corneana (partea frontala transparenta a ochiului)
  • Masa pigmentata vizibila
  • Pupila neregulata
  • Inflamatia ochiului (uvea)
  • Glaucom (presiune crescuta in ochi)
  • Hyphema (sange in ochi)
  • Fara pierdere a vederii, cu exceptia cazului in care masa obstructioneaza pupila sau s-a dezvoltat glaucom

Melanoame coroidale

  • Adesea ratate, datorita localizarii tumorii
  • Masa localizata inapoi, spre coada ochiului
  • Crestere foarte lenta; rareori necesita indepartarea ochiului
  • Tumora rara

Cauze

  • Necunoscute
  • Pistruii plati si pigmentati ai irisului au potentialul de a se transforma in melanoame
  • O presupusa mostenire autozomala (indiferent de sex) recesiva la Labradorii Retriever

Diagnosticare

Medicul veterinar va face o examinare fizica amanuntita a cainelui dvs., inclusiv un examen oftalmic complet (cu testarea presiunii in interiorul ochiului si drenarea adecvata a umorii apoase a ochiului). Va cere efectuarea unei analize complete de sange, o hemoleucograma completa, o analiza de urina si un panou de electroliti.

Dovezile metastazelor pot fi prezente in profilul sangelui sau hemograma poate indica o crestere a globulelor albe, ceea ce poate indica faptul ca sistemul imunitar al organismului lupta impotriva cresterii celulelor maligne. Va trebui sa oferiti medicului un istoric amanuntit al sanatatii cainelui dvs. si al aparitiei simptomelor.

Razele X si o ecografie pot ajuta, de asemenea, la determinarea extinderii bolii metastatice in ochi. In timpul examinarii oftalmice, se va folosi tonometria pentru masurarea presiunii din ochi, iar gonioscopia va fi folosita pentru a vedea daca melanomul s-a extins pana la unghiul de drenaj.

Biomicroscopia cu lampa cu fanta poate fi utilizata pentru a masura dimensiunea si locatia masei. Masa ar trebui sa fie transiluminata, o tehnica care foloseste o lumina puternica pentru a conferi stralucire prin globul ocular, iluminandu-l, ca ajutor pentru stabilirea diagnosticului.

Oftalmoscopia indirecta poate fi utilizata si pentru investigarea ochiului, cu sau fara indentare sclerala concomitenta.

Tratament

Tumora ochiului (melanoamele uveale) la caini sunt de obicei tumori care nu se raspandesc (benigne). Asa ca puteti opta pentru a monitoriza ochiul pentru modificari la fiecare 3-6 luni.

Cainii tineri Labrador Retriever sunt predispusi la melanoame uveale cu crestere agresiva si vor avea nevoie de o interventie chirurgicala. Indepartarea ochiului afectat (enuclearea) este tratamentul sugerat.

Indicatii pentru enucleare: dimensiunea masei creste rapid, ochiul nu poate fi salvat, masa se raspandeste difuz in interiorul ochiului, functia vizuala este afectata semnificativ, invazia tumorii in afara ochiului si complicatii secundare (de ex. glaucom, semne de durere, sangerare).

Recuperare si stil de viata

Indepartarea unui ochi este unilaterala si se face pentru a cruta celalalt ochi. Animalele cu un singur ochi functioneaza adesea foarte bine, adaptandu-se rapid la schimbarea capacitatii vizuale.

Daca cainele dezvolta glaucom secundar unui melanom uveal, este foarte probabil ca acel caine sa aiba dureri mari. Durerile de cap care rezulta se pot manifesta prin scuturarea capului, apasarea capului, scancete, plasarea labelor pe cap, letargie si miscari lente.

Medicul veterinar va programa controale de urmarire pentru imagistica cu raze X si cu ultrasunete la 6-12 luni dupa interventia chirurgicala sau tratamentul initial. In cadrul acestor controale, medicul va evalua locul de enucleare, si va verifica reaparitia tumorii sau metastazelor.

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button