Sanatate canina

Dermatita atopica canina – Cauze, Simptome si Tratament

Alergiile la caini sunt adesea cauzate de alergenii gasiti in polen, par de animale, plante si insecte. Dar cainii pot fi, de asemenea, alergici la alimente si medicamente. Aceste alergii pot provoca simptome precum mancarime excesiva, scarpinat, stranutat, eruptii cutanate, lacrimarea ochilor, rosul labelor si inflamatia pielii. Cand alergiile provoaca boli ale pielii, afectiunea se numeste dermatita atopica (adica mancarimi ale pielii si inflamatie).

In continuare, tot ceea ce trebuie sa stiti despre dermatita atopica la caini.

Ce este dermatita atopica la caini?

Dermatita atopica este o boala inflamatorie, cronica a pielii, asociata cu alergii. De fapt, aceasta este a doua cea mai frecventa boala alergica a pielii la caini, dupa dermatita alergica la purici.

Cauzele dermatitei atopice canine

Aceste reactii alergice pot fi provocate de substante in mod normal inofensive, cum ar fi iarba, sporii de mucegai, acarienii de praf de casa si alti alergeni de mediu.

La ce varsta poate un caine contracta dermatita atopica?

Cainii prezinta in mod normal simptome ale bolii intre 1-6 ani, desi dermatita atopica poate fi atat de usoara in primul an de viata incat nu devine vizibila sau consistenta timp de cativa ani.

Simptome

Simptomele asociate cu dermatita atopica se agraveaza adesea cu timpul, desi pot fi si sezoniere.

Cele mai afectate zone la caini sunt:

  • Urechile
  • Picioarele
  • Abdomenul
  • Bot
  • Axile
  • Zona inghinala
  • Baza cozii
  • In jurul ochilor
  • Intre degetele de la picioare

Simptomele asociate cu dermatita atopica includ:

  • Mancarime
  • Scarpinare
  • Frecare
  • Lins
  • Miros de drojdie
  • Piele grasa
  • Roseata sau piele dura

Cauzele dermatitei atopice la caini

Unele rase sunt mai predispuse sa dezvolte alergii: Golden Retriever, Pudelii (si hibrizii), Shih Tzu, Cocker Spaniel si Bulldogii. Cu toate acestea, orice caine poate dezvolta alergii.

Desi nu exista nicio modalitate de a preveni dezvoltarea de alergii la caini, exista cateva optiuni excelente de tratament disponibile.

Cainii pot fi testati pentru alergii?

Inainte de orice tratament, medicul veterinar va avea nevoie de un istoric medical complet pentru a determina tiparul alergiilor cainelui dvs. Unele alergii sunt sezoniere, cum ar fi mucegaiul, in timp ce altele sunt pe tot parcursul anului.

Un examen fizic complet este important pentru a determina cele mai bune tipuri de tratament. Medicul veterinar va dori sa efectueze teste pe mostre de piele din zonele afectate.

Pot fi efectuate teste serologice de alergie, care cauta anticorpi in sange, dar rezultatele nu sunt intotdeauna de incredere. Calitatea acestui tip de testare depinde adesea de laboratorul care analizeaza rezultatele.

Testarea intradermica poate fi, de asemenea, utilizata pentru a identifica cauza reactiei alergice a animalului dvs. de companie. Aici sunt injectate mici cantitati de alergeni de testare in piele si se masoara raspunsul (o umflatura rosie).

Deoarece aceste tipuri de teste pot fi costisitoare, medicul veterinar va poate recomanda un tratament in loc de testarea alergica avansata.

Tratament

Tratamentul va depinde de ceea ce cauzeaza reactia alergica a animalului dvs. de companie. Daca reactia se datoreaza atopiei, se poate efectua o dispozitie genetica la o reactie alergica, de exemplu, terapia de hiposensibilizare. Medicul veterinar va administra animalului dvs. injectii cu alergenii la care este sensibil. Acest lucru scade mancarimea la 60-80% dintre caini, dar poate dura aproximativ 6 luni – 1 an pentru a observa o imbunatatire.

Medicul veterinar va poate recomanda medicamente imunomodulatoare. Acestea sunt disponibile fie ca pastile, fie ca injectii administrate la fiecare 4-10 saptamani. Alaturi de acestea, antibioticele sau medicamentele antifungice sunt adesea necesare pentru a trata infectiile cutanate care rezulta din alergii.

Baile regulate cu sampon medicamentos sau eliberat pe baza de prescriptie medicala poate imbunatati considerabil confortul animalului de companie si pot face ca infectiile pielii sa se vindece mai repede. Samponul si alte tratamente topice pot fi, de asemenea, utilizate ca terapie de intretinere pentru a reduce riscul sau severitatea viitoarelor infectii ale pielii.

Dermatita atopica dispare?

Din pacate, dermatita atopica intra rareori in remisie sau se rezolva spontan.

Odata ce tratamentul a inceput, medicul veterinar trebuie sa va vada cainele la fiecare 2-8 saptamani pentru a verifica eficacitatea tratamentului si pentru a verifica interactiunile medicamentoase.

Apoi, pe masura ce mancarimea cainelui devine mai controlata, acesta va trebui sa fie adus la cabinetul medicului veterinar la fiecare 3-12 luni pentru controale.

Este foarte important sa va asigurati ca animalul dvs. de companie primeste tratament la primul semn de mancarime. Daca nu sunt tratate, alergiile pot schimba personalitatea cainelui. Mancarimea constanta si frustrarea ii pot determina pe caini sa se fereasca de oameni sau sa fie agresivi atunci cand sunt atinsi. Acest lucru este valabil mai ales pentru cainii cu infectii ale urechii ca parte a simptomelor alergice. Infectiile cronice ale urechii pot duce, de asemenea, la surditate.

Daca medicul veterinar va gasi declansatorul alergiilor la animalul dvs. de companie, acesta va poate sfatui cum sa evitati cel mai bine acest tip de alergeni.

 

Cititi si: 6 lucruri din casa care pot declansa alergii la animalele de companie

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button