Sanatate canina

Intoxicatia cu pilule contraceptive la caini

Pilulele contraceptive sunt printre primele 10 medicamente consumate accidental cel mai frecvent de catre animalele de companie. Iata cateva informatii utile despre motivul pentru care niciun caine nu ar trebui sa aiba acces la pilulele anticonceptionale. Si ce sa faceti daca banuiti ca animalul dvs. de companie a consumat acest tip de pilule. Intoxicatia cu pilule contraceptive la caini nu este considerata una foarte grava. Desi nu este indicat niciodata ca cainele dvs. sa consume pilule destinate oamenilor, pilulele contraceptive au o concentratie foarte scazuta de hormoni si, in general, nu sunt considerate foarte toxice.

Tipuri de pilule contraceptive

Desi pe piata exista o varietate de pilule contraceptive, cele mai multe dintre ele au ingrediente similare: estrogen si progesteron in concentratii foarte scazute. Totusi, unele pilule contraceptive contin fier, ceea ce poate fi mai problematic.

Pilulele contraceptive sunt de obicei distribuite sub forma de folii cu 21 sau 28 de tablete, dar exista si variante cu pana la 84 de comprimate intr-un pachet.

Este important sa retineti ca pilulele anticonceptionale sunt destul de diferite de pilulele de substitutie hormonala, care pot contine niveluri mult mai mari de estrogen. Cand discutati cu medicul veterinar despre orice medicament pe care animalul dvs. de companie l-ar fi ingerat, este esential sa aveti ambalajul si/sau prospectul produsului.

Cate pastile pot duce la intoxicatie la caine?

Majoritatea pilulelor anticonceptionale, comprimatele active contin 0,035 miligrame sau mai putin de estrogen si cantitati variabile de progesteron. In general, daca apare o toxicitate, continutul de estrogen al comprimatelor este cel problematic. Doze de estrogen mai mari de 0,45 miligramele per kilogram (sau 1 miligram per kilogram) pot fi toxice. De exemplu, un caine de 11 kg ar trebui sa manance mai mult de 300 de tablete contraceptive active pentru ca ingerarea sa fie considerata toxica.

O singura ingerare a unei doze mari de progesteron din pilule contraceptice este, de asemenea, putin probabil sa provoace vreo toxicitate.

Pentru comprimatele care contin fier, o doza mai mare de 9 miligrame pe kg (sau 20 miligrame per kg) este considerata toxica. Nu toate pilulele contraceptive contin fier. Iar cele care au tind sa varieze cantitatea de fier din fiecare si din numarul de pastile dintr-o cutie.

Simptome ale intoxicatiei cu pilule contraceptive caini

Chiar si o ingerare mica, netoxica, poate provoca dureri de stomac usoare, cum ar fi varsaturi usoare sau diaree. Daca a avut loc o ingerare moderata pana la mare de pilule contraceptive, puteti vedea simptome precum:

  • Anorexie (pierderea poftei de mancare)
  • Varsaturi
  • Diaree
  • La femele: edem vulvar (umflarea organelor genitale), sangerare vaginala

Daca un caine ingera o cantitate extrem de mare de estrogen, exista cazuri rare de posibila suprimare a maduvei osoase indusa de estrogen. Adica o scadere a productiei de globule rosii, globule albe si trombocite. Aceasta poate fi o complicatie foarte grava. Asa ca daca animalul dvs. de companie mananca un numar mare de pilule, contactati imediat medicul veterinar.

Daca pilula contraceptiva are fier si are loc intoxicatia cu fier, primele semne clinice cele mai frecvente sunt si varsaturile, diareea si anorexia. Este important sa stiti daca pilulele contin sau nu fier, pentru a sti cum sa procedati.

Daca cainele dvs. a mancat pilule contraceptive, incercati sa va dati seama cate a consumat. Si care este continutul acestora de estrogen, progesteron sau fier, per total.

Ar trebui induse varsaturile unui caine care a ingerat pilule anticonceptionale?

Nu provocati varsaturile acasa decat daca ati fost instruit sa faceti acest lucru de catre un medic veterinar. Daca credeti ca animalul dvs. de companie a mancat pilule anticonceptionale sau l-ati vazut consumand pilule contraceptive, sunati medicul veterinar pentru a determina urmatoarea actiune. Chiar daca cantitatea de pilule contraceptive este considerata netoxica, veterinarul va poate recomanda o examinare, mai ales daca cainele a ingerat si ambalajul.

Tratament

In cazul ingerarii de pastile anticonceptionale, sunati imediat medicul veterinar. Acesta va cere un istoric complet, asa ca poate fi foarte util sa aveti la dvs. cutia medicamentelor (sau ce a mai ramas din ea).

Daca animalul dvs. de companie a ingerat pilulele anticonceptionale in ultimele 2 ore si a fost o cantitate mare, medicul veterinar va poate recomanda inducerea varsaturilor la spital. Medicul poate decide administrarea de carbune activ pentru a contracara efectele toxicitatii cu fier. Si poate decide administrarea de fluide si terapie suplimentara.

Majoritatea cainilor se recupereaza dupa consumul de pilule contraceptive fara complicatii pe termen scurt sau lung. Majoritatea cainilor nu vor avea nevoie de tratament si se vor recupera complet.

Prevenire

Prevenirea este esentiala. Cainii sunt in mod natural foarte curiosi si sunt adesea atrasi sa investigheze si, uneori, sa manance medicamentele stapanilor lor. Prevenirea intoxicatiilor cu medicamente la caini consta in primul rand in pastrarea acestora intr-o zona sigura si securizata, departe de accesul facil al animalelor de companie.

 

Cititi si: Intoxicatia cu arsenic la caini

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button