CainiSanatate canina

Inflamatia ochiului (uveita anterioara) la caini

Cand uvea, tesutul intunecat din partea din fata a ochiului care contine vasele de sange, devine inflamata, se creeaza o afectiune dureroasa care este denumita clinic „uveita anterioara” (ceea ce inseamna, literalmente, inflamatia partii din fata a ochiului). Uveita anterioara la caini afecteaza irisul si tesutul pupilar din jur, care, la randul sau, ar putea afecta vederea cainelui dvs.

Simptome si tipuri

  • Durere
  • Inrosire a ochiului
  • Secretii
  • Mijire a ochilor
  • Pupila este neobisnuit de mica sau are o forma neuniforma
  • Umflarea globului ocular
  • Partea din fata a ochiului este tulbure sau mata
  • Culoarea irisului poate fi neuniforma sau poate fi diferita de cea normala

Cauze

Uveita anterioara la caini poate avea diverse cauze, inclusiv:

  • Boli autoimune
  • Tumori
  • Cancere
  • Traume sau raniri
  • Proteinele cristalinului care patrund in lichidul ocular
  • Infectii cu:

– Paraziti
– Ciuperci
– Bacterii
– Toxoplasmoza (o boala a mai multor sisteme cauzata de un parazit)
– Rickettsia (o boala parazitara intalnita la multe capuse, purici si paduchi)

Virusurile sunt o alta cauza a uveitei anterioare la animale. Cu toate acestea, agentii virali sunt diferiti pentru fiecare specie. Virusul herpesului canin, virusul bolii Carré (distemper) si adenovirusul canin pot provoca uveita anterioara la caini. Este important de mentionat ca adenovirusul de tip 1 canin poate fi prevenit cu un vaccin.

Diagnosticare

Medicul veteinar va cere un istoric medical complet si va efectua o examinare fizica a cainelui dvs., de obicei folosind un instrument special pentru a privi ochiul (oftalmoscop). Va masura presiunea din interiorul ochiului. Va cere efectuarea unei hemoleucograme complete si a unui profil biochimic. Acesta va fi folosit pentru a identifica orice boli autoimune, organisme infectioase sau alte boli. Alte analize in vederea diagnosticarii includ ultrasunete si raze X ale ochiului, si o examinare microscopica.

Tratament

Tratamentul va fi acordat in functie de diagnostic. In general, tratamentul consta in administrarea de picaturi sau unguente pentru ochi, precum si medicamente orale pentru a reduce orice durere sau inflamatie.

Se va recomanda un tratament specific in functie de cauza bolii. De exemplu, daca se constata o infectie, se va prescrie un antibiotic topic. Daca cauza de baza este o ciuperca, se vor prescrie medicamente antifungice.

In situatii extraordinare si rare (de exemplu, daca exista o tumoare care cauzeaza complicatii secundare, cum ar fi glaucomul), medicul veterinar poate recomanda indepartarea chirurgicala a ochiului.

Recuperare si stil de viata

Acordati atentie tuturor instructiunilor medicului veterinar. Administrarea medicamentelor in ochiul unui caine poate fi o provocare. Insa trebuie facuta de dragul vederii pe termen lung a animalului dvs. de companie.

Faceti-va timp pentru a privi zilnic in ochii cainelui dvs., pentru a observa orice schimbari. Reveniti la medicul veterinar la intervale regulate, atfel incat acesta sa poata urmari evolutia ochiului si efectele tratamentului prescris.

De asemenea, este important sa verificati mediul in care traieste animalul dvs. de companie. Este posibil sa contracteze o infectie – in special o infectie fungica? Poate fi necesar sa faceti unele modificari in mediul de trai al animalului dvs.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button