Sanatate canina

Botulismul la caini – Simptome, Cauze si Tratament

Botulismul este o boala paralitica rara, dar grava, la caini, legata de ingestia de carne cruda si de animale moarte. In mod obisnuit, simptomele apar in decurs de cateva ore pana la 6 zile dupa consumul de carne alterata de animal, care este infectata cu neurotoxina preformata Clostridium botulinum de tip C. Aceasta neurotoxina provoaca slabiciune, incepand de la picioarele din spate si urcand la trunchi, picioarele din fata si gat. Paralizia tuturor celor patru membre este urmatorul simptom.

Cainii sunt in general rezistenti la efectele mai severe ale Clostridium botulinum tip C. Cainii usor afectati se recupereaza pe o perioada de cateva zile cu un tratament de sustinere. Cu toate acestea, cainii cu dificultati de respiratie vor necesita monitorizare si ingrijire intensiva. In cazurile severe, paralizia poate afecta capacitatea de a respira, ducand la moartea animalului afectat.

Simptome si tipuri

Botulismul la caini are urmatoarele simptome:

  • Slabiciune care se raspandeste brusc, incepand de la picioarele din spate si urcand la trunchi, picioarele din fata si gat
  • Slabiciune severa a tuturor celor patru picioare sau paralizie a tuturor celor patru membre (care apare de obicei in 12 – 24 de ore de la debut)

Cauze

Neurotoxina preformata de tip C Clostridium botulinum, ingerata odata cu animalele moarte sau ci alimentele negatite, sau stricate/alterate.

Diagnosticare

Va trebui sa-i oferi medicului veterinar un istoric complet al sanatatii cainelui dvs., a aparitiei simptomelor si a posibilelor incidente care ar fi putut preceda aceasta afectiune, cum ar fi contactul cu carne alterata sau animale moarte.

Medicul veterinar va efectua un examen fizic complet al cainelui dvs., si analize standard, inclusiv un profil chimic al sangelui, hemoleucograma completa si analize de urina. De asemenea, se va preleva sange pentru a testa toxina botulinica din ser.

De asemenea, medicul veterinar poate preleva o proba de scaun pentru a analiza toxina. Poate face raze X cainelui pentru a verifica starea plamanilor si a tractului digestiv superior, deoarece aceasta toxina poate provoca paralizia muschilor respiratori.

Tratament

Medicul veterinar va trata cainele in functie de cat de sever sau usor este afectat de toxina botulina. Daca este o reactie usoara, cainele dvs. poate fi spitalizat temporar si tratat cu un cateter urinar si hranire intravenoasa.

Daca insa cainele este grav afectat si are dificultati de respiratie din cauza paraliziei muschilor respiratori, va avea nevoie de monitorizare atenta intr-o unitate de terapie intensiva. In acest caz, cainele va avea un tub de hranire plasat in stomac si va fi conectat la un ventilator pentru a-i usura respiratia.

Indiferent de severitate, totusi, cainelui dvs. i se va administra o antitoxina de tip C pentru a neutraliza toxina botulinicaa si a preveni progresia ulterioara. Recuperarea completa are loc de obicei in 1-3 saptamani.

Recuperare si stil de viata

Prevenirea acestei boli este mai usoara decat tratamentul. Nu permiteti cainelui sa manance animale moarte sau carne cruda/stricata. Daca locuiti intr-o zona rurala unde aceasta posibilitate are o incidenta mai mare, va trebui sa fiti mereu atent, si sa va verificati in mod regulat proprietatea pentru prezenta animalelor moarte. In plus, ar trebui sa hraniti intotdeauna cainele cu hrana bine gatita termic.

 

Cititi si: Toxoplasmoza la caini si pisici

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button