CainiSanatate canina

Anomalii de dezvoltare molara la caini

Unele anomalii de dezvoltare molara la caini includ dezvoltarea si formarea anormala a dintelui mandibular, un molar situat la trei dinti distanta de linia mediana a maxilarului. Aceasta este o problema de sanatate orala observata in principal la cainii de talie mica.

Dintele mandibular este unul dintre primii dinti permanenti care dezvolta o coroana calcifiata si unul dintre cei mai mari.

Nu exista o predilectie de gen sau de rasa speciala, dar cainii de rasa mica sunt expusi riscului din cauza spatiului mic din maxilar in care creste molarul. Prin urmare, se recomanda, in general, ca cainilor de rase mici sa li se faca o examinare completa a primilor molari mandibulari pe masura ce cresc.

Simptome si tipuri

Defectul va aparea la gatul dintelui madibular, adesea cu dovezi ale gingiei care se retrage. Poate exista chiar o pierdere osoasa extinsa in apropierea radacinii si o posibila expunere a pulpei din interiorul dintelui. Razele X pot dezvalui discontinuitate intre radacini si coroana si/sau prezenta pietrelor pulpare in canalul sau camera dintelui.

Cauze

Una dintre posibilele cauze ale acestei probleme este de natura mecanica (lipsa spatiului) in gura cainilor de talie mica, care impiedica dezvoltarea corecta a coroanei-radacinii. Invaginarea, o pliere a smaltului si/sau a cimentului dintelui, apare uneori la nivelul gatului dintelui, adesea cu un anumit grad de recesiune gingivala (retragerea gingiilor) la nivelul dintelui.

Diagnosticare

Medicul veterinar va face o examinare fizica si orala amanuntita a cainelui, tinand cont de istoricul simptomelor, daca acestea sunt prezente.

Dens-in-dente, o anomalie de dezvoltare care rezulta din adancirea smaltului in papila dentara (celulele implicate in dintele aflat in curs de dezvoltare), incepe de obicei la coroana si se extinde adesea pana la radacina inainte ca calcificarea tesuturilor dentare sa aiba loc.

Deteriorarea traumatica a dintelui, posibil datorita extractiei agresive a dintelui de lapte, poate fi legata de o pierdere a integritatii dentare.

Daca medicul veterinar constata ca dintele este prea deteriorat pentru a ramane, o evaluare a osului mandibular ramas este importanta inainte de a incerca o extractie. Stabilirea diagnosticului va include efectuarea unei radiografii dentare pentru a evalua amploarea modificarilor, in special la radacini.

Tratament

Tratamentul unui prim molar mandibular dilacerat va incepe cu terapia antimicrobiana preoperatorie adecvata si tratamentul durerii, asa cum este indicat.

In cele mai multe cazuri, vor exista indicii ale unei pulpe non-vitale in dinte, indicate de un canal larg, periapical (apex al radacinii) si pierderea osoasa.

Extractia dintelui este de obicei garantata. Cu toate acestea, aceasta nu ar trebui sa fie o procedura agresiva. Trebuie avut grija, deoarece osteoliza (resorbtia activa sau dizolvarea tesutului osos) poate duce la o mandibula compromisa (maxilarul inferior). Medicul dvs. veterinar poate lua in considerare utilizarea unui material care sa sustina materialul osos dupa extractie.

Desi rara, se poate incerca o procedura endodontica pentru a salva dintele in cazurile cu modificari patologice minime. Exista, de asemenea, posibilitatea ca pietrele din camera dintelui sa complice accesul la canal.

Recuperare si stil de viata

Medicul veterinar va prescrie medicamente antiinflamatoare pentru a ajuta la atenuarea durerii  cainelui dvs. si pentru a facilita alimentatia normala.

Dupa ingrijirea initiala, medicul veterinar va dori sa verifice din nou cainele cel putin o data. Se va asigura astfel ca nu exista nicio infectie si ca vindecarea este in grafic.

Prognosticul acestei anomalii de dezvoltare molara la caini vizeaza pastrarea dintelui. Cu toate acestea, sanatatea pe termen lung a unui caine afectat este de satisfacatoare pana la buna daca se efectueaza o extractie dentara.

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button