CainiSanatate canina

Infectii bacteriene anaerobe la caini

Infectiile anaerobe sunt cele care implica bacterii care sunt capabile sa se dezvolte cel mai bine in absenta oxigenului liber. In consecinta, aceste bacterii se dezvolta adesea in gura, in jurul gingiilor; in rani profunde, cum ar fi cele cauzate de punctia pielii; in rani cauzate de un os fracturat, unde osul a iesit la suprafata; in rani adanci cauzate de alte animale. Atunci cand o rana se videca foarte lent trebuie suspectate posibile infectii bacteriene anaerobe la caini.

Bacteriile anaerobe sunt o parte normala a organismului nostru, traind in simbioza in abdomen, intestine si gura. Totusi, atunci cand se intampla ceva care perturba echilibrul bacteriilor (interventii chirurgiale, leziuni profunde sau infectii interne), aceste bacterii pot invada tesutul cainelui, ducand la infectie profunda si moartea tesuturilor. Daca sunt lasate netratate, aceste infectii bacteriene anaerobe la caini pot duce la soc si chiar la moarte.

Simptome si tipuri

In functie de cauza infectiei anaerobe, cainii pot prezenta o varietate de simptome.

Cainii care au dezvoltat o infectie bacteriana anaeroba in urma unei rani,   pot prezenta urme de muscaturi, puroi care curge din rana sau fracturi deschise (de unde iese osul). Mai mult, ranile infectate cu bacterii anaerobe se vor vindeca lent.

Alte simptome comune de infectii bacteriene anaerobe la caini includ febra, schiopatat, dificultati de mancare si pierderea poftei de mancare (legata de infectia gingiilor).

Exista  mai multe tipuri de bacterii care pot duce la infectii, inclusiv:

  • Bacteroides
  • Fusobacterium
  • Actinomyces
  • Clostridium
  • Peptostreptococcus

Cauze

Cauza finala a unei infectii bacteriene anaerobe este perturbarea echilibrului bacterian normal in corpul cainelui. Acest lucru se poate datora unei leziuni profunde, traumatisme sau proceduri chirurgicale recente (cum ar fi operatia abdominala sau atunci cand sunt plasate in corp implanturi metalice pentru a sustine oasele rupte).

Diagnosticare

Va trebui sa-i oferiti medicului veterinar un istoric amanuntit al sanatatii cainelui dvs., a aparitiei simptomelor si a posibilelor incidente care ar fi putut duce la aceasta afectiune, cum ar fi rani, chiar rani usoare, lupte pe care le-ar fi avut cainele dvs. cu un alt animal, probleme de alimentatie (care poate fi legata de o infectie a gurii) si orice interventii chirurgicale recente. Medicul dvs. va trebui sa excluda alte cauze inainte de a face o confirmare a infectiei anaerobe.

Analizele standard includ analize de chimie a sangelui, o hemoleucograma completa si o analiza de urina, oricare dintre acestea poate arata un numar mai mare de leucocite decat normal sau dovezi ale unei infectii sistemice.

Medicul veterinar va preleva mostre de puroi si tesut (piele/muschi) din jurul plagii pentru a fi analizate in laborator fara oxigen. Daca exista crestere, aceasta poate fi luata ca o confirmare a prezentei bacteriilor anaerobe.

Tratament

Medicul veterinar va prescrie cainelui antibiotice pe termen lung. Desi poate fi frustrant sa dati cainelui pastile timp de cateva saptamani este esential sa faceti acest lucru pe tot intervalul indicat, chiar si dupa ce simptomele au trecut si cainele pare sa fie mai bine. Daca ramane chiar si o cantitate mica de infectie, aceasta poate reveni mai rau decat inainte.

Pentru cainii mai reticenti, puteti ascunde pastilele intr-o cantitate mica de hrana destinata consumului uman. Daca utilizati aceasta metoda pentru a administra antibiotice animalului dvs. de companie, asigurati-va intotdeauna ca cainele a mancat si a inghitit intreaga bucata de mancare si ca nu o scuipa intr-un loc ascuns (in spatele unei canapele etc.).

Tratamentul specific va depinde daca infectia este localizata intr-o zona usor accesibila. Daca infectia este la nivelul muschilor (de la picioare, spate, crupa, gat etc.), medicul veterinar va deschide rana, va curata tesutul mort si va expune tesutul la oxigen. Daca infectia anaeroba este in interiorul corpului, cum ar fi un uter infectat, in interiorul oaselor sau in abdomen, atunci medicul veterinar va trebui sa anestezieze cainele pentru a deschide si curata chirurgical si / sau drena ranile.

Recuperare si stil de viata

Aceste infectii sunt adesea de lunga durata si necesita antibiotice pe termen lung si monitorizare de catre un medic veterinar.

Este important sa oferiti antibioticele cainelui dvs. la timp si asa cum v-a indicat medicul veterinar. Daca se utilizeaza bandaj, cereti medicului veterinar sa va arate / repete procedurile de curatare si bandajare pentru a va asigura ca rana se poate vindeca. S-ar putea sa fie nevoie sa folositi un guler  sau con pentru a impiedica cainele sa ajunga la rana.

Duceti cainele la control in mod periodic astfel incat ranile sa poata fi redeschise si curatate daca este necesar. Profilele biochimice vor fi  repetate la vizitele veterinare de urmarire pentru a verifica starea infectiei.

Intre vizite, ar trebui sa sunati la medicul veterinar daca observati modificari in comportamentul cainelui. Daca cainele pare foarte obosit, nu are pofta de mancare sau are roseata, umflare sau puroi la locul ranii, consultati imediat medicul veterinar.

Pe durata procesului de vindecare, poate fi necesar sa evitati anumite activitati, cum ar fi inotul sau poate fi necesar sa limitati timpul in aer liber al cainelui, pentru a preveni murdarirea locului infectat.

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button