Rase de caini

Spaniel-ul de camp (Field Spaniel)

Spaniel-ul de camp (Field Spaniel) este cunoscut pentru perseverenta sa. Este dintre cele mai rare rase de Spanieli, dar una dintre cele mai recunoscute rase de caini de vanatoare.

Blana: ondulata sau plata (negru, maro roscat, maro inspicat, negru cu pete)
Talia: medie, 16-20 kg, 43-46 cm
Caracter: inteligent, activ, incapatanat, galagios, excelent caine de vanatoare
Durata de viata: 10-12 ani

Ingrijire: necesita dresaj si ingrijirea blanii de 1-2 ori/saptamana

 

Istorie si context

Desi este considerat astazi un excelent caine de vanatoare de dimensiuni medii, rasa a trecut prin diferite schimbari, care au culminat cu modernul Field Spaniel. Potrivit expertilor, rasa a fost initial mai mare, trasaturile sale derivand din English Water, Sussex, si Cocker Spaniel.

La un pas de disparitie, crescatorii au inceput sa incruciseze Spaniel-ul de camp (Field Spaniel) cu Springer Spaniel Englez, dintre care patru Field Spanieli sunt atribuiti progenitorilor rasei moderne: Elmbury Morwena din Rhiwlas, Ronayne Regal, Colombina din Teffont, si Gormac Teal. Acesti Spanieli de camp s-au dovedit a fi vanatori excelenti.

Rasa a fost introdusa initial in America la sfarsitul anilor 1800. Desi si-au pierdut o mare parte din popularitate si sunt considerati astazi una dintre rasele rare din Statele Unite, abilitatile de vanatoare ale rasei Field Spaniel sunt de de netagaduit.

Caracteristici fizice

Spaniel-ul de camp (Field Spaniel) are un fizic robust, echilibrat, si o alura nobila. Are un corp mai mult lung decat inalt, permitand cainelui sa vaneze prin tufisuri dense.

Blana sa poate fi ondulata sau plata, de diverse culori. Pieptul este puternic, iar picioarele din spate sunt putin mai lungi, urechile lasate.

Expresia sa faciala este blanda, desi corpul robust da impresia de putere. Mereu alerta, da in continuu din coada. Este un caine caruia ii place sa fie mereu in miscare, reperand mirosuri.

Personalitate si temperament

In general vesel, Spaniel-ul de camp (Field Spaniel) se poate dovedi un animal de companie bland si sensibil. Si, desi iubeste independenta, este pe deplin devotat stapanului sau uman. In plus, multi caini Field Spaniel se feresc de straini.

Ii place sa sape si sa sara, prin urmare, gasiti-i ocupatii care sa il tina departe de aceste hobby-uri.

Uneori poate fi foarte incapatanat si galagios, fapt pentru care va trebui sa il dresati timpuriu pentru a evita eventuale neplaceri. Nu este agresiv deloc, de aceea nu este indicat pentru protectie personala.

Ingrijire

Necesita periere si pieptanare a blanii de 1-2 ori/saptamana. Cainii de spectacol trebuie tunsi in mod regulat. Urechile trebuie protejate impotriva acumularilor de murdarie. Parul urechii interne si de pe picioare trebuie de asemenea tuns periodic.

Are nevoie de exercitii fizice si dresaj regulat, cel putin 2 ore/zi. Rasa ar trebui sa poata trai in interiorul casei, cu acces in aer liber. Dar atentie, unii Spanieli de camp sunt predispusi la sforait.

Este usor de dresat, insa dresajul trebuie facut de o persoana ferma, care sa il poata stapani. Este un caine inteligent si invata repede.  La maturitate este sensibil, astfel incat va trebui sa va comportati frumos de el. In caz contrar, poate deveni timid si speriat.

Sanatate

In general, acesti caini au o durata de viata de 12-14 ani. Rasa poate fi predispusa la probleme minore de sanatate, cum ar fi hipotiroidismul si otita externa, convulsii, sufluri de inima, displazie de sold canin si luxatie de rotula.

Pentru a identifica unele dintre aceste probleme, un medic veterinar poate recomanda examinari periodice de inima, sold, tiroida, cot, ochi si rotula pentru aceasta rasa de caini.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button