Rase de caini

Rasa de caini Sussex Spaniel

Rasa de caini Sussex Spaniel isi ia numele de la comitatul Sussex Angliei, nume care a ramas neschimbat timp de secole. Blana de culoare aurie stralucitoare cu nuante de roscat este unica pentru aceasta rasa iar corpul sau este lung, jos si oarecum indesat.

Blana: medie-lunga, usor ondulata, lucioasa, mai scurta pe cap si mai bogata pe urechi, piept, picioare si coada (auriu-stralucitor cu nuante de roscat)
Talia: medie, aprox. 23 kg, 33-38 cm
Caracter: veseli, prietenosi, calmi, adaptabili, loiali
Durata de viata: 11-13 ani

Ingrijire: necesita perierea blanii de 2-3 ori/saptamana

 

Istorie si context

Printre cele mai rare rase American Kennel Club, Sussex Spaniel este un spaniel terestru care si-a derivat numele din comitatul Sussex, Anglia.

Acesti caini au un simt al mirosului acut, dar lucreaza mai lent decat majoritatea spanielilor. Ca atare, nu erau preferati de vanatorii din America, in principal pentru ca aveau nevoie de o rasa care sa poata vana mai repede.

Sussex Spaniel are meritul de a fi printre primele 10 rase care au primit recunoasterea American Kennel Club. Cu toate acestea, in ciuda faptului ca a fost una dintre putinele rase expuse in expozitiile de caini la sfarsitul anilor 1800, nu a reusit sa castige multa popularitate si aproape a disparut la sfarsitul secolului.

Pentru cresterea numarului de exemplare fost demarat un program de incrucisare pe scara larga . Culmea succesului programului a avut loc in 1954, cand Sussex Spaniels existent a fost incrucisat cu Clumber Spaniel. Cu toate acestea numarul de Sussex Spaniels ramane foarte redus si astazi.

Caracteristici fizice

Rasa caini Sussex Spaniel au un fizic muscular proportional dreptunghiular. Corpul este lung si jos, cu picioare scurte, iar blana aurie stralucitoare este abundenta, plata sau ondulata. Parul cainelui ar trebui lasat sa creasca mult intre degetele de la picioare, sa acopere complet unghiile de la picioare.

Cainele Sussex Spaniel are obiceiul de a latra in timp ce sta la panda si are o expresie serioasa care poate fi perceputa ca nemultumire. Cu toate acestea, acesta este un animal bland, rareori bolnav. Da din coada continuu in timp ce umbla, chiar se rostogoleste usor cand se misca.

Personalitate si temperament

Cand este tinut in interior, Sussex Spaniel este bland, prietenos si vesel. In comparatie cu alti spanieli, Sussex Spaniel este mai relaxat in natura. Iubeste in mod absolut vanatoarea de pasari dar se va acomoda si cu viata urbana.

Ingrijire

Sussex Spaniel are cele mai bune performante atunci cand este tinut in casa, cu acces pe un teren. Daca nu au parte de stimulare, se vor plictisi. Pentru a ramane in forma, un Sussex Spaniel are nevoie de miscare sau alergare. Blana sa trebuie periata de 2-3 ori pe saptamana.

Sanatate

Rasa de caini Sussex Spaniel au o durata de viata medie de 11-13 ani. Sunt susceptibili de afectiuni majore de sanatate, cum ar fi boala discului intervertebral si displazia de sold canin (CHD). Alte afectiuni minore observate la aceasta rasa includ otita externa, sufluri de inima si inima marita.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button