Rase de caini

Rasa Brittany (Brittany Spaniel sau Prepelicar Breton)

Rasa Brittany (Brittany Spaniel sau Prepelicar Breton) este un caine de dimensiuni medii, cu picioare lungi si o blana densa, plata sau ondulata. Desi initial a fost numit Spaniel, acum este pur si simplu numit Brittany datorita stilului sau de vanatoare, care seamana cu un pointer.

Blana: densa, plata sau ondulata (portocaliu si alb, alb cu maro-roscat, negru cu alb, tricolor)
Talia: medie, 46-52 cm, 14-18 kg
Caracter: inteligent, vesel, adaptabil, atent, agil, sensibil, independent
Durata de viata: 12-13 ani

Ingrijire: blana necesita periere de 1-2 ori/saptamana

 

Istorie si context

Numit dupa provincia franceza din care a luat nastere, rasa Brittany (Prepelicarul Breton) a fost crescut pentru a avea un simt al mirosului dezvoltat si o capacitate de a gasi cu usurinta prada in timpul unei partide de vanatoare. Din acest motiv, aceasta rasa speciala a fost deosebit de populara printre braconieri.

Se crede ca Prepelicarul Breton modern a fost produs din incrucisarea unor spanieli mici terestri cu rasa English Setter, la mijlocul secolului al XIX-lea. In 1907, primul exemplar din rasa Brittany (cunoscuta si sub numele de Epagneul Breton) a fost inregistrata in Franta.

In 1925, cainii din rasa Brittany au inceput sa patrunda in Statele Unite. Denumita initial „Brittany Spaniel”, numele rasei a fost ulterior simplificat in „Brittany” in 1982. Datorita abilitatilor sale remarcabile in vanatoarea de pasari, Prepelicarul Breton ramane popular si astazi.

Caracteristici fizice

Din punct de vedere fizic, cainele Prepelicar Breton este atletic, ceea ce il ajuta sa alerge rapid si pe distante mari.

prepelicar

Are sprancene dense, picioare lungi, oase usoare si un corp proportional patrat. Coada este mica, putand fi chiar inexistenta, iar daca exista are maxim 10,5 cm.

Personalitate si temperament

Cainele Prepelicar Breton este un mare alergator, fiind foarte rapid in a gasi si recupera prada.

Vanatoarea este una dintre activitatile preferate ale cainelui. Este important ca rasa sa faca cel putin o ora de exercitiu in fiecare zi, deoarece lipsa exercitiului fizic poate duce la neliniste.

Acesti caini au un spirit foarte independent si raspund foarte repede la comenzi. Sunt sensibili din fire.

Ingrijire

Exercitiul mental si fizic sunt foarte importante pentru cainele Prepelicar Breton, deoarece rasa este puternica si dura din fire.

Blana sa nu necesita multa intretinere, perierea blanii de 1-2 ori/saptamana este suficienta. Sunt destul de adaptabili la a trai in aer liber intr-un climat temperat.

Sanatate

Cainele Prepelicar Bretonare are o durata medie de viata de 12-13 ani. Este predispus la probleme majore de sanatate, cum ar fi displazia de sold canina (CHD), si la probleme de sanatate mai putin severe, cum ar fi hipotiroidismul si epilepsia.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button