Rase de caini

Rasa Welsh Terrier (Terrier galez)

Rasa Welsh Terrier (Terrier galez) sunt caini robusti cu o textura aspra a blanii. O rasa   veche, Welsh Terrier (sau „Welshie” cum mai sunt numiti), este una dintre cele doua rase de terrier originare din tara Galilor.

Blana: tare, sarmoasa (neagru cu cafeniu, gri inchis cu cafeniu)
Talia: mic, aprox. 39 cm, 9-10 kg
Caracter: comunicativ, vesel, amuzant, vocal, alert, inteligent, afectuos, jucaus
Speranta de viata: 12-15 ani

Ingrijire: necesita periere la 2 zile

 

Istorie si context

Welsh Terrier este una dintre cele doua rase terrier originare din tara Galilor. Se crede ca provine din Black and Tan Rough Terrier, o rasa populara in Marea Britanie in anii 1700 si 1800.

Ynysfor, o linie unica, era folosita alaturi de rasa Otterhound in nordul tarii Galilor, la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Mai exista pe atunci un caine cunoscut sub numele de Old English Broken Haired Terrier de tip similar, care a fost dezvoltat in nordul Angliei in acelasi timp. Aceste doua soiuri impartaseau atat de multe asemanari in ceea ce priveste aspectul si abilitatile lor, incat au fost initial clasificate impreuna.

Dupa un timp, toti acesti caini au fost denumiti Welsh Terrier, indiferent de tara lor natala. Ambele soiuri au fost folosite pentru vanatoare de bursuci, vidre si vulpi, impartasind medii aproape identice.

English Kennel Club a acordat recunoasterea rasei in 1886. In incercarea de a imbunatati capacitatea rasei in cadrul expozitiilor canine, crescatorii au inceput sa o incruciseze cu Wire Fox Terrier. Acest lucru a dus la un caine care seamana cu un Airedale Terrier in miniatura. Cu toate acestea, cainele nu s-a bucurat de succesul pe care il aveau alti terrieri, cu picioare mai mici sau lungi.

Astazi, Welsh Terrier este considerat un animal de casa distractiv, compact si inteligent. Este un caine minunat pentru familiile active sau pentru crescatorii de caini.

Caracteristici fiziceRasa Welsh Terrier (Terrier galez)

Blana dubla a cainelui din rasa Welsh Terrier (Terrier galez) este alcatuita dintr-un strat exterior dur, sarmos si dens si dintr-un substrat moale si scurt. Blana este de obicei neagra. Picioarele si capul sunt cafenii. Coada este adesea ridicata, menita sa mentina imaginea unui „caine patratos”.

Acest caine de dimensiuni medii, rezistent si cu un corp compact poate alerga foarte repede pe distante lungi. Miscarile sale sunt usoare, iar mersul sau este liber.

Welsh Terrier are  o expresie alerta si increzatoare, care este complementara comportamentului sau.

Personalitate si temperament

Are o fire mai blanda decat majoritatea terrier-ilor, dar poate fi rautacios uneori si jucaus. Desi timid cu persoanele necunoscute, Welsh Terrier-ul curios si independent poate fi  bataios cu animalele de companie si alti caini.   Adora sa inoate.

Ingrijire

Pentru a-i minimiza nevoile de latrat si sapat, cainelui din rasa Welsh Terrier (Terrier galez) ar trebui sa i se ofere o rutina de exercitii fizice zilnice stricte, o plimbare in lesa, precum si jocuri provocatoare si distractive.

Deoarece are tendinta de a se rani, ar trebui sa-i asigurati un loc sigur de alergare. Pe vreme buna, Welshie este fericit sa traiasca in aer liber dar pe vreme rece ar trebui sa doarma in interiorul casei. Cel mai bine ar fi sa se poata deplasa cu usurinta intre casa si curte.

Blana cainelui necesita periere la 2 zile si tesalare de 2-3 ori/an. Tunderea ajuta si la indepartarea stratului de blana aspru, deschizand la culoare blana cainelui si facand-o mai moale. Urechile ar trebui formate pentru a asigura o forma adecvata a urechilor cainelui adult.

Sanatate

Welsh Terrier are o durata medie de viata de 12-14 ani. Poate suferi de probleme minore de sanatate, cum ar fi luxatia lentilei si glaucomul. Rasa este  susceptibila la alergii si convulsii. Veterinarii recomanda adesea teste oculare pentru Welsh Terrieri.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button