Rase de caini

Rasa de caini Affenpinscher (cainele maimuta)

Rasa de caini Affenpinscher („Affen” (maimuta) si „pinscher” (Terrier) sunt caini de tip toy, asemanatori cu terrierii. Sunt bune animale de casa datorita inteligentei si cordialitatii fata de alte animale.

Cu barba lui mare si sprancenele lungi, cainele este rafinat din punct de vedere vizual, dar dur prin natura, deoarece a fost crescut pentru a tine la distanta rozatoarele.

Blana: lunga, dura (negru, roscat, gri, argintiu)
Talia: mica, 23-30 cm, 2,9-6 kg
Caracter: curios, jucaus, activ, iubitor de distractie, aventuros, neastamparat
Durata de viata: 12-14 ani

Ingrijire: Blana este usor de ingrijit, prin periere (saptamanala) si spalare, pentru a preveni incalcirea.

 

Istorie si context

Denumit „Diablotin Moustachu” sau „micutul diavol mustacios” in Franta, Affenpinscher este printre cele mai vechi rase de caini de tip toy.rasa Affenpinscher

Originile Affenpinscher nu sunt foarte clare. Pictorii olandezi au schitat adesea caini care seamana cu aceasta rasa curioasa in secolul al XV-lea, dar nu exista dovezi clare care sa sustina originea rasei.

In Europa centrala a secolului al XVII-lea, existau cativa terieri mici experti in exterminarea sobolanilor. Acesti terieri au fost folositi si in Germania pentru a tine la distanta rozatoarele de bucatarii si grajduri.

Existau versiuni mai mici ale aceluiasi caine care functionau ca animale de companie care puteau ucide soareci si in acelasi timp distrau lumea cu jocurile lor amuzante. Se crede ca aceasta mica varianta s-a dezvoltat ca Affenpinscher, fiind ulterior imbunatatita prin incrucisarea cu German Pinscher, Pug si German Silky Pinscher.

Multi alti caini de tip toy descind din Affenpinscher, inclusiv Brussels Griffon. Rasa este cea mai populara in Germania, adesea sustinandu-se ca este tara sa natala.

American Kennel Club i-a acordat recunoastere rasei in 1936 dar al doilea razboi mondial i-a redus popularitatea. Astazi, rasa ramane una rara in SUA si chiar in Germania.

Caracteristici fizice

Expresia faciala a cainelui din rasa Affenpinscher, cu barba si sprancene lungi, il face sa semene cu o maimutica serioasa fiind oarecum comic. Blana sa dura este lunga de peste 3 cm pe tot corpul, si putin mai lunga pe piept, cap, gat, picioare si abdomen. Initial, functia blanii sale era de a oferi protectie impotriva conditiilor meteorologice dure si a rozatoarelor.

Are oase medii, compacte, avand o constitutie patratoasa. Affenpinscher este o varietate mai mica a unui terrier de lucru, dar nu este atat de delicat pe cat pare. Este foarte dur, activ si suficient de agil pentru a urmari si prinde sobolani si soareci. Mersul cainelui este increzator si usor.

Personalitate si temperament

Affenpinscher se distinge de alti terrieri prin calitatea sa de a fi bun cu alte animalele de companie si caini. Acest caine mic este iubitor de distractie alaturi de familia sa.

Este un adevarat terrier „maimuta” in ceea ce priveste caracterul si aspectul sau: poate fi un terrier curios, indraznet, ocupat si incapatanat din fire, dar este  rautacios, jucaus si dornic sa se comporte ca o maimuta. De asemenea, Affenpinscher are tendinta de a se urca pe diverse lucruri si de a latra, fiind tot timpul in alerta.

Are nevoie de dresaj inca de timpuriu in caz contrar va deveni un animalut foarte antisocial.

Ingrijire

Unele jocuri energice in interior, plimbari scurte in lesa sau zbenguieli in aer liber pot indeplini cerintele de miscare ale cainelui Affenpinscher. Cainele nu poate trai afara dar iubeste sa se joace in aer liber.

Blana este usor de ingrijit, prin periere (saptamanala) si spalare, pentru a preveni incalcirea.

Sanatate

Cainele din rasa Affenpinscher are o durata medie de viata de 12-14 ani. Poate suferi de probleme minore de sanatate cum ar fi luxatia de rotula si ulcerele corneene. Dificultati respiratorii, canal arterial brevetat (PDA) si fontanela deschisa sunt uneori observate la aceasta rasa.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button