Rase de caini

Rasa Tornjak (Ciobanesc Bosnian – Herzegovinian)

Cainele din rasa Tornjak (Ciobanesc Bosnian – Herzegovinian) are o dispozitie echilibrata, este prietenos, curajos, ascultator, inteligent si plin de demnitate si incredere in sine. Isi pazeste cu inversunare proprietatile incredintate, nu poate fi mituit si este suspicios fata de straini. Este devotat stapanului sau, foarte calm in prezenta lui si foarte afectuos fata de oamenii care locuiesc in imediata sa vecinatate.

Blana: lunga, groasa (alb cu negru, alb cu negru si cafeniu)
Talia: medie-mare,  58-72 cm, 28-50 kg
Caracter: inteligent, prietenos, curajos
Speranta de viata: 12-14 ani

Ingrijire: ingrijire saptamanala obisnuita, baie ocazionala

 

Istorie si context

Descendentii aproape disparuti ai unor tipuri de caini ciobanesti, nativi, arhaici, rase omogene din punct de vedere genetic, au fost fondul de baza pentru recrearea rasei Tornjak. Cainii apartinand efectivului initial fusesera imprastiati in zonele montane din Bosnia, Hertegovina, Croatia si vaile din jur. Datele istorice majore sunt anii 1067 si 1374.

Documentele scrise din aceste perioade mentioneaza pentru prima data rasa Bosnian – Herzegoviniana-Croata. Cercetarile despre existenta lor istorica si mai recent o actiune de salvare de la disparitie au inceput simultan in Croatia si Bosnia si Hertegovina in jurul anului 1972. Reproducerea continua utilizand caini de rasa pura a inceput in 1978. In prezent, populatia rasei este formata din numerosi caini de rasa pura selectati din cadrul unei serii de generatii dispersate in toata Bosnia, Hertegovina si Croatia.

rasa Tornjak

Caracteristici fizice

Este un caine mare si puternic, bine proportionat si agil. Forma corpului sau este aproape patrata. Cand sta in picioare si se misca, este puternic, armonios si bine echilibrat. Blana lui este lunga si groasa.

Rasa Tornjak

Personalitate si temperament

Potrivit studiilor, Tornjak este cel mai probabil un descendent al rasei Mastiff Tibetan sau provine din zona in care se afla Iranul modern. Acel mediu a creat un caine de paza sanatos si puternic, cu nevoi modeste de hrana si adapost. Cainii Tornjak sunt prietenosi cu oamenii, dar agresivi fata de alte animale si caini care le ameninta stapanul, casa, tarcul sau turma. Le place sa lucreze si sa primeasca cu usurinta comenzi de la proprietari.Rasa Tornjak

Ingrijire

Pe langa ingrijirea saptamanala obisnuita, baia ocazionala va mentine blana cainelui curata si aspectuoasa. Ingrijirea poate fi o oportunitate minunata pentru a crea o legatura cu cainele dvs. Unghiile sale puternice, cu crestere rapida, trebuie taiate in mod regulat cu un instrument special de taiat unghii pentru a evita cresterea excesiva, despicarea si craparea. Urechile lor trebuie verificate in mod regulat pentru a evita acumularea de ceara si resturi, care pot duce la infectie. Dintii trebuie periati atunci cand este necesar.

Exercitiu

Optiunile pentru exercitii includ timp de joaca intr-o curte de preferinta imprejmuita sau plimbari, de mai multe ori pe zi. Exercitiile pot veni si sub forma de activitati in interior, cum ar fi ascunselea, urmarirea unei mingi de-a lungul podelei sau invatarea de noi trucuri.

Rasa Tornjak

Anumite activitati in aer liber, cum ar fi inotul, drumetiile sau recuperarea mingilor, pot fi solutii pentru consumarea energiei. Daca locuiti intr-un apartament, chiar si scurte plimbari pe holuri pot oferi cainelui posibilitatea de a face miscare, cand afara conditiile sunt neprielnice plimbarii. Dresajul pentru sporturi canine de agilitate, obedienta, raliu, sunt de asemenea, moduri excelente de a face miscare.

Dresaj

Tornjak invata rapid si pastreaza informatiile in memorie pentru o lunga perioada de timp, indeplinind cu placere sarcinile care i-au fost atribuite. Drept urmare, este usor de dresat.

Rasa Tornjak

Nutritie

Cainele din rasa Tornjak ar trebui sa fie hranit cu o hrana pentru caini de inalta calitate, indiferent daca este fabricata comercial sau preparata acasa, cu supravegherea si aprobarea medicului veterinar. Orice dieta ar trebui sa fie adecvata varstei cainelui (catel, adult sau senior).

Unii caini sunt predispusi sa devina supraponderali, asa ca aveti grija la consumul de calorii si la nivelul greutatii cainelui. Recompensele pot fi un ajutor important in cadrul dresajului, dar a oferi prea multe poate provoca obezitate. Aflati ce alimente destinate consumului uman sunt sigure pentru caini si care nu. Consultati-va cu medicul veterinar daca aveti ingrijorari cu privire la greutatea cainelui sau dieta. Apa curata si proaspata ar trebui sa fie disponibila in orice moment.

Sanatate

Unii caini se pot confrunta cu probleme de sanatate pe parcursul vietii lor, insa majoritatea cainilor Tornjak sunt caini sanatosi. Lucrand cu un crescator responsabil, potentialii proprietari pot obtine educatia de care au nevoie pentru a afla despre preocuparile specifice de sanatate din cadrul rasei.

 

Stiati ca…?

  • Numele Tornjak provine de la cuvantul local „tor” care inseamna „tarc de oi”.
  • Sunt incadrati in grupul cainilor de lucru
  • Tornjak a fost inregistrat initial sub numele de Kanis Montanus, tradus ca si „caine de munte”
  • Rasa exista in Bosnia si Hertzegovina de peste 1.000 ani, existenta atestata de documentele vremii

 

Sursa imagini: wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button