Rase de caini

Rasa de caini Kuvasz Maghiar

Rasa Kuvasz sunt caini de lucru cu o expresie minunata si o blana alba pura. Sunt caini mari si robusti, care provin din cainii tibetani uriasi. In ciuda dimensiunii lor, rasa este activa, agila si energica atunci cand intampina o amenintare.

Impozant, impresionant, maiestuos, masiv, puternic –  alegeti adjectivul care va place cel mai mult, pentru ca  toate se aplica la cainele din rasa Kuvasz. Fanii rasei spun ca cea mai frumoasa parte a cainelui Kuvasz este capul sau, proportionat elegant.

Blana: dubla, deasa, aspra, dreapta sau ondulata (alba integral, cu pete gri pe piele)
Talia: mare, 35-52 kg, 65-76 cm
Caracter: inteligent, protector, loial, independent, rabdator
Speranta de viata: 10-12 ani

Ingrijire: necesita perierea saptamanala a blanii, si periere zilnica in perioada de naparlire

 

Istorie si context

Kuvasz este probabil sa fi descins din caini tibetani giganti, desi este considerat o rasa maghiara. Numele este de fapt turc, nu maghiar, si este derivat din cuvantul „kawasz”, care inseamna „garda inarmata a nobililor”. Acest lucru se datoreaza faptului ca in Evul Mediu numai nobilii favorizati de membrii familiei regale puteau pastra acesti caini.

Cresterea cainilor Kuvasz in secolul al XV-lea a fost meticulos planificata si documentata, iar cainii au devenit foarte populari pe uriase mosiile maghiare, functionand ca  si caini de vanatoare si de paza. Erau excelenti in protejarea mosiei impotriva pradatorilor si puteau face fata vanatului mare precum lupul si ursul.

Regele Matthias I, un crescator de caini  Kuvasz, a muncit din greu pentru a imbunatati calitatea rasei si a construit o canisa mare pe proprietatea sa pentru a inainta cercetarile.

Secole mai tarziu, satenii obisnuiti au reusit sa dobandeasca si ei acesti caini Kuvasz, iar in acel moment numele rasei a primit ortografia actuala.rasa kuvasz

Cele doua razboaie mondiale au provocat o scadere grava a numarului rasei, dar stocul german a fost folosit ca sursa de incredere pentru a mentine continuitatea.

In anii 1930, unii caini au fost importati in Statele Unite, iar in 1931, American Kennel Club a recunoscut oficial rasa.

Caracteristici fizice

Intrucat rasa a fost in mod traditional un vanator, pastor si gardian, agilitatea si puterea sa sunt de importanta majora. Si desi este mare, Kuvasz nu este voluminos. De fapt, corpul sau cu oase medii ii permite cainelui sa se miste rapid si lin, cu un mers liber.

Blana sa dubla este alcatuita dintr-un strat inferior, lanos, si un strat superior, aspru. Blana poate fi de la dreapta pana la ondulata.

Personalitate si temperament

Desi Kuvasz are o expresie dulce, este neinfricat atunci cand isi pazeste si isi protejeaza familia si casa. Se intelege bine cu copiii dar uneori interpreteaza gresit jocul aspru dintre copii ca pe un atac asupra familiei sale umane. In plus, unii caini Kuvasz pot deveni dominatori si pot manifesta agresivitate fata de oameni si caini straini.

Cu toate acestea, este in general loial, dedicat si mai ales bland cu animalele si cu alte animale de companie ale familiei.

Ingrijire

Ingrijirea blanii consta in perierea saptamanala a blanii, si periere zilnica in perioada de naparlire.

Cainele are nevoie de exercitii fizice sub forma de alergare intr-o zona ingradita si o plimbare mai lunga.

Ii place vremea rece si poate trai afara intr-un climat rece si temperat. Totusi, este recomandat sa-i permiteti cainelui sa petreaca timpul atat in curte, cat si in interior.

Dresaj

Cainii Kuvasz poseda o inteligenta ascutita, hotarare, si sunt extrem de devotati familiei lor. In timp ce aceste calitati ii fac insotitori minunati, ei pot crea provocari unui proprietar de caine incepator.

rasa Kuvasz

Socializarea timpurie si cursurile de dresaj pentru catei sunt o necesitate pentru Kuvasz. Dresajul necesita rabdare, deoarece aceasta rasa independenta se maturizeaza incet. Sensibili in rezolvarea problemelor, Kuvasz nu raspund bine la tehnicile dure sau repetitive de dresaj.

Sanatate

Este o rasa sanatoasa in general insa este susceptibil la probleme grave de sanatate, cum ar fi displazia de sold canina (CHD) si Osteochondritis Dissecans (OCD) si la probleme minore precum hipotiroidismul. Poate suferi de panosteita si osteodistrofie hipertrofica (HOD).

 

Stiati ca…?

  • Rasa Kuvasz isi are originea in Tibet.
  • Doar nobililor favorizati de membrii familiei regale le era permisa detinerea unui caine Kuvasz.
  • In secolul al XV-lea, regele Matthias, care tinea caini Kuvasz la curtea sa, a afirmat ca are incredere doar in cainii sai, nu si in oameni.
  • Rasa Kuvasz a fost dezvoltata la forma actuala in Ungaria.

 

Sursa imagini: pixabay.com, pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button