Rase de caini

Rasa Ciobanesc Anatolian (Anatolian Sheperd sau Kangal)

Cainele din rasa Ciobanesc Anatolian (Anatolian Sheperd sau Kangal) este un adevarat caine de lucru. Crescut initial in Turcia in scopuri utilitare, este considerat astazi un dintre caine de paza impresionant. Este potrivit pentru protejarea turmelor.

Blana: scurta, aspra (alba, tigrata, albastru cu cafeniu, alb cu crem, maro-roscat, rosu cu cafeniu)
Talia: 71-81 cm, 40-65 kg
Caracter: inteligent, independent, mandru, increzator, indraznet, rezistent, fidel
Durata de viata: 10-13 ani

Ingrijire: blana necesita ingrijire minima (periere saptamanala)

 

Istorie si context

Se spune ca originile Ciobanescului Anatolian au radacini in vechea rasa folosita la razboi si la lupte in arena de pe vremea romanilor – Mollosus si in rasa Mastiff Tibetan, care au ajuns in Turcia acum peste 4000 de ani.Ciobanesc Anatolian (Anatolian Sheperd)

In Turcia, acesti caini au fost folositi pentru apararea turmelor de animale impotriva pradatorilor, cum ar fi ursii si lupii. Au oferit companie pastorilor nomazi si s-au raspandit  intr-o regiune vasta, existand o variatie a rasei in culoare, dimensiune si tip de blana. Calitatile care au ramas constante in toate rasele sunt rezistenta, fidelitatea si independenta.

Numele sau provine din numele turcesc al rasei „Koban copek”, care se traduce aproximativ in „caine de cioban”. Cu toate acestea, aceasta rasa nu a functionat niciodata ca si caine de pastorire.

Ajuns pentru prima data in SUA in anii 1950, Ciobanescul Anatolian pazea turmele de animale de coioti si diversi pradatori insa nu era popular printre crescatorii de caini.

De la sfarsitul anilor 1970 pana in anii 1980, Ciobanescul Anatolian a devenit apreciat si respectat pentru calitatile sale utile. Iubitorii de animale de companie care cautau un caine de paza loial si de incredere au inceput sa ahizitioneze rasa.

American Kennel Club a recunoscut rasa ca parte a clasei Diverse in 1996 si ulterior in clasa Caini de Lucru.

Caracteristici fizice

Cainele din rasa Ciobanesc Anatolian (Anatolian Sheperd) se bucura de caracteristici fizice care ii confera rezistenta si agilitate. Constructia sa robusta ii permite sa indeplineasca sarcini dificile, iar mersul sau este lin, fluid si puternic.

Are un cap mare, o structura osoasa bine facuta si o expresie inteligenta. Blana poate avea o varietate de culori, fiind scurta sau aspra si putin mai lunga in jurul gatului. Substratul este gros.

Personalitate si temperament

Cainele de paza suprem, cainele din rasa Ciobanesc Anatolian (Anatolian Sheperd) va incepe sa latre de indata ce vede sau aude ceva suspect. Este dedicat familiei sale umane si serveste ca un excelent protector al familiei.

Ciobanesc Anatolian (Anatolian Sheperd)

In ciuda acestor calitati, rasa este recunoscuta ca fiind una comoda, relaxata – care nu cauta niciodata probleme. Desi se comporta bine in preajma copiilor, Ciobanul Anatolian poate sa nu fie atat de jucaus pe cat se asteapta copiii.

Ingrijire

Ciobanescul Anatolian necesita o ingrijire minima a blanii, care consta intr-o periere saptamanala, pentru indepartarea firelor de par moarte.

O sesiune de alergare rapida sau o plimbare lunga este tot ce necesita ca regim de exercitii zilnice. Ii place, de asemenea, sa socializeze cu familia, dar poate trai in aer liber intr-o clima rece si temperata.

Sanatate

Rasa Ciobanesc Anatolian (Anatolian Sheperd) are o durata medie de viata de 10-13 ani.

Rasa este predispusa la probleme de sanatate precum entropion si displazie de sold canina (CHD). Reactioneaza negativ la anestezia barbiturica. Testele de sold si ochi sunt recomandate pentru caine.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button