Rase de caini

Rasa de caini Komondor (ciobanesc maghiar)

Se crede ca rasa de caini Komondor isi are originea in Ungaria cu mai bine de 500 de ani in urma. Acesta pastreaza blana destul de neobisnuita, grea, alba, formata din franjuri lungi, care face ca cainele sa para exact ca animalele pentru care a fost crescut: oile.

Blana: alba, cu franjuri
Talia: 40-60 kg, 64-76 cm
Caracter: calm, neinfricat, afectuos, independent, bland, linistit
Speranta de viata: 10-12 ani

Ingrijire: necesita separarea franjurilor blanii, pentru a preveni incalcirea si prinderea murdariei in blana

Istorie si context

Cele mai vechi inregistrari ale rasei Komondor dateaza din 1555  dar se crede ca rasa a existat cu mult timp inainte. Rolul sau principal a fost de a pazi turmele de oi impotriva animalelor pradatoare. Au fost atat de eficienti  incat unii cred ca au eliminat complet populatia de lupi din Ungaria.

Cainele din rasa Komondor este descendent din ciobanescul caucazian Owtcharka cu picioare lungi, care a fost adus in Ungaria de catre huni. Cainii semanau izbitor cu oaia Racka din Ungaria, care avea lana ondulata si corpul asemanator unui caine. Astfel, acesti caini se amestecau usor cu oile, parand sa faca parte din turma.

Primul Komondor a fost introdus in Statele Unite in 1933; patru ani mai tarziu, American Kennel Club a recunoscut oficial rasa. Pe durata celui de-al Doilea Razboi Mondial, rasa a fost aproape decimata in Europa. Din fericire, crescatorii dedicati au reusit sa reinvie popularitatea rasei si numarul acestor caini.

Komondor sunt caini aspectuosi in cadrul expozitiilor canine  insa doar cei de rasa pura sunt expusi. Per ansamblu, Komondor este o rasa neobisnuita in intreaga lume, cu exceptia Ungariei. Totusi, exista anumiti crescatori de caini ciobanesti de noua generatie in SUA, care manifesta interes pentru aceasta rasa deoarece sporeste capacitatea ciobanului de a pazi turmele.

Caracteristici fizice

Mare si musculos, cainele din rasa Komondor este putin mai lung si nu foarte inalt. Se misca cu pasi lungi, lejer si usori.

rasa Komondor

Caracteristicile sale distinctive includ blana sa dubla, care consta dintr-un strat exterior grosier ondulat si un subpar dens, lanos. Aceste doua straturi se intrepatrund pentru a forma corzi puternice, asemanatoare cu franjurii, care protejeaza cainele de dintii inamicilor sai, de vremea nefavorabila si chiar il ajuta pe Komondor sa se integreze unei turme de oi.

Personalitate si temperament

Cainele Komondor se comporta bine cu animalele si cu alte animale de companie si este foarte fericit cand i se ofera sansa de a veghea pe cineva sau ceva. Un adevarat gardian, este intotdeauna protector pentru familia sa. Cu toate acestea, poate interpreta gresit jocul dur in randul copiilor ca o agresiune.

rasa Komondor

Este independent, linistit si placid  dar poate deveni dominator sau incapatanat uneori. Komondor nu este un caine pentru cei blanzi la suflet. In plus, socializarea timpurie este importanta pentru a-l obisnui pe acest caine cu oamenii si cainii straini.

Ingrijire

Aceasta rasa de caini nu agreaza vremea calda  dar poate trai in aer liber in climate racoroase si temperate. Desi nu naparleste, franjurii sai (care incep sa se dezvolte la varsta de 2 ani) trebuie separati in mod regulat pentru a preveni incalcirea si ca excesul de murdarie sa ramana prins in blana. Acest lucru face  imbaierea si uscarea sa fie o sarcina dificila, deseori ocupand o zi intreaga.

Cerintele sale de exercitiu pot fi indeplinite daca are o curte in care sa alerge  sau cu o plimbare lunga prin cartier.

Sanatate

Cainele din rasa Komondor are o speranta medie de viata de 10-12 ani. Este susceptibil la probleme minore de sanatate, cum ar fi displazia de sold canina si torsiune gastrica, precum si otita externa, hot spot si entropion.

Pentru a identifica din timp unele dintre aceste probleme, medicul veterinar poate recomanda analize de sold pentru cainii din aceasta rasa.

 

Sursa imagini: pixabay.com, wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button