Rase de caini

Rasa Spaniel Tibetan – un caine mic cu o istorie lunga

Cainele din rasa Spaniel Tibetan, adesea numita si „Tibbie”, este o rasa mica, mandra, activa si alerta. In general, este un companion vesel si jucaus.

Blana: medie, matasoasa, diverse culori si combinatii
Talia: mic, 7-9 kg, aprox. 25 cm
Caracter: vesel, activ, atent, independent
Durata de viata: 12-15 ani

Ingrijire: blana necesita periere la 2 zile

 

Istorie si context

Principiile budiste ale Tibetului si istoria cainelui din rasa Spaniel Tibetan sunt interconectate. Calugarii budisti considerat ca leul este un simbol plin de semnificatii deoarece se presupune ca l-a urmat pe Buddha la fel ca un caine. Se credea ca acesti caini mici asemanatori unui leu i-au urmat pe calugarii budisti tibetani si erau simboluri ale leului sfant si  erau foarte apreciati.rasa spaniel tibetan

Chinezii cresteau caini Pekinezi, tot un caine leu, iar animalele au fost adesea schimbate intre China si Tibet, ducand la reproducerea acestora. Chiar daca reproducerea a avut loc in sate, cele mai bune exemplare au fost produse in manastiri, care de regula tineau doar cele mai mici exemplare.

Acesti caini mici nu erau utilizati doar de decor. Odihnindu-se pe zidurile manastirii, acestia ii alertau pe calugari de lupii sau persoanele straine care se apropiau. In plus, multi au fost folositi ca si caini de rugaciune, la invartirea rotilor de rugaciune folosind mici benzi de alergat.

Primul Spaniel Tibetan a ajuns in Anglia la sfarsitul secolului al XIX-lea, dar un program de reproducere adecvat a fost implementat de abia in anii 1920. Un singur Spaniel Tibetan a supravietuit celui de-al doilea razboi mondial. Descendentii sai se regasesc acum in genealogiile moderne.

In 1940, unele exemplare Western Tibbies au fost introduse in Anglia printr-un cuplu de englezi, care locuia in Sikkim. Ulterior, rasa a ajuns si in SUA in anii 1960, primind recunoasterea American Kennel Club in 1984.

Caracteristici fizice

Cainele din rasa Spaniel Tibetan are un corp usor lung, cu un cap relativ mic si ochi mari, distantati. Seamana cu o maimutica la fata. Are o coada lunga, incovoiata. Are un mers drept, liber si rapid.

rasa spaniel tibetan

Blana este dubla, alcatuita dintr-un strat moale si inca un strat cu par mai lung, moale si matasos. Masculii au in general blana mai deasa. In juul gatului si a umerilor, masculii au o „coama” din blana. Blana poate avea diverse culori. Cea mai comuna varianta intalnita este auriu.

Personalitate si temperament

Acest caine are o atitudine vesela si iubeste excursiile sau jocurile cu familia. Ii place sa adoarma langa persoana sa preferata. Este un caine de companie remarcabil de placut, insa si pretentios.

Desi este prietenos cu alte animale de companie si alti caini, tinde sa fie rezervat cu strainii. Adora compania copiilor si se joaca cu ei.

rasa spaniel Tibetan

Nu ii place sa fie separat de familie un timp indelungat. Ca si caine de paza, poate fi destul de galagios in indeplinirea atributiilor sale.

Ingrijire

Este un caine care trebuie tinut in casa. Nevoile zilnice de exercitii sunt minime si pot fi satisfacute prin jocuri de interior si de exterior sau de o scurta plimbare in lesa. Blana sa necesita pieptanare si periaj de doua ori pe saptamana.

Este un caine foarte usor de dresat. Daca nu primeste afectiunea necesara, poate deveni incapatanat

Sanatate

Durata medie de viata a cainilor Spaniel Tibetan este de 12-15 ani. Bolile specifice raesi sunt cataracta si luxatia patelara. Ocazional, au fost observate atrofia retiniana progresiva (PRA) si alte boi cardiovasculare. Este important ca inainte de imperechere sa se realizeze testarea ochilor, pentru ca cele mai frecvente probleme care afecteaza aceasta rasa sunt bolile ereditare ale ochilor.

Cititi si despre:

 

Surse imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button