Rase de caini

Rasa Clumber Spaniel

Un tovaras de vanatoare demn si bland, aflat candva in compania regilor, cainii din rasa Clumber Spaniel pot fi atat prieteni amuzanti cat si companioni manierati. Demn si ganditor dar cu un mare entuziasm, Clumber Spaniel are  o frumoasa blana alba.

Blana: medie, dreapta (alba, galben cu alb, portocaliu si alb)
Talia: medie, 25-39 kg, 43-51 cm
Caracter: loial, calm, afectuos, bland, generos
Durata de viata: 10-12 ani

Ingrijire: parul de lungime medie cade pe tot parcursul anului, necesitand pieptanare de mai multe ori pe saptamana

 

Istorie si context

Clumber Spaniel sunt caini excelenti de vanatoare. Cu toate acestea, nu este la fel de popular ca alte rase de Spaniel. Originea Clumber Spaniel dateaza inca din ultima parte a secolului al XVI-lea, cand si-a primit numele in perioada Revolutiei Franceze din 1789.

Legenda spune ca, in timpul  revolutiei, Ducele de Noailles a Frantei si-a mutat canisa de spanieli in Anglia pentru a fi protejata, adapostindu-i la canisa Ducelui de Newcastle de la Clumber Park (de aici numele rasei) din Nottinghamshire.

Una dintre caracteristicile distinctive este ca acesti caini au o forma si dimensiuni compacte. Din aceasta cauza, unii sugereaza ca Basset Hound-ul si vechea rasa Spaniel Alpin ar sta la baza evolutiei Clumber Spaniel.

Cainii din rasa Clumber Spaniel au fost expusi prima data in Anglia la mijlocul secolului al XIX-lea. Instantaneu, nobilimea engleza a devenit atrasa de rasa, mai ales datorita aptitudinilor sale mari de vanatoare.

Desi rasa pare sa fi intrat in Statele Unite aproape de sfarsitul secolului al XVII-lea, primul Clumber Spaniel nu a fost inregistrat decat la sfarsitul secolului al XIX-lea. Astazi, Clumber Spaniel este considerat un caine minunat la expozitiile canine si un vanator excelent.

Caracteristici fizice

Cainii din rasa Clumber Spaniel au un corp proportional dreptunghiular, care este putin lung in raport cu inaltimea lor. Datorita picioarelor scurte, tinde sa se rostogoleasca putin in timpul mersului dar ritmul sau ramane usor. Picioarele posterioare sunt puternice, cu o structura osoasa solida si un piept adanc.

Blana sa alba este moale, dreapta, densa, plata si rezistenta la intemperii, ceea ce ii confera cainelui rezistenta in conditii dure si aspre. Sprancenele sale stufoase si expresia blanda ii confera cainelui un aspect placut.

Personalitate si temperament

Clumber Spaniel este vanator prin natura, renuntand la toate celelalte activitati, altele decat vanatoarea. Jucaus si vesel aproape tot timpul, Clumber Spaniel s-a dovedit a fi un animal de companie excelent, comportandu-se bine in interior, daca i se ofera ingrijire adecvata. Cu toate acestea, datorita dragostei sale pentru plimbarile in aer liber, rasa nu este tocmai potrivita pentru viata la oras.

Ingrijire

Blana densa si plata a unui Clumber Spaniel necesita pieptanare de cel putin 2-3 ori/saptamana. In plus, baia regulata este esentiala pentru mentinera blanii curate si ingrijite.

Cerintele sale de exercitiu constau in plimbari zilnice in aer liber sau jocuri lungi si energice. Retineti ca unii Spaniel Clumber pot sforai ocazional sau pot saliva.

Sanatate

Clumber Spaniel, care are o durata medie de viata de 10-12 ani, este susceptibil de boala discului intervertebral, o problema majora de sanatate.

Unele dintre celelalte probleme minore de sanatate la care rasa este predispusa sunt otita externa, ectropion si entropion, precum si convulsiile. Pentru a identifica unele dintre aceste probleme, un medic veterinar poate recomanda examenele de cot, ochi si sold din timp.

 

Sursa imagine: Wikipedia

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button