Rase de caini

Rasa Great Dane (Marele Danez)

Uneori cunoscut sub numele de „Apollo al cainilor”, rasa Great Dane sau Marele Danez a fost dezvoltata in Germania pentru dimensiunea sa mare, aspectul si abilitatile sale de vanatoare.

Aceleasi caracteristici au facut ca rasa sa fie populara astazi in America intruchipand chiar personaje de desene animate (Scooby-Doo).

Blana: scurta/fina
Talia: gigant, pana la 90 kg
Caracter: loial, afectuos, puternic, energic, jucaus, bun de paza
Durata de viata:  10-12 ani

Ingrijire: necesita putina ingrijire

 

Istorie si context

Se crede ca Marele Danez este o incrucisare intre Greyhound si Molossus, o rasa veche greco-romana de caini. Este posibil sa fi aparut pentru prima data in Germania in anii 1300 si sa fi fost utilizat de localnici pentru a captura mistreti si alte tipuri de prada.

Rasa Great Dane (Marele Danez)

Modul in care rasa si-a primit numele actual de Marele Danez este destul de misterios deoarece rasa nu este daneza. In Germania, rasa a fost si este denumita si astazi popular ca Deutsche Dogge. Britanicii au numit aceasta rasa German Boarhound, potrivit functiei de vanator de mistreti.

Caracteristici fizice

Marele DanezMarele Danez este foarte apreciat pentru aspectul maiestuos. Corpul sau emana eleganta, insotita de un mers cu pasi usori si lungi.

Blana Marelui Danez este scurta, densa si lucioasa. Exista mai multe modele de culori, inclusiv cafenie, albastra, neagra, pestrita, baltata.

Corpul este musculos, masiv, iar capul, pe langa faptul ca este si el masiv, este lung si ingust.

Personalitate si temperament

Dimensiunea masiva a Marelui Danez si comportamentul sau il fac putin dificil de controlat, in special cand sunt in preajma copiii foarte mici. Cu toate acestea, cu pregatirea si supravegherea adecvata (sunt usor de dresat) puteti transforma Marele Danez intr-un tovaras bine educat. Este, de asemenea, prietenos cu alte animale de companie si cu alti caini.

Marele Danez

Este un caine familist care adora sa stea cu oamenii, fiind animale de companie blande si afectuoase. Pot fi uneori extrem de protectori.

Ingrijire

Ingrijirea blanii Marelui Danez necesita minima atentie. Desi parul le cade foarte mult, este usor de intretinut cu ajutorul periajului regulat. Baia poate fi o provocare, asa ca ar trebui sa va obisnuiti cainele de mic cu baia.

Are nevoie de exercitii fizice regulate (30-60 min), plimbari lungi sau un joc cu ritm rapid.

In ciuda aspectului sau robust, nu poate trai in aer liber. In schimb, este mai potrivit pentru un program egal de activitati in interior si in aer liber.

In interior, ar trebui sa i se ofere mult spatiu si un culcus moale pentru dormit.

Sanatate

Ocazional, Marele Danez are tendinta de a saliva.

marele danez

Probleme minore de sanatate observate la aceasta rasa includ: osteodistrofia hipertrofica (HOD), sindromul Wobbler, hipotiroidismul, osteocondrita, displazia canina de sold (CHD). Afectiunile majore de sanatate includ cardiomiopatia, torsiunea gastrica, sau osteosarcomul.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button