Rase de caini

Ciobanescul Belgian Groenendael (Belgian Sheepdog)

In functie de zona de provenienta, exista 4 varietati de Ciobanesc Belgian: Groenendael (Belgian Sheepdog), Tervuren, Malinois si Laekenois. American Kennel Club le recunoaste ca fiind rase separate, in timp ce in Europa si Canada sunt considerate o singura rasa (principala deosebire consta in blana acestora).

Blana: medie/lunga
Talia: medie spre mare, 17-23 kg
Caracter: jucaus, alert, afectuos, inteligent, instincte de paza puternice
Durata de viata: 10-14 ani

Ingrijire: necesita toaletare de mai multe ori pe saptamana

 

Istorie si context

Ciobanescul Belgian, numit si Groenendael, este cunoscut pentru versatilitatea si natura sa harnica. Este una dintre variantele Belgian Sheperd (sau Continental Sheperd). Celelalte varietati sunt Ciobanescul Belgian Malinois si Ciobanescul Belgian Tervuren. Ceea ce diferentiaza Ciobanescul Belgian Groenendael este blana sa lunga si neagra in comparatie cu ceilalti ciobanesti.

Intre 1891-1901, Ciobanescul Belgian a fost inregistrat de Societe Royale Saint-Hubert, reprezentand un efort sustinut pentru dezvoltarea unui standard a rasei, precum si pentru imbunatatirea aspectului sau in vederea participarii la expozitiile canine.

Primii Ciobanesti Belgieni au fost utilizati pentru paza animalelor. Ulterior au devenit caini de politie in SUA si au jucat un rol semnificativ in primul razboi mondial ca caini de paza.

Abia in 1959 Ciobanescul Belgian Groenendael si-a primit numele actual, dupa ce rasa Ciobanesc Belgian a fost impartita in trei rase distincte.

Caracteristici fizice

Ciobanescul Belgian Groenendael (Belgian Sheepdog) este un caine de talie medie, cu parul lung si osatura mai supla. Este un caine neobosit in paza animalelor. Expresia inteligenta a fetei sale este izbitoare si ii confera cainelui un aspect sofisticat.

Ciobanescul Belgian Groenendael

Blana Ciobanescului Belgian Groenendael consta dintr-un strat mai dens si inca un strat exterior, de culoare neagra, care este drept si lung. In mod curios, multi caini Ciobanesti Belgieni Groenendael tind sa se miste in cerc in loc de intr-o linie dreapta.

Personalitate si temperament

Ciobanescul Belgian GroenendaelCiobanescul Belgian Groenendael este cel mai bine definit ca „intens”. Prezinta o natura independenta si este extrem de protector fata de familia sa umana. De aceea, aceasta rasa este o alegere excelenta pentru un caine de casa. Nu este recomandat sa ii incurajati instinctele de paza cand este pui, intrucat poate incepe sa va pazeasca si in unele situatii considerate normale.

Este constient de prezenta strainilor si uneori, prezinta semne de agresiune fata de alte animale de companie si caini. Extrem de ascultator, acest caine este de asemenea jucaus, alert, afectuos, inteligent si un elev care invata rapid. Unii Ciobanesti Belgieni Groenendael prezinta insa un caracter dominant.

Ingrijire

Adora sa traiasca in casa, impreuna cu familia sa umana, insa se poate adapta fara probleme si la viata in aer liber. Se dezvolta cel mai bine daca i se ofera acces la o curte.

In afara de aceasta, exercitiul fizic regulat este esential pentru aceasta rasa si ar trebui sa combine in mod ideal ore lungi de joc si alergare.

Necesita ingrijirea blanii de cateva ori pe saptamana, mai ales in perioadele de naparlire.

Sanatate

Ciobanescul Belgian Groenendael nu este predispus la probleme majore de sanatate. Cu toate acestea, este susceptibil la probleme minore, cum ar fi hipotiroidismul, convulsiile, alergiile si afectiuni ale pielii.

Ocazional, sunt observate la aceasta rasa displazia de cot, displazia canina a soldului (CHD), hemangiosarcomul (tumora maligna), panusul si atrofia retiniana progresiva (PRA).

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button