Rase de caini

Rasa de caini Silky Terrier (cu par matasos)

Rasa de caini Silky Terrier a fost initial rezultatul incrucisarii intre Yorkshire si Terrier australian, fiind in cele din urma recunoscuta ca o rasa separata. Este un caine de companie prietenos si vesel, cu o frumoasa blana albastra cu cafeniu.

Blana: lunga, matasoasa (albastru cu cafeniu, albastru-argintiu cu cafeniu)
Talia: medie, 23-26 cm, 3,6-4,5 kg
Caracter: curios, prietenos, alert, receptiv, vioi, curajos, indraznet
Durata de viata: 12-15 ani

Ingrijire: blana necesita ingrijirea zilnica pentru prevenirea incalcirii

 

Istorie si context

Stramosul cainelui Silky Terrier, dezvoltat in Australia la sfarsitul secolului al XIX-lea, a fost Yorkshire Terrier. Exemplarele timpurii ale Silky Terrier aveau o culoare albastra-cafenie. Acestia au fost imperecheati cu Terrieri australieni albastri si cafenii, pentru a imbunatati culoarea blanii si pentru pastrarea unei forme robuste.

Cainii proveniti din aceste incrucisari au fost initial numiti Australian Terrier sau Yorkshire Terrier. Cu toate acestea, unii crescatori au crezut ca au initiat dezvoltarea unei rase diferite si au prezentat acesti caini ca Silky Terrier.

Insa prin incrucisarea Terrier-ilor Silky, s-a dezvoltat o noua tulpina de reproducere. Deoarece au fost alese doua zone diferite in Australia pentru dezvoltarea rasei, au fost stabilite diferite standarde de rasa in 1906, apoi in 1909 si 1926.

Cel mai popular nume pentru rasa din Australia a fost Sydney Silky Terrier dar in 1955 a fost modificat in Australian Silky Terrier. In acelasi an, Sidney Silky Terrier Club of America a tinut prima sa intalnire, schimband ulterior numele clubului in Silky Terrier Club of America.

Abia in 1959 American Kennel Club a recunoscut rasa. Astazi, este considerat un caine de companie vesel, dar rautacios.

Caracteristici fizice

Corpul cu aspect rafinat al cainelui din rasa Silky Terrier – lung comparativ cu inaltimea sa – permite cainelui sa aiba un mers usor si liber.

Crescut initial pentru a extermina rozatoarele mici, aceasta varietate in miniatura a unui terrier de lucru pastreaza caracteristicile necesare unui vanator. Expresia sa este nerabdatoare. Blana este matasoasa, dreapta si lucioasa, contracarand corpul in loc sa cada pe pamant.

Personalitate si temperament

Rasa de caini Silky Terrier sunt inteligenti insa pot fi rautaciosi si au tendinta de a latra excesiv. Sunt diferiti de oricare alt caine bland de companie: curajosi, curiosi, jucausi si indrazneti. Din aceasta cauza, unii caini Silky Terrier pot fi bataiosi cu alti caini de companie.

Ingrijire

Chiar daca este un terrier rezistent, nu este potrivit pentru viata in aer liber.

Silky Terrier este  o rasa activa, necesitand mai mult exercitiu decat un toy terrier obisnuit. Cerintele sale de exercitiu pot fi indeplinite prin jocuri energice in interior sau in aer liber, printr-o plimbare moderata in lesa. Cu toate acestea, va profita de orice ocazie de a calatori si de a explora de unul singur (asigurati-va ca o face intr-o zona sigura). Blana sa necesita pieptanare sau periere la 2 zile.

Sanatate

Cainele din rasa Silky Terrier are o speranta medie de viata de aproximativ 12-15 ani. Poate suferi de probleme minore, cum ar fi luxatia de rotula si boala Legg-Perthes.

Diabetul, epilepsia, alergiile, colapsul traheal si boala Cushing pot fi uneori observate la aceasta rasa. Pentru a identifica unele dintre aceste probleme, medicul veterinar poate efectua examene periodice cainelui.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button