Rase de caini

Rasa de caini Kerry Blue Terrier

Initial crescut ca si caine de ferma in regiunile muntoase ale Irlandei, cainii din rasa Kerry Blue Terrier sunt caini de spectacol si de companie uimitori. Daca doriti un caine activ, care sa va implore sa alergati, sa explorati si sa va jucati cu el, atunci aceasta minge de blana atletica de culoare albastra-gri ar trebui sa fie alegerea dvs.

Blana: groasa, moale, deasa, ondulata (variatii de culoare de la albastru inchis la albastru deschis)
Talia: medie, 44-49 cm, 14-18 kg
Caracter: inteligent, curajos, vioi, alert, jucaus, incapatanat
Speranta de viata: 12-15 ani

Ingrijire: necesita pieptanare ocazionala si tundere de 2 ori/an

 

Istorie si context

Originar din regiunile muntoase din vestul si sudul Irlandei, Kerry Blue Terrier este cunoscut de peste 100 de ani drept cainele de ferma plin de resurse.

Poate vana pasari si vanat mic, poate recupera vanatul atat in apa, cat si pe uscat si poate chiar pastori turmele de vite si oi. Se crede ca stramosii sai sunt cainii din rasele Bedlington Terrier si Dandie Dinmont Terrier.

Rasa Kerry Blue Terrier a fost introdusa in expozitiile canine americane si engleze in anii 1920, fiind recunoscuta oficial in 1924.

Daca are o blana ingrijita, Kerry Blue Terrier este renumit ca fiind unul dintre cei mai atragatori si interesanti caini de spectacol desi este moderat popular ca si animal de casa.

Kerry Blue este  bun la urmarire, fiind utilizat in politie si la orice actiune care face apel la abilitatile sale atletice si de vanatoare.

Caracteristici fizice

Rasa Kerry Blue Terrier sunt caini cu picioare lungi, cu oase puternice, musculosi si robusti, cu spatele scurt.

Constructia si abilitatea atletica ii permit sa pastoreasca, sa alerge, sa urmareaca, sa recupereze, sa inoate, facandu-l un tovaras perfect la ferme.

Blana sa are culoarea albastra-gri, moale, ondulata si densa. Acest caine se naste cu o blana neagra, care se schimba intr-o nuanta albastra-gri intre 9 luni si al doilea an de viata.

Are un cap lung, turtit, ochii mici si de culoare inchisa. Are urechi in forma de V, pliate spre fata.

Personalitate si temperament

Deoarece aceastei rase ii place sa exploreze, sa se joace, sa vaneze, sa sapa, sa alerge si sa urmareasca, necesita activitate fizica si mentala regulata, de preferinta intr-un loc sigur.

In mod similar, personalitatea lui Kerry Blue are mai multe fatete. Cainele ramane bine educat cand este in interiorul casei, fericit sa intampine prieteni cunoscuti dar ramane rezervat in privinta strainilor.

Acest terrier inteligent si independent este  agresiv fata de animalele mici si alti caini. Este predispus la incapatanare si la crize de latrat. Are puternice instincte vanatoresti.

Fiind incapatanat, trebuie dresat in mod consecvent si ferm de o persoana cu experienta, pentru a invata cine e stapanul.

Ingrijire

Cainele din rasa Kerry Blue Terrier ar trebui sa poata petrece mult timp cu familia, atat in aer liber, cat si in interior. Exercitiul este absolut necesar pentru aceasta rasa. Aceasta poate fi realizat printr-un joc energic, o plimbare in lesa, sau putina zbenguiala in curtea din spate.

Ingrijirea blanii consta in pieptanare de 2 ori/saptamana si tundere ocazionala. Urechile sale trebuie formate din primele stadii de dezvoltare astfel incat urechile sa fie modelate in mod corespunzator ca adult.

Sanatate

Cainii din rasa Kerry Blue Terrier au o durata medie de viata de 12-15 ani. Pot suferi de deficit de coagulare a factorului XI si de pliuri retiniene.

Sunt  predispusi la probleme minore de sanatate, cum ar fi:

  • cataracta
  • entropionul
  • keratoconjunctivita sicca (KCS)
  • displazia canina de sold (CHD)
  • spiculoza
  • otita externa
  • tumorile foliculilor de par

Problemele majore de sanatate includ abiotrofia cerebeloasa.

Pentru a identifica unele dintre aceste probleme, medicul veterinar poate efectua examinari de sold si ochi la caine.

 

Sursa imagine: Wikipedia

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button