Rase de caini

Rasa Rat Terrier – un caine mic si tenace

Castigand popularitate in SUA ca si caine de vanatoare si insotitor loial al presedintelui Theodore Roosevelt, rasa de caini Rat Terrier a fost creata din incrucisarea terrier-ilor adusi de imigrantii europeni. Aceasta rasa de caini este cunoscuta pentru inteligenta si personalitatea sa iubitoare, fiind un animal de companie excelent.

Blana: scurta, poate fi bicolora sau tricolora, in nuante de negru, albastru, gri, maro, ciocolata, culoarea ficatului
Talia: mica, 4,5-11 kg
Caracter: prietenos, jucaus, activ, incapatanat, potrivit pentru copii, foarte loial, instincte puternice de prindere a prazii
Durata de viata: 12-18 ani

Ingrijire: usor de dresat si ingrijit

 

Istorie si context

Rat Terrier este o rasa americana creata la sfarsitul anilor 1800 dintr-un amestec de terieri adusi in SUA de minerii europeni. Se crede ca Rat Terrierul este rezultatul incrucisarii dintre Smooth Fox Terrier, Manchester Terrier si alte cateva rase de caini mici, cum ar fi Beagle si Whippet.

rasa rat terrier

Aceasta rasa de caini a fost foarte populara, datorita vitezei sale, ajutand la vanatoarea de vanat mic, cum ar fi veveritele si iepurii. Cu toate acestea, rasa a fost crescuta pentru a vana sobolani (de aici si numele „rat”), fiind si o atractie in sportul sangeros „ratbaiting”. In cadrul acestuia, oamenii pariau pe capacitatea cainelui de a vana si a ucide sobolani.

Rat Terrierul a devenit popular la inceputul secolului al XX-lea in Statele Unite ca si caine de ferma si caine de vanatoare. Desi aceasta rasa de caini a inregistrat o scadere a numarului incepand cu 1950, crescatorii au reusit sa intretina si sa reinvie Rat Terrier. Este si in prezent o rasa populara americana.

Caracteristici fizice

Numele cainelui din rasa Rat Terrier nu lasa loc de ambiguitate: acest caine a fost crescut cu un scop. Adesea confundat cu cainii din rasa Russel terrier, Rat terrier-ul este un caine mic, adorabil, cu ochi inteligenti si o minte acuta. Vanatori rapizi si agili, execeleaza in cadrul competitiilor canine de agilitate si adora sa alerge.

Fiind o rasa de talie mica, cantareste pana la maxim 15 kg la o inaltime de 45 cm (versiunea miniatura masurand 33 cm), fiind foarte musculos pentru dimensiunea sa.

rat terrier

Blana este scurta, lucioasa, constand dintr-un strat unic si dens. Blana poate aavea o varietate de culori, dintre care negrul, maro, gri, albastru si caisa sunt cele mai frecvente. Exista de asemenea multe variante bi- si tri-colore, albul fiind culoarea de baza.

Ochii intunecati sunt stralucitori si alerti, iar urechile mari si ridicate subliniaza natura lor inteligenta si curioasa.

Personalitate si temperament

Este o rasa de caine ideala pentru o familie care cauta un animal de companie energic. Aceasta rasa se descurca bine cu copiii si este foarte loiala familiei sale. Similar cu alte rase terrier, Rat Terrier este un caine curios si inteligent, fiind foarte jucaus si iubitor.

Ingrijire

Necesita o portie buna de exercitii zilnice in aer liber, cum ar fi o plimbare lunga sau alergare. Se poate adapta la viata intr-un apartament, daca are parte de suficiente exercitii fizice. Blana sa naparleste sezonier, necesitand periere.

Sanatate

Cainii din rasa Rat Terrier au o sanatate in general buna, traind in medie 15-18 ani. Unele probleme de sanatate care pot aparea la un Rat Terrier sunt displazia soldului si cotului, precum si luxatii de rotula.

 

Surse imagini: pixabay.com, unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button