Rase de caini

Rasa de caini Labradoodle

Rasa Labradoodle sunt caini obtinuti prin incrucisare intre Labrador Retriever si Pudel Standard, Mediu sau Miniatural. Fiind un amestec din doi caini energici, Labradoodle-ul poate avea caracteristici predominante de la oricare dintre rasele sale parinte.

Blana: sarmoasa, lanoasa, ondulata, carliontata (crem, auriu, rosu, negru, ciocolatiu, tigrat) – diverse tipuri de blana si culori
Talia: mare, 6,8-20 kg (talie miniaturala-standard), 35-61 cm (la greaban)
Caracter: prietenosi, afectuosi, inteligenti
Speranta de viata: 10-15 ani

Ingrijire: Blana ar trebui sa fie samponata si periata in mod regulat si tunsa de cel putin doua ori pe an.

 

Istorie si context

Termenul „Labradoodle” a fost folosit pentru prima data in cartea lui Sir Donald Campbell din 1955, „Into the Water Barrier”, care l-a folosit pentru a-si descrie propriul caine, un amestec de Labrador/Poodle.

Cu toate acestea, Labradoodle-ul nu a intrat cu adevarat in lumina reflectoarelor pana in 1988, cand crescatorul australian Wally Conron a incrucisat Labrador Retriever si Standard Poodle. Conron spera sa creeze un caine de asistenta pentru orbi, care sa fie potrivit si pentru persoanele cu alergii la blana si matreata (hipoalergenic).

Curand cainii din rasa Labradoodle au fost crescuti in intreaga lume nu numai pentru caracteristicile lor „hipoalergenice”, ci si pentru inteligenta, prietenia si aspectul lor general.

In prezent, caini Labradoodle servesc drept caini de alertare, caini de asistenta, caini ghizi si animale de companie de familie.

Caracteristici fizice

La fel ca Pudelul, exista trei dimensiuni principale pentru Labradoodle: standard, mediu si miniatural.

Cu toate acestea, datorita naturii sale hibride, caracteristicile fizice ale unui Labradoodle pot varia. De exemplu, un Labradoodle va avea diferite tipuri de blana, de la sarmoasa, lanoasa, ondulata, carliontata.

Rasa Labradoodle

Culoarea blanii variaza, de asemenea, incluzand crem, auriu, rosu, negru, ciocolatiu, tigrat si multe alte modele.

Rasa Labradoodle

Contrar conceptiei gresite, unii caini din rasa Labradoodle naparlesc, desi mult mai putin decat un Labrador Retriever. Desi nu exista un caine complet hipoalergenic, Labradoodle poate fi potrivit pentru cei cu alergii.

Personalitate si temperament

Cainii din rasa Labradoodle dobandesc de obicei natura prietenoasa si temperata a raselor lor parinte. Sunt considerati foarte inteligenti si foarte usor de dresat. La fel ca si Labradorii, sunt caini de familie uimitori si sunt atat buni cu copiii, cat si loiali. La fel ca Pudelii, ei sunt foarte destepti si isi pot proteja familia umana.

Sunt caini iubitori de distractie, afectuosi, atletici, gratiosi si foarte activi. In general, sunt buni caini de paza si de terapie si se inteleg bine cu alte animale.

Rasa Labradoodle

Deloc surprinzator, avand in vedere amestecul lor, Labradoodles iubeste apa si pot fi inotatori exceptionali. Pot fi precauti sau timizi cu strainii si pot fi  predispusi la neliniste sau singuratate daca sunt lasati prea mult timp singuri.

Ingrijire

Blana unui Labradoodle ar trebui sa fie samponata si periata in mod regulat si tunsa de cel putin doua ori pe an. In functie de blana cainelui, poate necesita si ingrijire profesionala. Este important ca urechile si ochii sai sa fie examinati des, deoarece tinde sa sufere de probleme ereditare.

Sanatate

Cainii din rasa Labradoodle pot suferi de probleme de sanatate intalnite frecvent la rasele parinte (Labrador Retriever si Pudel).

Acestea includ, dar nu se limiteaza la displazia de sold, boala Addison si tulburarile oculare, cum ar fi atrofia retiniana progresiva (PRA). Genetica joaca un rol important in sanatatea, temperamentul si caracteristicile fizice ale Labradoodle-ului, iar reproducerea pe scara larga „in curte” a ocolit selectia atenta a trasaturilor de dorit pe care crescatorii mai atenti le propaga.

 

Stiati ca…?

  • Initial, rasa Labradoodle a fost creata pentru a se obtine un caine de asistenta
  • Wally Conron, este cel care a creat rasa Labradoodle in 1989, cand a avut loc prima incrucisare intre Labrador si Pudel. Ulterior, acesta a declarat ca marele sau regret este ca inventia sa i-a determinat si pe alti crescatori sa incruciseze rasele fara sa ia in calcul starea de sanatate a puilor rezultati.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button