Rase de caini

Rasa de caini Cane Corso

Rasa de caini Cane Corso este o rasa italiana care a fost mult timp apreciata in Italia ca insotitor, caine de paza si vanator. Este o rasa musculoasa si cu oase mari, care radiaza o prezenta nobila, maiestuoasa si puternica. Cane Corso a primit statutul oficial de rasa AKC in 2010.

Denumiri comune: Mastiff Italian sau Cane di Macellaio

Blana: scurta si aspra (negru, cafeniu, cafeniu tigrat, gri, negru tigrat, roscat)
Talia: medie-mare, 40-45 kg (femele), 45-50 kg (masculi)
Caracter: teritorial, excelent caine de paza, echilibrat, rezervat, stabil, usor de dresat, calm, tacut
Durata de viata: 10-12 ani

Ingrijire: destul de simplu de ingrijit

 

Istorie si context

Cane Corso descinde dintr-o rasa de caini romana care a fost folosita odinioara in razboi. Acum este una dintre cele doua rase italiene de tip „Mastiff”, impreuna cu Mastiff-ul Napoletan, ambii fiind descendentii acestui  caine de razboi. Cane Corso este versiunea mai usoara, fiind mai priceput la vanatoare.

Rasa se apropia de disparitie cand a fost salvata de entuziasti in anii 1970. A fost incrucisat cu rase selectate, iar rezultatul este un Cane Corso cu aspect foarte diferit de Cane Corso din anii 1970.

Rasa a ajuns in SUA in 1987, castigand popularitate. UKC a recunoscut-o ca o rasa sub numele de Cane Corso Italiano in 2008. AKC a recunoscut-o apoi ca Cane Corso in 2010.

Caracteristici fizice

Cane Corso este un caine de dimensiuni medii si mari, robust. Are un cap lat, cu botul patrat, care este pe cat de la pe atat de lung, conferind rasei de caini Cane Corso o forta superioara a muscaturii.

Blana sa este densa si aspra, de obicei in nuante de negru, de gri deschis sau inchis, roscat sau tigrat. Petele albe sunt frecvente si sunt acceptate de AKC pe piept, degetele de la picioare, barbie si nas.

rasa Cane Corso

Inaltimea medie a unui caine Cane Corso variaza intre 58-70 cm, masculii fiind de obicei mai inalti decat femelele. Greutatea este intre 40-50 kg.

In mod natural, urechile unui Cane Corso sunt aplecate inainte. Este preferinta crescatorilor sa taie urechile in triunghiuri mici, echilaterale, care stau in pozitie verticala. Coada este de obicei andocata.

Personalitate si temperament

Cel mai mare factor al temperamentului unui Cane Corso este acela ca nu trebuie sa va temeti niciodata, deoarece acest lucru ar fi impotriva instinctelor naturale ale unui caine de paza.

rasa de caini cane corso

Cane Corso este rezervat si increzator, teritorial si extrem de alert fata de imprejurimile sale. Tinde sa fie o rasa linistita, indiferenta fata de ceilalti care se apropie, cu exceptia cazului in care se percepe o amenintare reala.

Intotdeauna dornic sa va multumeasca, este usor de dresat pentru obedienta. Formeaza o legatura puternica cu proprietarii sai primari si este foarte protector cu acestia. Cu toate acestea, nu va lasati pacaliti de instinctele de caine de paza ale lui Cane Corso. Este docil si iubitor cu proprietarii sai si afectuos cu copiii si familiile.

Ingrijire

Rasa de caini Cane Corso este destul de simplu de ingrijit. Ca rasa cu par scurt, nu necesita multa ingrijire, doar o baie si o periere din cand in cand. Naparlirea este minima.rasa cane corso

De asemenea, este flexibil atunci cand vine vorba de spatii de locuit, deoarece Cane Corso se poate adapta la fel de bine atat la viata intr-un apartament cat si in aer liber.

Daca este lasat in aer liber, trebuie sa ii asigurati un adapost adecvat. Daca este tinut intr-un apartament, proprietarii trebuie sa ii asigure suficient exercitiu zilnic. Cane Corso poate fi un tovaras excelent de jogging, dar pentru exercitiul zilnic are nevoie de cel putin o plimbare lunga si rapida.

Sanatate

Speranta de viata a unui caine din rasa Cane Corso este de 10-11 ani. Fiind un caine mare si robust, prezinta probleme tipice ale oaselor si articulatiilor intalnite la rasele uriase.

Acestea pot include displazia soldului si boala degenerativa a articulatiilor. Asigurarea unei alimentatii adecvate si prevenirea aparitiei obezitatii pot ajuta la reducerea riscului de boala degenerativa a articulatiilor. Displazia de sold este mai mult de natura genetica.

Rasa Cane Corso este, de asemenea, predispusa la probleme oculare frecvente, cum ar fi entropion, ectropion si hipertrofie glandulara sau „ochi de cires”.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button