Rase de caini

Ogarul Afgan

Ogarul Afgan si-a creat reputatia  unui aristocrat printre caini. Este un bun vanator insa este apreciat mai mult pentru aspectul sau in cadrul expozitiilor canine.

Blana: lunga
Talia: mare, 25-35 kg
Caracter: independenti, distanti, egoisti, calmi, rabdatori, nobili
Durata de viata: 12-14 ani

Ingrijire: necesita toaletarea saptamanala a blanii. Are nevoie de el putin 2 ore/zi sau mai mult de miscare

Istorie si context

Ogarul Afgan este o rasa veche, iar stramosii sai dateaza de pe vremea faraonilor egipteni. Initial, cainii din aceasta rasa au fost folositi pentru vanatoare.

Treptat, dupa cateva generatii in tinuturile muntoase ale Afganistanului, Ogarul Afgan a evoluat intr-un caine agil, rapid, cu o rezistenta mare si o capacitate uimitoare de a sari in inaltime.

Timp de secole, rasa a fost izolata in Muntii Afgani si a fost adusa pentru prima data in Anglia in prima jumatate a secolului XX. Acesti caini au fost denumiti initial sub numele de Barukhzy Hounds sau Persian Greyhounds.

Rasa a devenit rapid populara in multe cercuri precum si la expozitiile canine. Ogarul Afgan a atins apogeul popularitatii sale in anii 1970, dar este inca bine cunoscut in intreaga lume.

Caracteristici fiziceOgarul Afgan

Acoperit cu par gros, matasos, care vine in diferite culori (de la negru la argintiu, cu toate nuantele intermediare), Afghan Hound, de fapt, seamana cu un ogar Greyhound fara par, fiind cunoscut pentru capacitatea sa de a alerga.

Poate sa sara la inaltimi mari, o caracteristica obligatorie pentru un caine care initial a urmarit vanatul pe un teren stancos. Picioarele sale mari ii ofera protectie impotriva ranilor provocate de alergarea pe teren accidentat, in timp ce blana sa matasoasa este eficienta impotriva frigului.

Avand un mers cu coada si capul sus, expresia sa este mandra si demna, iar mersul sau este saltat si elastic.

Personalitate si temperament

Desi este o rasa usor rezervata si ocazional timida, Ogarului Afgan ii place sa vaneze si sa alerge. Cu toate acestea, un Ogar Afgan poate trai o viata fericita si in interior.

Este o rasa care se comporta in general bine cu copii, insa uneori cainele se poate comporta ciudat. Unii ar putea chiar spune ca Ogarul Agan seamana cu o pisica in privinta naturii sale independente.

Ingrijire

Acest caine de casa perfect necesita periaj si pieptanare atenta a blanei. O atentie speciala trebuie acordata in momentul in care cainele isi schimba blana de catelus.

Ogarul Afgan

Este un caine care iubeste sa alerge, prin urmare are nevoie de multa miscare, cel putin 2 ore/zi sau mai mult. De fapt, acestui caine ii place sa alerge intr-un ritm rapid in zone mici.

Sanatate

Ogarul Afgan poate trai intre 12- 14 ani si nu este susceptibil de probleme majore de sanatate. Trebuie remarcat faptul ca rasa poate suferi leziuni la coada.

Alte afectiuni precum displazia canina de sold (CHD), cataracta si mielopatia necrotica pot aparea ocazional la aceasta rasa.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button