Rase de caini

Cainii din rasa Canaan (Canaan Dog)

Cainii din rasa Canaan (Canaan Dog) au fost dezvoltati in Orientul Mijlociu cu secole in urma, ca si caini de pastorire si pazitori ai turmei. Desi este un caine distant cu strainii, acest caine de talie medie este loial si iubitor cu familia sa umana.

Blana: groasa, aspra, bogata, dreapta, mica-medie (alb cu negru, maro-roscat, crem, auriu)
Talia: medie, 16-25 kg, 64-76 cm
Caracter: vioi, inteligent, alert, devotat, precaut, vigilent
Speranta de viata: 12-15 ani

Ingrijire: necesita perierea blanii o data pe saptamana pentru indepartarea parului mort

 

Istorie si context

Exista dovezi care sugereaza ca rasa s-a dezvoltat cu secole in urma in Canaan, tara israelitilor. La acea vreme, erau denumiti Dog of Canaan sau Kelev Kanani.

Cu toate acestea, multi dintre acesti caini israelieni aveau sa fie izolati in desertul Negec si in Campia de coasta Zebulon, atunci cand romanii i-au alungat pe israeliti de pe pamantul lor, cu aproximativ 2.000 de ani in urma. Pe cale de disparitie, cativa caini salbatici Canaan Dog au fost capturati de beduinii locali pentru a-i ajuta la paza si pastorire. rasa Canaan

Dr. Rudolphina Menzel a fost insarcinat de catre Haganah (o organizatie evreiasca de autoaparare) sa dezvolte un caine capabil sa pazeasca asezarile evreiesti izolate si sa reziste climei aspre. Acest lucru a jucat un rol esential in dezvoltarea rasei moderne de caini Canaan.

Programul ei de crestere si dresaj a utilizat doar cei mai buni caini nativi, neimblanziti, care au fost apoi dezvoltati pentru a servi ca si caini mesageri, caini santinele, ajutoare ale Crucii Rosii, detectoare de mine, ajutoare in localizarea soldatilor raniti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si ca caini-ghizi pentru persoanele cu deficiente de vedere, dupa razboi. Aceasta este poate singura rasa care s-a dezvoltat din radacinile sale salbatice si a devenit un partener atat de dedicat si util intr-un interval de timp atat de scurt.

Primul caine Canaan a ajuns in Statele Unite in 1965. Dar avand in vedere ca aspectul sau a fost subestimat, rasa nu s-a bucurat rapid admiratie. American Kennel Club a inregistrat rasa in cadrul Herding Group in 1997, iar astazi este considerat un caine de expozitie popular, un animal de companie excelent si un animal de casa bine educat.

Caracteristici fizice

Blana dubla a cainelui din rasa Canaan este alcatuita dintr-un subpar scurt si moale, care isi schimba densitatea in diferite climate, si o blana exterioara, dreapta, aspra. Blana permite cainelui din aceasta rasa sa se adapteze la conditiile meteorologice extreme, care variaza de la nopti reci la zile fierbinti.

 

Cel mai adesea este intalnit in varianta cu blana predominant alba, cu sau fara pete suplimentare de negru si maro. Sau, poate avea o singura culoare solida, cu sau fara alb.

rasa Canaan

Canaan Dog nu seamana cu alti caini de pastorire, deoarece provine dintr-un mediu diferit. Cu toate acestea, are trasaturi care ii permit sa pastoreasca ore in sir. Corpul sau patratos si de marime medie imbina rezistenta, forta si agilitatea.

Mersul sau este vioi, gratios si atletic. Canaan Dog poate schimba directia foarte repede.

Personalitate si temperament

Cainele din rasa Canaan se comporta bine cu alte animale de companie (inclusiv caini), dar are tendinta de a fi bataios cu cainii si persoanele straine.

rasa Canaan

Un gardian innascut, poate latra mult si este protector cu familia sa umana. Acest caine inteligent este un caine de pastorire excelent, care isi indeplineste sarguincios sarcinile si este intotdeauna dornic sa multumeasca.

Ingrijire

Aceasta rasa poate trai afara intr-un climat cald sau rece, dar este potrivita si ca animal de companie.

Pentru a-i mentine blana curata si pentru a indeparta parul mort, periati cainele o data pe saptamana.

Canaan Dog este una dintre putinele rase care este un caine pur de lucru. Pur si simplu detesta sa stea si are nevoie constanta de exercitii fizice si mentale. Aceasta nevoie poate fi satisfacuta prin diferite activitati, inclusiv o sesiune de dresaj solicitanta, exercitii de pastorire a turmei, jocuri solicitante sau alergare indelungata.

Sanatate

Cainele din rasa Canaan are o speranta de viata de 12-13 ani. Nu sufera in general de probleme majore sau minore de sanatate. Cu toate acestea, medicul veterinar poate recomanda analize de sold pentru caine.

Cititi si despre: Rasa de caini Bergamasco

 

Sursa imagini: pixabay.com, wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button