Rase de caini

Rasa de caini Ciobanesc caucazian

Cainele din rasa Ciobanesc caucazian este o rasa de caini de paza foarte serioasa, care nu ar trebui niciodata tratata cu usurinta. Un caine Ciobanesc caucazian este indraznet, neinfricat, increzator in sine si inversunat atunci cand este prezenta o amenintare. Dar este totodata bland, devotat, amabil si dragut cu familia sa umana, inclusiv cu alte animale de companie ale familiei.

Acesti caini au fost folositi de secole pentru paza proprietatilor, pentru paza animalelor de pradatori mari si mici, cum ar fi lupii si coiotii, si pentru multe alte indatoriri. in zilele moderne, in special in Occident, sunt cel mai adesea vazuti ca insotitori si caini de paza.

Exista o mare varietate de tipuri de caini caucazieni, in functie de regiunea lor de origine. De aproape un secol, au existat doua tipuri si standarde de rasa: tipul de munte, care este cu blana lunga si are o masa corporala mai mare decat tipul de stepa, un caine cu blana mai scurta si o masa corporala mai mica.

Alte nume ale rasei includ Caucazian Ovcharka, Ciobanesc Caucazian, Kawkasky Owtscharka si Kaukasische Schaferhund.

Blana: dubla, lungime scurta sau lunga, diverse culori (agouti&alb, negru si gri, crem, cafeniu, gri, cenusiu, rosie, caramizie, alba, nisipie)
Talia: mare, extra-mare, 58-76 cm, 45-77 kg
Caracter: inteligent, neinfricat, protector, devotat, bland cu familia sa umana
Speranta de viata: 10-12 ani

Ingrijire: varietatea cu blana mai lunga necesita ingrijire zilnica a blanii

 

Istorie si context

Lantul muntos Caucaz (Kavkaz) din Europa de Est a fost casa multor natiuni de culturi diferite de-a lungul secolelor. Aici se intind teritoriile din Armenia, Georgia, Azerbaidjan, Kabardino-Balkaria, Daghestan, Osettia, Turcia, Cecenia, Ingusetia si Iran. Insa Muntii Caucaz gazduiesc si Caucasian Ovcharka sau cainele Ciobanesc caucazian.

Desi prima sa aparitie oficiala in expozitii canine a avut loc in anii 1930 in Germania, Ciobanescul Caucazian a existat din cele mai vechi timpuri si a fost introdus in liniile de sange ale multor rase ale lumii de astazi de-a lungul istoriei. Datele arata ca Ciobanescul caucazian este o ruda apropiata a cainilor ciobanesti din Balcani si mastiff-ilor din Asia.

Din punct de vedere istoric, cainii ciobanesti caucazieni au fost folositi pentru paza si pastrarea in siguranta a turmelor si a locuintelor de pradatori. Prima mentiune a unui caine molossoid mare folosit de armata tarului armean Tigran al II-lea dateaza din secolul I i.Hr.

Munca de selectie cu rasa a inceput in URSS in anii 1920. In procesul de selectie au fost cultivate calitati obligatorii precum puterea fizica, increderea in sine, neinfricarea, auzul bine dezvoltat, vederea buna si blana densa si impermeabila. Toate aceste calitati, precum si rezistenta, permit oamenilor sa foloseasca cainii Ciobanesti caucazieni in tot felul de conditii climatice, inclusiv in cele mai severe.

Personalitate si temperament

Extrem de independent si inteligent, cainele din rasa Ciobanesc caucazian se poate dovedi dificil de dresat pentru obedienta, dar nu imposibil. Desi activi in aer liber, sunt de obicei destul de linistiti in casa. Potentialii proprietari ar trebui sa stie ca rasa este foarte protectoare cu familia si proprietatea lor, asa ca poate fi dificil sa primiti musafiri in casa.

Ciobanesc caucazian

Ingrijire

Cainele din rasa Ciobanesc caucazian are o varietate de tipuri de blana, de la foarte lunga la scurta. Cainii cu blana mai lunga trebuie sa fie ingrijiti zilnic. Ingrijirea poate fi o experienta minunata pentru crearea unei legaturi cu cainele dvs.

Ciobanesc caucazian

Unghiile lor puternice, cu crestere rapida, trebuie taiate in mod regulat cu un instrument special de taiat unghii pentru a evita cresterea excesiva, despicarea si craparea. Urechile lor trebuie verificate in mod regulat pentru a evita acumularea de ceara si resturi care pot duce la o infectie. Dintii trebuie periati in mod regulat.

Ciobanesc caucazian

Ciobanestii caucaziani se descurca cel mai bine atunci cand au la dispozitie o curte mare. Si sunt potriviti pentru familiile carora le plac plimbarile zilnice. Pentru siguranta, deoarece sunt o rasa inteligenta si independenta, ar trebui sa fie tinuti sub control atunci cand sunt dresati, cum ar fi intr-o curte imprejmuita si in lesa cand sunt plimbati. Chiar daca este un caine cu energie scazuta, ar trebui sa aiba o rezistenta buna la plimbare si drumetii. Unii crescatori incurajeaza testele de anduranta.

Hranire

Hraniti cainele ciobanesc caucazian cu o formula care sa raspunda nevoilor sale digestive unice in diferitele faze ale vietii sale. Ar trebui sa continuati hrana recomandata de crescator pana cand catelusul are cel putin 6 luni (cu exceptia cazului in care exista un motiv convingator pentru a schimba).

Ciobanesc caucazian

Crescatorii de renume va vor ajuta sa va asigurati ca animalul dvs. de companie are parte de o nutritie adecvata cu alimente de calitate care il ajuta sa creasca sanatos. Cand este timpul sa schimbe tipul de hrana, multe companii au formule specifice pentru rasele mici, mijlocii, mari si extra-mari. Ciobanesc caucazian este o rasa mare-extra-mare.

Ciobanesc caucazian

Cu ce va hraniti cainele este o alegere individuala. Dar colaborarea cu medicul veterinar si/sau cu crescatorul va fi cea mai buna modalitate de a determina frecventa meselor in cazul unui catelus si cea mai buna dieta pentru caini adulti pentru a-i spori longevitatea. Apa curata si proaspata ar trebui sa fie disponibila in orice moment.

Ciobanesc caucazian

Sanatate

Ca la toate rasele, pot exista unele probleme de sanatate si la cainele din rasa Ciobanesc caucazian. Insa majoritatea sunt caini sanatosi. Lucrand cu un crescator responsabil, cei care doresc sa detina un astfel de caine pot beneficia de educatia necesara pentru a sti despre preocuparile specifice de sanatate din cadrul rasei. Un crescator de renume va testa genetic animalele de reproductie pentru a reduce probabilitatea bolilor la puii lor.

 

Stiati ca…?

  • Ciobanescul caucazian este inclus in grupul cainilor de lucru.
  • „Ovcharka” se pronynta „uhf-char-ka”
  • In mod traditional, urechile unui Ciobanesc caucazian sunt cupate, desi la cainii din zilele noastre nu se mai practica acest obicei

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button