Rase de caini

Rasa Vizsla (Vizsla maghiara)

Cainele din rasa Vizsla, denumit ocazional „Pointer maghiar” sau „Visla maghiara” (in limba maghiara vizsla), este un caine de vanatoare originar din Europa Centrala. Elegant si subtire, dar cu aspect muscular, acest caine necesita mult exercitiu fizic si afectiune umana.

Blana: scurta, neteda (aurie-ruginie, aurie, rosie-aurie)
Talia: 53-64 cm, 18-29 kg
Caracter: bland, tacut, afectuos, energic, sensibil, sociabil
Speranta de viata: 12-15 ani

Ingrijire: pieptanare ocazionala pentru indepartarea firelor de par moarte

 

Istorie si context

Rasa Vizsla (Vizsla maghiara) este o varietate maghiara de caini de tipul brac, copoi sau prepelicar.   Visla este un vanator innascut, cu un nas excelent si care raspunde foarte bine la dresaj.

Multi experti cred ca Vizsla provine din cainii de vanatoare si insotitori ai maghiarilor, un popor care au intemeiat ceea ce este acum Ungaria, in urma cu mai bine de o mie de ani. Acesti vanatori cautau o rasa capabila sa gaseasca vanatul si sa-l recupereze din tufisurile dese.

La mijlocul anilor 1700, Vizsla a castigat respectul razboinicilor si al elitei. Si, desi rasa a cunoscut un declin al numarului de exemplare pana la sfarsitul secolului 1800, popularitatea sa a revenit in secolul al XX-lea.

Vizsla a primit recunoasterea oficiala din partea American Kennel Club in 1960. Astazi, rasa nu este populara doar ca si caine de vanatoare, ci si ca caine de spectacol si animal de companie.

Caracteristici fizice

Vizsla are anumite caracteristici fizice care il diferentiaza de alti caini, cum ar fi corpul sau usor si musculos si blana sa scurta, neteda, de culoare ruginie. Se furiseaza intr-un mod elegant. Mersul sau este rapid, permitand cainelui sa alerge la viteze foarte mari.

Personalitate si temperament

Vizsla iubeste sa petreaca timp in aer liber si temperamentul sau poate varia. Este la fel de probabil sa vedeti o Vizsla timida sau una prea activa, sau incapatanata. Cu toate acestea, majoritatea sunt pline de energie, calde, sensibile si blande. Vizsla iubeste sa vaneze pasari si are un instinct innascut de a le ochi.

Ingrijire

Este un caine sociabil si iubeste compania umana. Are nevoie de un pat moale pentru a dormi si a se odihni la sfarsitul zilei, dar aveti grija: lipsa de exercitiu poate determina o Vizsla sa devina nelinistita.

Desi poate supravietui in aer liber pe vreme temperata, Vizsla ar trebui tinut in interior atunci cand este frig afara. Pieptanarea ocazionala este suficienta pentru indepartarea parului mort.

Sanatate

Cainele din rasa Vizsla (Vizsla maghiara) are o durata de viata de 10-14 ani.

Poate suferi de hipotiroidism, nanism, arc aortic drept persistent, displazie valvulara tricuspidiana si atrofie retiniana progresiva (PRA). Este predispus la probleme minore de sanatate cum ar fi limfosarcomul si displazia de sold canina, sau probleme majore, cum ar fi epilepsia. Pentru a identifica unele dintre aceste probleme, medicul veterinar poate efectua examene de sold si tiroida la caine.

 

Surse imagini: pexels.com, pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button