Rasa de caini Harrier
Rasa de caini Harrier a fost dezvoltata in Anglia, ca si caini de vanatoare in haita. Prada sa principala era iepurele, asa ca trebuia sa fie activ, puternic, neobosit si destul de rapid. Rasa este practic un Foxhound mic.
Un caine prietenos, Harrier este mult mai mare decat Beagle, dar mai mic decat o alta ruda apropiata, Foxhound Englez. Semanand oarecum cu Beagle, Harrier sunt caini mai mari si mai puternici decat varul lor.
Blana: scurta, tare, de diverse culori (tricolor, in general)
Talia: medie, 20-30 kg, 53-61 cm
Caracter: prietenosi, sociabili, ascultator, energic, jucaus, incapatanat, sociabili
Speranta de viata: 10-12 ani
Ingrjire: necesita periaj saptamanal al blanii cu o perie de cauciuc sau cu o manusa pentru indepartarea parului mort
Istorie si context
Numele sau provine de la cuvantul nomad „harier” care inseamna „caine” sau „ogar”, ceea ce face dificil de identificat adevarata descendenta a rasei. Cu toate acestea, se speculeaza ca Harrier ar putea fi un caine adulmecator din familia ogarilor mai vechi, cu referinte care dateaza din Anglia secolului al XIII-lea.
Unii cred ca rasa ar fi putut descende din ogarii St. Hubert si Talbot, Brachet sau French Basset (basset hound). Avand aceasta descendenta, Harrier putea urmari iepurele dupa miros intr-un ritm in care vanatorii puteau urma cu usurinta cainele pe jos.
Nu numai nobilii, ci si vanatorii de conditie sociala modesta au folosit acesti caini. Vanatorii isi combinau in general cainii, pentru a alcatui o haita buna. Este posibil ca English Foxhound mici sa fi fost imperecheati cu Harrier la inceputul secolului al XIX-lea pentru a produce caini de vanatoare mai rapizi si cu picioare mai lungi.
Cainele din rasa Harrier este cunoscut in SUA inca din epoca coloniala, dar cainele nu a castigat cu adevarat popularitate ca animal de companie sau caine de expozitie, in ciuda dimensiunilor sale optime si a proportiilor clasice.
Caracteristici fizice
Constitutia lunga si osoasa ii confera un aspect mare. Fiind un caine adulmecator de haita, se integreaza perfect cu alti caini si vaneaza neobosit pe orice fel de teren, pentru perioade lungi de timp.
Are blana tare si scurta. Cand este entuziasmat, are o expresie alerta, care se transforma intr-una blanda atunci cand se odihneste. Am putea descrie cainele din rasa Harrier ca un tip mai mic de Foxhound englez, adaptat pentru vanatoarea de iepuri.
Personalitate si temperament
Se comporta bine cu copiii si este prietenos si tolerant. Vanatoarea, adulmecarea si luarea urmei vanatului sunt activitatile preferate ale cainelui.
Majoritatea cainilor Harrier sunt foarte rezervati cu oamenii necunoscuti si pot latra (hamai) fara motiv atunci cand sunt plictisiti.
Acesti caini jucausi si dornici de libertate necesita exercitii zilnice intr-o zona ingradita.
Ingrijire
Aceasta rasa poate trai in aer liber in climate reci numai daca ii este asigurat un adapost cald si un asternut.
Exercitiul zilnic este o necesitate pentru Harrier (jocuri in aer liber, o plimbare lunga, sau va poate insoti la jogging).
Blana cainelui are nevoie doar de periaj ocazional pentru a indeparta parul mort.
Intrucat rasei ii place compania, este un caine caruia nu ii place sa fie lasat singur. Multi caini Harrier sunt cel mai fericiti atunci cand se joaca cu alti caini.
Sanatate
Este predispus la probleme de sanatate precum epilepsia si fistula perianala. Problema majora de sanatate care afecteaza aceasta rasa este displazia de sold canina (CHD).
Stiati ca…?
- Prima haita de caini Harrier din Anglia dateaza din 1260. Aceasta se numea Penistone, iar proprietarul acesteia era Sir Elias de Midhope.
- In ciuda tuturor povestilor din jurul originii rasei Harrier, se crede ca rasa Harrier de astazi este o varianta mai mica a rasei Foxhound, dezvoltata prin reproducere selectiva.
- Unele exemplare de caini din rasa Harrier au o culoare albastra pestrita unica.
Surse imagini: wikimedia commons, pixabay.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.