Rase de caini

Rasa Kerry Beagle Irlandez

Cainele din rasa Kerry Beagle Irlandez este calificat drept ogar. Se crede ca acest caine este una dintre cele mai vechi rase de caini irlandezi, introdusa initial in Irlanda de catre celti. Desi sunt cel mai bine cunoscuti ca si caini de vanatoare, Kerry Beagle este cunoscut ca un caine prietenos, ideal pentru familii.

In general nu este considerat a fi un Beagle. Aceasta rasa este mai strans legata de Ogari decat de Beagle  si se considera ca a adus o contributie mare la dezvoltarea cainilor de tip Coonhound care s-au dezvoltat ulterior in America.

Blana: scurta, dreapta (negru si cafeniu, cafeniu si alb, negru, tricolor (negru-cafeniu-alb), albastru pestrit si cafeniu)
Talia: medie-mare, pana la 27 kg kg, 56-60 cm
Caracter: energic, bland, prietenos
Speranta de viata: 10-14  ani

Ingrijire: periaj ocazional cand este necesar

 

Istorie si context

Dintre toti cainii irlandezi, se crede ca Kerry Beagle este una dintre cele mai vechi rase. Se spune ca „gadhar”, un caine despre care este scris in textele antice irlandeze, este un stramos direct al Kerry Beagle. Cel mai probabil a fost introdus in Irlanda in timpul Evului Mediu odata cu sosirea celtilor.

Desi istoria exacta a acestei rase de caini este inca dezbatuta, se crede ca Kerry Beagle este un descendent al Old Southern Hound. Kerry Beagle a fost dezvoltat de-a lungul timpului, incrucisat cu alte rase de caini, posibil pentru a crea un caine ideal de vanatoare.

Numarul de caini din rasa Kerry Beagle a scazut foarte mult in secolele urmatoare, aproape ducand la disparitia rasei. Cu toate acestea, popularitatea rasei a crescut in cele din urma si chiar s-a raspandit in alte zone precum Statele Unite.

Kerry Beagle a fost recunoscut oficial de Irish Kennel Club in 1991. Sunt inca extrem de rari in afara tarii lor de origine si nu au fost inca recunoscuti de marile asociatii chinologice.

Caracteristici fizice

Kerry Beagle difera ca marime de rasa Beagle traditionala. Cantareste pana la 27,5 kg si are o inaltime de 56-60 cm.

Blana sa poate avea o varietate de culori, inclusiv negru si cafeniu, cafeniu si alb, negru, tricolor (negru-cafeniu-alb), albastru pestrit si cafeniu. Cel mai adesea are culoarea negru cu cafeniu.

Este un caine mijlociu spre mare, proportional de lung si inalt, cu un fizic flexibil  dar musculos, oarecum patratos. Are gatul puternic, usor arcuit, iar picioarele sunt scurte si puternice.

Personalitate si temperament

Desi aceasta rasa de caini irlandezi este un vanator specializat, Kerry Beagle este un bun animal de companie de familie, interactionand bine cu copiii si cu alti caini.

Desi sunt vanatori agresivi pe teren, ei tind sa fie afectuosi si blanzi in casa. Este un animal de companie excelent pentru familie. Sunt  caini de paza excelenti dar sunt in general prea activi si vocali pentru a se simti confortabil intr-un cadru mai mic, precum un apartament.

Este un caine energic, care necesita o portie adecvata de exercitiu. Sunt rapizi, asa ca este recomandat sa-i tineti in lesa atunci cand sunteti in public. Indiferent de antecedentele sale de vanatoare, aceasta rasa este cunoscuta pentru ca este blanda si prietenoasa.

Ingrijire

O casa cu o curte spatioasa este cea mai buna pentru energicul Kerry Beagle. Poate fi tinut insa si in apartament, atata timp cat i se ofera posibilitatea de a face miscare zilnic.

Ingrijirea simpla, adica periajul ocazional al blanei si imbaierea este tot ceea ce este necesar pentru aceasta rasa de caini.

Sanatate

Cainele din rasa Kerry Beagle Irlandez are o durata de viata estimata de 10 – 14 ani. Nu se cunosc probleme de sanatate specifice acestei rase.

 

Stiati ca…?

  • Kerry Beagle (Irlandeza: An Pocadán Ciarraíoch) este singura rasa de caini adulmecatori originara din Irlanda
  • Chiar daca aceasta rasa este denumita „beagle” care deriva din cuvantul irlandez „beag” si care inseamna „mic”, Kerry Beagle este un caine de talie medie-mare

 

Sursa imagini: wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button