Rase de caini

Rasa de caini Norfolk Terrier

Rasa Norfolk Terrier se numara printre cei mai mici terrieri de lucru. La vanatoare isi demonstreaza versatilitatea urmarind vulpile sau alte animale mici si tarandu-se pe sol. Are abilitati excelente de a lucra in haita.

Blana: dubla, sarmos, tare, (toate nuantele de rosu, negru cu pete maro, gri, cafeniu, galben-pai)
Talia: mica, 23-25 cm, 5-5,5 kg
Caracter: sociabil, vesel, curajos, afectuos, jucaus, inteligent, energic, independent
Speranta de viata: 12-15 ani

Ingrijire: necesita pieptanare regulata si tundere de 2-3 ori/an

 

Istorie si context

Desi istoria timpurie a Norfolk Terrier si Norwich Terrier sunt identice, acestia sunt in prezent recunoscuti ca doua rase separate.

La inceputul secolului al XX-lea, Frank „Roughrider” Jones a fost cel care a dezvoltat pentru prima data o rasa de terrier de lucru care era „neinfricata” si cu bune instincte sportive. Rasa Norwich Terrier timpurie, asa cum a fost denumita initial rasa lui Jones, era disponibila intr-o varietate de dimensiuni, tipuri, culori.

rasa Norfolk terrier

La scurt timp dupa aparitia expozitiilor canine in 1930, crescatorii si-au dat seama ca incrucisarile diferitelor soiuri cu urechi pliate sau ridicate produc descendenti unici. Linia cu urechi ridicate a ramas cea mai populara varietate in Europa pana cand domnisoara Macfie din Colansays a readus urechile pliate la moda, in anii 1940.

Au existat multe dezbateri cu privire la standardul Norwich Terrier si daca cainii Norwich cu urechi pliate ar trebui sa fie acceptati. Acest lucru a fost in cele din urma rezolvat in 1964, cand English Kennel Club le-a recunoscut ca doua rase separate – cei cu urechi pliate ca Norfolk si cei cu urechi ridicate ca Norwich. American Kennel Club a urmat acest exemplu de separare a raselor in functie de tipul urechilor in 1979.

Caracteristici fizice

Cainele din rasa Norfolk Terrier are picioare scurte si un corp mic si compact. Este putin mai lung decat varul sau, Norwich Terrier dar are in mod similar o blana dubla, rezistenta la intemperii, de diverse culori, cu un strat exterior dur, sarmos, parul fiind mai lung in jurul gatului, formand un fel de coama. Spre deosebire de Norwich Terrier, Norfolk are urechile pliate sau indoite.

Personalitate si temperament

Puternicul, jucausul si independentul Norfolk este un adevarat terrier. Ii place sa investigheze si sa vaneze si este cunoscut pentru istetimea sa.

rasa Norfolk terrier

Cu toate ca este un caine inteligent, atent, indraznet, prietenos si plin de viata, uneori poate fi foarte incapatanat. Este un caine devotat si afectuos. Se intelege bine cu copii si cu alti caini sau alte animale de companie din casa.

Are nevoie de dresaj si socializare, invatand destul de usor.

Ingrijire

Acest terrier poate trai in aer liber in conditii climatice calde si temperate, dar, deoarece este mai mult un caine de familie, este potrivit pentru viata in interior.

terrier

Exercitiul zilnic, sub forma unei sesiuni de joc antrenant sau a unei scurte plimbari in lesa, este necesar pentru a mentine cainele calm si in forma. Daca ii permiteti sa ramana in aer liber aveti grija sa nu scape pentru a vana un animal.

Blana sarmoasa a cainelui necesita pieptanare saptamanala si tundere de 2-3 ori/an.

Sanatate

Cainele din rasa Norfolk Terrier areo durata medie de viata de 12-15 ani. Este susceptibil de probleme minore de sanatate cum ar fi alergiile dar si afectiuni grave, cum ar fi displazia canina de sold (CHD). Poate suferi ocazional de luxatie de rotula.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button