Rase de caini

Brac de Auvergne

Cainele din rasa Brac de Auvergne (Auvergne Pointer) este o rasa foarte veche, prezenta in regiunea Cantal (in provincia istorica Auvergne din mijlocul sudului Frantei) de mai mult de doua secole.

Blana: scurta, neteda (negru cu alb, cenusiu)
Talia: medie-mare, 53-63 cm, 20-28 kg
Caracter: afectuos, adaptabil, ascultator, dedicat, inteligent, prietenos
Speranta de viata: 10-15 ani

Ingrijire: ingrijire simpla a blanii, periere saptamanala

 

Istorie si context

Aceasta rasa isi are originea in secolul al XVII-lea, in regiunea cu acelasi nume, Auvergne din Franta. Se crede ca Brac de Auvergne a fost originar din Malta, dar nu exista dovezi in acest sens. Unele surse descriu, de asemenea, ca rasa si-a gasit drumul spre Europa odata cu revenirea Ordinului de Malta. In orice caz, Braque d’Auvergne este o incrucisare intre diferite rase de caini, cum ar fi vechiul Brac francez si diversi caini Pointer.

Caracteristici fizice

Blana lor este in mare parte cu pete albe si negre, dar capul este adesea negru. Blana este scurta si neteda, asa cum este obisnuit pentru multi caini de vanatoare.

Constitutia dreapta si robusta aa cainelui din rasa Brac de Auvergne are o anumita eleganta in ciuda caracteristicilor sale puternice. Structura generala a corpului pare foarte armonioasa si atletica, asa cum este adesea cazul cainilor de tip pointing.

Blana scurta si fina prezinta adesea pete, care pot aparea sub diferite forme. Cainii albi cu negru au de obicei capul complet negru. Se disting doua tipuri de Braque d’Auvergne, cainele patat si soiul cenusiu.

Brac de Auvergne

Personalitate si temperament

Are o capacitate ridicata de recuperare a vanatului si o dispozitie prietenoasa si inteligenta. Este un caine cu o dispozitie calma. Acesti caini inteligenti sunt foarte dragalasi si se bucura de fiecare contact cu stapanii lor. De asemenea, sunt deosebit de blanzi si docili, ceea ce face usor de dresat.

Cainele din rasa Brac de Auvergne este intotdeauna dornic sa actioneze in interesul stapanului sau si sa aiba o multime de aventuri cu acesta. Este un caine loial si sufletist, care nu va va parasi daca il tratati si dresati bine.

Brac de Auvergne

Este bland, sensibil, vioi, extrem de manevrabil, prietenos, inteligent si docil. Se adapteaza cu usurinta la viata de familie si, prin urmare, are toate premisele pentru a fi un caine de companie foarte simpatic. Este util si maleabil ca si caine de vanatoare, nefiind necesar un dresaj dur. Nu numai ca este inutil, insa metodele dure de dresaj pot provoca multe daune, pentru ca este o rasa care nu agreaza de fel metodele de dresaj.

Ingrijire

Fiind caine de vanatoare, necesita multa miscare. Picioarele lor inalte si constructia zvelta sunt perfecte pentru vanatoare sau alte activitati sportive. Daca aveti un astfel de caine, este important sa il provocati suficient din punct de vedere fizic si mental si sa il cresteti cu respect si blandete.

Brac de Auvergne

Probe canine recomandate sunt cele de tracking, agilitate, flyball, obedienta. Este un bun caine de salvare sau de terapie.

Este un caine sensibil, prin urmare un dresaj aspru este total contraindicat. Este important sa ii aratati acestui caine ca va doriti doar ceea ce este mai bun pentru el, pentru ca doar asa ii castigati increderea.

Sanatate

Boli cunoscute: torsiunea gastrica – o boala in care stomacul se roteste in jurul propriei axe longitudinale. Cauza bolii nu este cunoscuta. Acest caine mai este predispus si la supraponderabilitate.

 

Sursa imagini: wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button