Rase de caini

Rasa Bullmastiff

Rasa Bullmastiff sunt caini  cu o constitutie puternica, foarte inteligenti si cu dorinta de a multumi. Mari, agili si activi, sunt insotitori ideali  si protectori ai familiei.

Blana: groasa si scurta (tigrata, cafenie, roscata)
Talia: mare, 45-54 kg (femele), 50-59 kg (masculi)
Caracter: puternic, protectiv, loial, rezervat, demn de incredere, iubitor, curajos, calm, incapatanat, excelent caine de paza
Durata de viata: 8-10 ani
Ingrijire: nu agreaza un climat umed si cald

 

Istorie si context

Dezvoltarea Bullmastiff-ului este recenta in comparatie cu stramosul sau, Mastiff, care este una dintre cele mai vechi rase din Marea Britanie. Inca din 1791, au existat cateva referinte la Bullmastiff si la incrucisari intre Bulldog si Mastiff. Cu toate acestea, exista putine dovezi care sa sustina incrucisarea raselor in acel moment.

Istoria Bullmastiff-ului este cel mai adesea asociata cu sfarsitul anilor 1800, moment in care cresterea vertiginoasa a numarului de braconieri punea in pericol viata paznicilor. La randul lor, paznicii aveau nevoie de un tovaras puternic si indraznet, care sa astepte in liniste pana cand un braconier va sosi cu cainele sau, il va urmari si va ataca la comanda. Bulldogul nu era suficient de mare, iar Mastiff-ul nu era suficient de rapid, asa ca cele doua rase au fost incrucisate pentru a se crea un caine perfect, numit „Cainele de noapte al paznicului”. Blana tigrata a fost preferata deoarece era un camuflaj perfect noaptea.

Odata cu cresterea popularitatii cainelui, mai multi proprietari de imobile l-au ales ca si caine de paza. Multi l-au preferat pe cel de culoare deschisa, cu masca neagra pe fata, o reminiscenta a stramosului sau Mastiff.

Crescatorii au inceput sa urmareasca dezvoltarea unei rase pure, in loc sa incruciseze Bulldogul si Mastiff-ul. Au urmarit sa produca un animal cu aproximativ 40% trasaturi Bulldog si 60% trasaturi Mastiff creand astfel Bullmastiff-ul modern.

Rasa Bullmastiff a fost considerata pura pana in 1924, cand a fost recunoscuta de English Kennel Club apoi si de American Kennel Club in 1933.

Caracteristici fizice

Datorita stramosilor sai, cainii din rasa Bulmastiff seamana atat cu rasa Mastiff cat si cu Bulldog. Acest caine puternic si activ are o angulatie moderata si un mers puternic si lin.

Forma corpului sau este patrata, iar expresia sa este agera. Multe dintre aceste proprietati permit Bullmastiff-ului sa depaseasca si sa-i invinga pe intrusi. Blana groasa si scurta este de culoare roscata, cafenie sau bruna.

Personalitate si temperament

Cainele Bullmastiff este linistit si bland. Necesita o familie iubitoare, cu o conducere ferma si nu este destinat proprietarilor timizi sau delicati. Se comporta frumos in preajma copiilor si poate fi crescut impreuna cu ei.

Cainele Bullmastiff are si o parte mai incapatanata. Unii caini din rasa Bullmastiff pot deveni violenti fata de alti caini (in special masculii), insa per ansamblu sunt considerati ca fiind insotitori devotati si  excelenti caini de paza.

Ingrijire

Cainilor din aceasta rasa nu le place un climat umed si cald. Este recomandat sa fie crescuti ca si caini de interior. Fiind un caine de talie mare, necesita exercitii regulate pentru a ramane intr-o forma buna. Nevoia sa de miscare poate fi satisfacuta cu plimbari in lesa sau diverse jocuri.

Majoritatea Bullmastiff-urilor saliveaza iar unii sforaie. Un pat moale si mult spatiu pentru intindere sunt importante pentru caine. O ingrijire minima a blanii este necesara.

Sanatate

Cainii din rasa Bullmastiff au o durata medie de viata de 8-10 ani. Este o rasa predispusa la probleme majore de sanatate, cum ar fi hemangiosarcomul, osteosarcomul, tumorile mastocitelor, limfosarcomul, cardiomiopatia, hipotiroidismul si stenoza sub-aortica (SAS).

Este predispus la displazie de sold canin (CHD), torsiune gastrica, displazie de cot si entropion. Pentru a identifica aceste probleme un medic veterinar poate efectua examinari periodice.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button