Rase de caini

Rasa Mastiff Napoletan

Uimitori, masivi si puternici, cainii din rasa Mastiff Napoletan au o structura impunatoare, cu oase grele. Mastiff-ul Napoletan descinde dintr-o rasa de caini romana care a fost folosita odinioara in razboi. Acum este una dintre cele doua rase italiene de tip „Mastiff”, impreuna cu Cane Corso, ambii fiind descendentii acestui  caine de razboi. In zilele noastre, Mastiff-ul Napoletan este considerat un animal de companie afectuos si un caine de paza excelent, dar este posibil sa nu se inteleaga bine cu alte animale din casa.

Blana: scurta  (negru, tigrat, mahon, albastru)
Talia: mare, 50-60 kg (femele), 60-70 kg (masculi)
Caracter: protectiv, incapatanat, neinfricat, ascultator, dominant
Durata de viata: 8-10 ani
Ingrijire: usor de dresat, este posibil sa nu se inteleaga cu cainii din alte rase (dominanti)

 

Istorie si context

Cainii mari, musculosi si puternici, crescuti in traditia cainilor de razboi uriasi din Asia si Orientul Mijlociu, au existat din cele mai vechi timpuri. Acesti caini au fost folositi pentru paza caselor, in batalii, in lupta impotriva leilor si elefantilor.

Alexandru cel Mare (356-332 i.Hr.) a raspandit cateva animale native in regiunile pe care le-a cucerit si a incrucisat pe unii dintre acestia cu caini indieni cu par scurt, rezultand Molossus – precursorul mai multor rase moderne.

Acesti caini Molossus au fost dobanditi de romani dupa ce au cucerit Grecia. In 55 i.e.n. romanii s-au simtit atrasi de de Mastiff-ul din Marea Britanie, care au luptat cu curaj pentru a-si apara tara. Aceste doua rase au fost incrucisate pentru a produce o excelenta varietate de caini de razboi si gladiatori uriasi, denumiti in mod obisnuit „Mastini”.

Rasa a fost perfectionata in zona napolitana din sudul Italiei, unde acesti caini pazeau case si mosii. Insa rasa nu a devenit cunoscuta in restul lumii pana in 1946, cand cainele a fost expus intr-o expozitie canina din Napoli.

Indragostit instantaneu de rasa, dr. Piero Scanziani din Italia a infiintat o canisa de reproductie pentru a salva cainele din obscuritate. Ulterior, el a codificat standardul rasei si a solicitat ca FCI (Federation Cynologique Interantionale) si Italian kennel club sa recunoasca rasa drept Mastino Napoletano.

Pana la mijlocul secolului al XX-lea, imigrantii italieni au introdus rasa in mai multe tari europene si in Statele Unite, dar abia in 1973 s-a infiintat Neapolitan Mastiff Club of America. American Kennel Club a aprobat un standard in 1996, iar in 2004, cainele a fost admis in grupul de lucru.

Caracteristici fizice

Cainii din rasa Mastiff Napoletan au un aspect alarmant. Se spune ca au fost crescuti intentionat pentru a-i speria pe intrusi. Pielea in cadere libera a cainelui, gusa si culorile intunecate ale blanii sale (gri, negru, mahon) il fac sa para chiar mai mare decat este de fapt. Cu toate acestea, poate trece la actiune cu o viteza incredibila atunci cand este necesar.

Corpul sau urias si musculos poate dobori rapid un intrus. Capul sau enorm si falcile puternice erau menite sa retina sau sa distruga un adversar. Datorita pielii sale care atarna, unii percep ca cainele ca avand o expresie infricosatoare.

Personalitate si temperament

Timp de mai multe secole, rasa a fost folosita ca gardian al familiei, facand astfel Mastiff-ul Napoletan un caine cu adevarat devotat, vigilent si loial, care este prudent fata de straini si tolerant fata de persoanele familiare. Ii place sa ramana acasa si manifesta afectiune fata de copii, dar dimensiunea sa imensa poate duce la accidente.

Este posibil sa nu se inteleaga cu alte rase de caini, in special cu tipurile dominante. Totusi, acest lucru poate fi corectat daca cainele este antrenat sa socializeze inca de la o varsta frageda.

Ingrijire

Chiar daca cainele nu are nevoie de mult exercitiu fizic, are nevoie de mult spatiu pentru a trai. Nu ne putem astepta ca uriasul Mastiff Napoletan sa incapa in locuinte mici. Cainilor din aceasta rasa le place sa petreaca mult timp in exterior, dar nu fac fata foarte bine caldurii.

La fel ca si in cazul altor rase gigantice, costurile sale de intretinere pot fi destul de mari. Cei obsedati de curatenie ar trebui sa se gadeasca de doua ori inainte de a cumpara un astfel de caine, deoarece produce mare dezordine cu mancarea, bautul apei, si tinde sa saliveze.

Sanatate

Cainii din rasa Mastiff Napoletan au o durata de viata de 8-10 ani. Sunt susceptibili de probleme majore de sanatate, cum ar fi displazia canina de sold (CHD), demodicoza si cardiomiopatia, precum si de unele probleme minore, cum ar fi „ochiul de cires” si displazia cotului.

Pentru a identifica din timp unele dintre aceste probleme, medicul veterinar va poate recomanda examinari ale soldului, ochilor, a coatelor sau examinari cardiace. Reproducerea Mastiff-ului Napoletan necesita de obicei o nastere prin cezariana si inseminare artificiala.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button