Rase de caini

Rasa de caini American Water Spaniel (AWS)

Desi foarte rara, rasa American Water Spaniel (mentionata adesea ca AWS) a fost dezvoltata in America. Este cainele oficial al statului Wisconsin. Un animal cu dublu scop, a fost crescut pentru companie si pentru abilitatile sale de recuperare (aport) a vanatului. Este un caine oarecum necunoscut in afara SUA.

Blana: medie, ondulata, (maro, ciocolatie)
Talia: medie, 11-20 kg
Caracter: entuziast, prietenos, loial, energic, ascultator, inteligent
Durata de viata: 10-12 ani

Ingrijire: necesita ingrijire temeinica a blanii, de cel putin 2 ori/saptamana si tundere ocazionala

 

Istorie si context

Desi nu se poate confirma nimic despre originile American Water Spaniel, a ajuns sa fie recunoscuta ca rasa pentru prima data in jumatatea de vest a Statelor Unite.

Se presupune ca rasa a evoluat din Irish Water Spaniel si din celelalte versiuni ale sale, cum ar fi Tweed Water Spaniel, Northern Water Spaniels si Southern Water Spaniel. Se crede, de asemenea, ca English Water Spaniel si Curly-Coated Retriever (Retriever-ul cu blana carliontata) ar fi avut un rol in dezvoltarea sa.

Caracteristici fizice

Rasa American Water Spaniel sunt caini mai lungi decat multi caini Spaniel. Picioarele sale puternice si corpul musculos ii permit sa se miste fara efort prin apa, iar ritmul sau este echilibrat.

Blana unica a acestui caine de dimensiuni medii poate avea bucle stranse, fiind ondulata si, in general, avand culoarea maro sau ciocolatie. Botul sau este lung, iar urechile sunt acoperite cu par lung. Blana sa este dubla, rezistenta la intemperii, fiind oarecum uleioasa.

Recunoscuta drept una dintre cele mai puțin populare rase American Kennel Club, American Water Spaniel nu a fost inregistrat pana in 1940. Cu toate acestea, rasa ramane populara in Wisconsin si este si astazi cainele oficial al acestui stat.

Personalitate si temperament

American Water Spaniel este versatil in privinta capacitatilor sale de vanatoare, avand in acelasi timp o fire sensibila. in afara de a fi un companion placut, este cordial cu alți caini si ascultator daca sunt dresati si un program de exerciții fizice adecvate.

Este un caine care vaneaza cu entuziasm, exceland la aport. Este bucuros sa isi multumeasca stapanul. Sunt caini blanzi atat cu copiii cat si cu alte animale de companie, ceea ce il face un caine ideal pentru familie. Este si un bun caine de paza, in acest rol insa are tendinta de a latra excesiv. Le place sa li se acorde atentie dar se vor distra la fel de bine si singuri, gasindu-si diverse ocupatii.

Ingrijire

Dat fiind numele sau, nu este o coincidenta ca activitatea preferata a cainelui American Water Spaniel implica jocuri de apa. Cu toate acestea, ar trebui sa i se ofere atat activitati in interior cat si in exterior, precum si un program de exercitii de rutina. Cel mai bine este sa aiba acces la o curte unde sa poata alerga in voie si sa se bucure de jocurile de aport.

Urechile trebuie curatate in mod regulat, iar blana trebuie pieptanata si periata saptamanal. Acest lucru va ajuta la indepartarea parului mort. Pentru spalarea blanii, utilizati sampoane care nu inlatura in totalitate uleiurile naturale.

Sanatate

Cainele din rasa American Water Spaniel traieste, in general, intre 10-12 ani. Una dintre problemele sale majore de sanatate este boala valvei mitrale. Alte probleme minore de sanatate includ displazia canina de sold (CHD), canalul arterial brevetat (PDA) si stenoza pulmonara.

Ocazional, poate suferi de atrofie retiniana progresiva (PRA) si luxație de rotula. Pentru a identifica unele dintre aceste probleme, medicul veterinar poate efectua examene oculare, cardiace si de sold la aceasta rasa de caine.

Datorita faptului ca nu este o rasa atat de populara, face ca acesti caini sa nu fie susceptibili la probleme de sanatate genetice. Pe langa cele mentionate mai sus insa, pot suferi si de unele afectiuni ale pielii.

 

Imagine: Wikipedia

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button