Rase de caini

Rasa Glen of Imaal Terrier

Rasa Glen of Imaal Terrier sunt mai mult caini de lucru decat caini de expozitie. Una dintre sarcinile sale primordiale a fost sa sape in vizuini, folosindu-si greutatea, rezistenta si coada puternica pentru a scoate afara bursucii. Spre deosebire de alti terrieri, cainii din rasa Glen of Imaal Terrier nu latra mult.

Blana: medie, groasa, deasa si zburlita (gri-inchis cu unele suvite mai deschise la culoare, maroniu-bej, galben-pai, tigrat)
Talia: mica, 32-35 cm, 12-18 kg
Caracter: inteligent, jucaus, vioi, curajos, afectuos, devotat
Speranta de viata: 10-14 ani

Ingrijire: perierea ocazionala va mentine blana curata si va preveni incalcirea

 

Istorie si context

Glen of Imaal Terrier isi are originea in peisajul stancos al muntilor Wicklow din Irlanda. In acest mediu dur, Glen a indeplinit scopuri mutliple in rolul sau de partener de lucru. A fost folosit pentru vanatoarea de vulpi, daunatori, bursuci, luptandu-se cu usurinta cu acestia si scutindu-i pe stapanii lor sa isi vare mainile in vizuini. Noaptea, in timp ce familia dormea, Glen of Imaal Terrier vana in tacere sobolani si pazea casa.

Acesti caini curajosi si neobositi puteau sa se confrunte cu un bursuc, iar apoi sa alerge cativa kilometri pana acasa, pentru a ajuta la unele munci in gospodarie.

Rasa este descrisa pentru prima data in 1870, dupa recunoasterea sa in cadrul unei expozitii canine din Lisburn, Anglia. La vremea respectiva, terrierii din Irlanda erau pur si simplu denumiti Terrieri irlandezi, indiferent de ce tip de terrier erau. Va mai trece ceva timp pana cand Glen va avea un nume propriu.

In 1933 a fost initiat Glen of Imaal Terrier Club of Ireland, iar in 1934, Glen a fost acceptat pentru inregistrare de catre Irish Kennel Club. La fel ca in cazul multor rase, Glen a suferit ca urmare a razboaielor, iar numarul de exemplare ale rasei a scazut semnificativ. Putine exemplare au supravietuit, deoarece nu erau considerati suficient de interesanti pentru a fi dezvoltati pentru spectacole canine. Datorita entuziasmului catorva crescatori, Glen of Imaal Terrier a fost introdus in expozitii canine, unde a atras atentia participantilor.

Rasa a fost recunoscuta de Kennel Club of England in 1975, iar in 1986, entuziastii americani au pus bazele Glen of Imaal Terrier Club of America. Vor mai trece cativa ani inainte ca Glen sa fie acceptat pentru inregistrare de catre Kennel Clubul American, castigand in cele din urma acest statut in 2004.

Cresterea rasei a fost lenta si atenta, iar Glen of Imaal Terrier este considerat inca a fi o rasa relativ rara. Are insa avantajul de a-si pastra caracteristicile originale, adesea denumite trasaturi „antice”.

Caracteristici fizice

Cainele din rasa Glen of Imaal Terrier este mic de statura dar corpul sau este puternic, mai mult lung deca inalt. Blana este dubla si de lungime medie, cu un substrat moale si un strat exterior mai aspru, care poate avea diverse culori.

In mod distinct, aceasta rasa are picioarele din fata intoarse inspre exterior. Coada sa poate fi andocata sau nu, dar trebuie sa ramana suficient de lunga pentru a fi un bun punct de apucare (pentru a scoate cainele din vizuini). Are urechi mici, pliate pe spate.

Personalitate si temperament

Mai docil decat majoritatea raselor terrier, Glen of Imaal Terrier mentine o atitudine stoica. Este linistit dar letal cand incepe sa alerge. De fapt, succesul sau ca vanator se datoreaza in mare parte rapiditatii sale silentioase.

Cu toate acestea, aceasta rasa are o latura aventuroasa si trebuie tinuta sub control atunci cand se afla in afara unei zone inchise, din cauza predilectiei sale de a urmari instinctiv prada. Se spune ca nici macar un gard electric nu poate face fata instinctelor de urmarire ale unui Glen of Imaal Terrier.

Are un caracter placut, comportandu-se bine cu membrii familiei sau alte animale de companie si copii. Este potrivit atat pentru casele rurale mari sau pentru casele urbane mici.

Desi nu este cunoscut pentru provocarea cainilor mai mari, nici nu se da inapoi de la lupta. Retineti ca aceasta rasa a fost crescuta pentru a vana bursucii si vulpile. Este un caine mare pe picioare mici si are intotdeauna planuri mari de realizat.

Ingrijire

Ingrijirea unui Glen of Imaal Terrier este destul de simpla. Urechile trebuie ingrijite in mod regulat, indepartand excesul de par, pentru a preveni acumularea care poate duce la infectii.

Substratul de blana mai moale nu se incalceste repede. Perierea ocazionala va mentine blana curata si va preveni incurcarea. Spalarea ocazionala cu sampon va face blana mai putin aspra, insa multi o prefera mai zburlita.

Desi poate face fata suficient de bine conditiilor meteo nefavorabile, ar trebui tinut in casa in conditii de clima calda. In plus, temperaturile de vara vor necesita multa hidratare si scurtarea blanii.

In timp ce inotul poate fi o modalitate buna de racorire, Glen of Imaal Terrier trebuie ferit de apa adanca. Picioarele sale scurte si corpul greu nu se coordoneaza foarte bine pentru inot pentru perioade lungi de timp. Este mai indicata o piscina mica pentru copii, care nu prezinta riscuri.

Fiind sapatori si vanatori naturali, multi isi vor evada dintr-o curte imprejmuita. Pentru a preveni acest lucru, tineti cainele in spatii inchise si sigure si scoateti-l in mod obisnuit la plimbari lungi.

Sanatate

Aceasta rasa  este una destul de sanatoasa, cu o durata medie de viata de 10-14 ani. Poate suferi de probleme minore de sanatate, cum ar fi displazia canina de sold (CHD) si majore, cum ar fi atrofia retiniana progresiva (PRA).

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button