Rase de caini

Rasa de caini Ainu (Hokkaido)

Cunoscuta mai intai sub numele de Ainu, aceasta rasa de caini a fost numita dupa oamenii cu care a trait (tribul Ainu) si, mai tarziu, dupa zona Japoniei (insula Hokkaido) din care se credea ca isi are originea. Rasa de caini Ainu (Hokkaido) sunt cunoscuti ca fiind mari vanatori, precum si animale de companie adorabile si loiale.

Hokkaido este un caine cu rezistenta si demnitate remarcabile. Temperamentul lui este fidel, docil, foarte alert si indraznet. El da dovada, de asemenea, de judecata precisa si mare rezistenta.

Blana: aspra, dreapta (alb, negru, roscat, tigrat, maroniu, bej, cu nuante de gri-lup)
Talia: medie, 20-30 kg, 46-52 cm
Caracter: fidel, docil, alert, indraznet, rezistent, devotat, incapatanat
Speranta de viata: 12-15 ani

Ingrijire: necesita periaj regulat pentru a pastra un bun aspect al blanii

 

Istorie si context

Hokkaido este una dintre cele mai vechi dintre cele sase rase native de spitz japoneze care includ si Akita, Shiba Inu, Kai Ken, Shikoku si Kishu Ken.

Se presupune ca ar fi provenit de la caini japonezi de talie medie care au insotit tribul Ainu din Honshu, insula principala a Japoniei, pana la Hokkaido in timpul erei Kamakura in anii 1140, cand se dezvoltau schimburi intre Hokkaido si Districtul Tohoku.

De-a lungul timpului, oamenii Ainu si cainii lor s-au adaptat pentru a supravietui climatului rece de iarna si peisajului accidentat. Cainii erau venerati de poporul Ainu pentru loialitatea lor, pentru curaj si abilitatile lor de vanatoare. Tribul Ainu erau vanatori de ursi si caprioare, iar mijloacele lor de existenta depindeau de renumitii lor caini.

Hokkaido a fost clasificat ca Monument Natural Viu de catre guvernul Japoniei in 1937. Exista doua registre principale de rasa: Hokkaido Ken Hozonkai (Hokkaido Dog Preservation Society) si Hokkaido Ken Kyokai (Hokkaido Dog Association). Aproape niciun Hokkaido nu este inregistrat in afara acestor doua cluburi.

Rasa este extrem de rara in afara tarii sale natale. In Japonia, exista o populatie estimata la aproximativ 10.000-12.000 si inregistrari anuale intre 900-1000 exemplare. Aici, continua sa fie un caine de vanatoare popular.

Caracteristici fizice

Este un caine de talie medie, cu o constitutie puternica. Are blana mai lunga si mai groasa decat alte rase japoneze, si de asemenea, au piept mai lat si urechi mai mici.

rasa caini Hokkaido

Blana este dubla, alcatuita dintr-un subpar fin si gros si un strat exterior mai aspru. Naparleste sezonier. Coada o tine de obicei incolacita si ridicata. Parul este putin mai lung la coada.

Aceasta rasa de tip spitz are urechi mici, triunghiulare, drepte si ochi mici, de culoare caprui inchis.

Personalitate si temperament

Rasa de caini Ainu (Hokkaido) sunt vanatori puternici, curajosi, inteligenti si cu un mare simt al directiei. Este cunoscut ca un caine fidel si iubitor, care se descurca bine cu copiii atunci cand este socializat suficient de devreme.

Cu dresaj timpuriu, este un partener foarte loial si dedicat, care doreste sa-si multumeasca familia umana. Sunt niste ganditori si rezolva problemele in mod incredibil de inteligent. Exceleaza in sarcinile care le sunt date.Rasa de caini Ainu (Hokkaido)

Daca nu este socializat corespunzator, totusi, Hokkaido poate deveni precaut fata de straini si protector fata de familiile lor.

Nu este un bun caine de apartament, deoarece este o rasa activa care are nevoie de multa miscare in aer liber. Hokkaido este in general o rasa foarte activa. Sunt potriviti pentru familii active, carora le place sa isi petreaca timpul in aer liber, in drumetii, la ciclism, jogging si/sau camping.

Ca toate rasele de caini lucru, cel mai bine este sa le oferiti o „slujba” de facut. Hokkaido exceleaza la probe de performanta, cum ar fi agilitate, raliu, flyball, tragere de greutati, urmarirea momelii, scufundari, si multe altele.

Fara stimulare fizica si mentala adecvata, Hokkaido poate deveni plictisit, anxios si hiperactiv in casa. Daca va lasati Hokkaido sa alerge in curtea casei, ar trebui sa aveti un gard inalt, deoarece sunt buni saritori.

Ingrijire

Datorita blanii sale groase, Hokkaido necesita periaj regulat pentru a pastra un bun aspect al blanii. Are nevoie de exercitii zilnice moderate pentru a se mentine in forma, cum ar fi o plimbare lunga.

Uleiurile naturale de pe pielea si blana cainelui ii ajuta pe acesti caini sa se mentina curati si uscati, in ciuda conditiilor meteorologice nefavorabile. Nu este necesara sau recomandata tunderea sau trimarea blanii. Periajul regulat este suficient pentru a mentine blana sanatoasa.

Naparleste de aproximativ 2 ori/an. In aceasta perioada este necesara o baie si un periaj frecvent pentru a indeparta blana moarta. Unghiile lor trebuie taiate in mod regulat pentru a evita cresterea excesiva si craparea. Dintii trebuie periati in mod regulat.

Sanatate

Rasa de caini Ainu (Hokkaido) sunt in general caini sanatosi. Cu toate acestea, ca toate rasele, sunt predispuse la boli ereditare.

Hokkaido este predispus la anomalia de ochi collie, displazie de sold, luxatia de rotula, suflu cardiac, convulsii idiopatice, anxietate, polidipsie psihogena si pica.

Cand locuiti cu un Hokkaido, este important sa-l monitorizati frecvent pentru a va asigura ca nu roade obiecte care ii pot face rau. Inspectati toate jucariile cu atentie si frecvent si aruncati jucariile care sunt rupte sau care contin bucati mici care pot fi ingerate.

 

Stiati ca…?

  • Numele alternative ale acestei rase sunt: Hokkaido-ken, Hokkaido-inu, Hokkaido, Ainu-ken, Ainu Inu, Ainu-Ken, Dō-ken
  • Hokkaido este inclus in grupul cainilor de lucru
  • Hokkaido a inceput sa bucure de popularitate dupa ce un caine din aceasta rasa a aparut intr-o reclama comerciala a companiei de telecomunicatii Softbank

 

Sursa imagini: wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button