Rase de caini

Rasa de caini Manchester Terrier

Rasa de caini Manchester Terrier sunt caini cu un corp subtire, cu blana scurta, de culoarea negru cu mahon. Au un corp compact si musculos, fiind crescuti pentru a ucide vanatul mic. Exista de asemenea o varietate Toy precum si una Standard Terrier.

Blana: lucioasa, neteda, scurta (negru, negru cu cafeniu)
Talia: medie, 38-41 cm, 7-9 kg
Caracter: foarte devotat, sensibil, curat, independent, tenace, alert
Speranta de viata: 15-16 ani

Ingrijire: blana necesita ingrijire minimala

 

Istorie si context

Este esential sa intelegem trecutul Black and Tan Terrier, unul dintre cei mai prolifici si populari terrieri din Anglia secolului al XVI-lea, pentru a afla mai multe despre Manchester Terrier.

Vanator talentat de sobolani, Black and Tan Terrier putea indeplini aceasta sarcina in gropi sau de-a lungul cursurilor de apa. In epoca industrializarii, uciderea sobolanilor cu ajutorul unor rase de caini precum Whippets, Black and Tan si alti caini era un sport obisnuit, de care se bucura clasa muncitoare din orasele englezesti.

Avand in vedere acest lucru, John Hulme, un crescator de caini din Manchester, a incrucisat cele doua rase pentru a crea una care urma ar fi excelenta atat in urmarirea cat si in exterminarea sobolanilor.

A rezultat un terrier superior, negru cu cafeniu, cu spatele oarecum arcuit. Si in alte regiuni s-au facut incrucisari similare, deoarece era o rasa comuna in zona. Cu toate acestea, rasa era mai populara in Manchester.

Numele de Manchester Terrier a fost totusi contestat de multi localnici, deoarece caini asemanatori aveau acelasi nume in multe parti ale Angliei. Prin urmare, rasa a fost denumita in principal Black and Tan Terrier pana in 1860. In 1923, numele rasei a devenit oficial cand s-a format Manchester Terrier Club of America.

Avand o gama larga de dimensiuni, Terrierii Toy si Standard Manchester au fost considerate doua rase diferite pana in 1959, chiar daca s-a practicat incrucisarea acestora. Curand dupa aceea, clasa a fost reclasificata ca o singura rasa cu doua linii, facand astfel incrucisarea legitima.

Caracteristici fizice

Aceasta rasa combina agilitatea si puterea in a urmari si ucide vanatul mic. Se spune ca cel mai rapid si mai elegant terrier este cainele din rasa Manchester Terrier, cu corpul sau compact, usor lung si musculos si spatele usor arcuit. Mersul cainelui este liber si fara efort, in timp ce expresia sa este alerta si nerabdatoare. Blana sa este foarte lucioasa si neteda.

Personalitate si temperament

Manchester Terrier are o natura mai receptiva decat alti terrieri. Este un caine de casa foarte bine educat (desi unii  sapa neincetat).

Este rezervat cu strainii, independent, impecabil de curat si sensibil, motiv pentru care acest terrier este adesea descris ca fiind asemanator unei pisici.

Manifesta devotament maxim fata de familia sa si iubeste sa doarma langa persoana sa preferata. In alte ocazii, este plin de energie si indisciplinat, nerabdator, cautand cu ardoare o aventura sau sa se joace un joc.

Ingrijire

Necesita ingrijire minima a blanii. Este o rasa activa si alerta caruia ar trebui sa i se ofere zilnic plimbari moderate in lesa, iesiri libere in zone sigure, sau distractie in gradina.

Desi ii place sa-si petreaca ziua in curte, nu ar trebui sa i se permita sa traiasca in aer liber si are nevoie de un pat moale si cald.

Sanatate

Desi nu sufera de probleme majore de sanatate, Manchester Terrier poate fi susceptibil la probleme minore, cum ar fi boala von Willebrand (vWD), hipotiroidism si cardiomiopatie.

Alte probleme de sanatate comune includ luxatia de rotula, boala Legg-Perthes si atrofia retiniana progresiva (PRA). Pentru a identifica mai devreme aceste probleme, medicul veterinar poate recomanda teste ADN, de ochi, sold si tiroida pentru aceasta rasa. Are o durata medie de viata de 15 -16 ani.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button