Rase de caini

Rasa de caine Alaskan Kee Kai

Rasa de caine Alaskan Kee Kai este o rasa tanara, dezvoltata destul de recent de o femeie din Alaska (Linda Spurlin), care a devenit foarte interesata de un caine mic asemanator cu Husky-ul. De-a lungul timpului, si alti crescatori au devenit interesati de dezvoltarea rasei Klee Kai din Alaska. Cu toate acestea, este inca considerata o rasa rara.

Blana: groasa, medie (alba, gri cu alb, negru cu alb, rosu cu alb)
Talia: pot avea trei dimensiuni (mica, medie, standard) 33-43 cm, 6-8 kg
Caracter: curios, vioi, inteligent, activ, jucaus
Speranta de viata: 10-13 ani

Ingrijire: blana necesita periere de mai multe ori pe saptamana

 

Istorie si context

Fiind o rasa de caine mai noua, Alaskan Klee Kai (Klee Kai inseamna „caine mic”) are o documentare foarte detaliata a originii sale. La mijlocul anilor 1970, o femeie din Alaska, pe nume Linda Spurlin, a dat peste ceea ce parea o versiune mica a unui Husky Siberian in Oklahoma. Imediat atrasa de acest caine unic, Spurlin s-a intors in Alaska si a inceput sa recreeze cainele intr-o noua rasa.k

In timp ce Spurlin lucra la aceasta noua rasa, si alti crescatori au devenit fasinati de acest caine mic. In aproximativ 15 ani, Spurlin a inceput sa vanda caini din rasa nou creata, desi fondul genetic era inca unul mic.

Dupa aproximativ 10 ani, Spurlin a decis sa isi incheie cariera de crescator de Klee Kai. Desi acum alti crescatori o continua, rasa este inca rara.

Caracteristici fizice

Adesea numit si „Husky in miniatura”, Alaskan Klee Kai este cam de marimea unui spitz mic. Se doreste a fi versiunea in miniatura a rasei Alaskan Husky, desi dupa aspect se aseamana mai degraba cu Husky Siberian.

Caracteristica sa distinctiva este masca faciala (similare cu marcajele Husky-ului). Alaskan Klee Kai poate fi intalnit in trei dimensiuni standard: mic, mediu si standard.

Personalitate si temperament

Cainele din rasa Alaskan Klee Kai este un caine mic si afectuos, un animal de companie iubitor si loial.

Aceasta rasa poate fi precauta in jurul strainilor si copiilor mici. Cel mai bine este sa incepeti socializarea de la o varsta frageda.

Klee Kai este un caine de paza bun, deoarece este foarte alert in orice moment.

Ingrijire

Klee Kai este o rasa activa, care necesita o portie buna de exercitii zilnice. Cel mai bine este sa aiba la dispozitie o curte mare, ingradita. Daca nu i se ofera stimulare, se va plictisi si va deveni distrugator sau vocal. Pot fi dificil de dresat, insa sunt inteligenti si invata repede.

Blana sa dubla necesita ingrijire moderata. Nu naparleste mult. Periati-i blana de cateva ori pe saptamana.

Sanatate

Cainele din rasa Alaskan Kee Kai are o durata medie de viata de 10-13 ani.

Desi este, in general, lipsit de probleme genetice, unele probleme de sanatate la aceasta rasa includ cataracta juvenila, boli de ficat, deficit de factor VII, piometru, luxatie de rotula, criptorhidism (testicul ascuns), probleme cardiace si boli tiroidiene.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button