Rase de caini

Rasa de caini Chin japonez

Mic, plin de viata si dragut, cainele din rasa Chin japonez este im caine de tip toy cu blana matasoasa, o expresie distincta si un mers vesel. Descris adesea ca o rasa distincta „felina”, acest caine amuzant este pretentios, gratios si, in general, tacut. Chin sunt nobilii de neegalat a cainilor de rasa japoneze.

Blana: lunga, dreapta, matasoasa (tricolor, alb cu negru, alb cu galben, alb cu rosu, cafeniu cu alb)
Talia: mic (toy), 1,4-6,8 kg kg, 20-27 cm
Caracter: inteligent, alert, independent, afectuos, loial, nobil, incapatanat
Speranta de viata: 10-12 ani

Ingrijire: necesita pieptanare de 2 ori/saptamana

 

Istorie si context

Cainele Chin japonez este strans legat de cainele Pechinez, ambele fiind rase populare in randul aristocratiei chineze. Acesti caini erau oferiti in dar atunci cand nobilimea se vizita ocazional. Numele „Chin” poate induce in eroare, deoarece se crede pe scara larga ca Chin-ul provine de fapt din China. Altii cred ca provine din Coreea.

Exista multe povesti care relateaza modul in care Chin a fost introdus in Japonia. Se crede ca instructorii budisti Zen au adus rasa in Japonia, dupa 520 d.Hr. Sau ca un print coreean ar fi adus acesti caini in Japonia in 732 d.Hr. Altii spun ca in urma cu cateva mii de ani un conducator chinez ar fi daruit doi caini unui imparat japonez.

Indiferent care este povestea adevarata, totusi, familia imperiala japoneza indragea aceasta rasa si i-a pastrat ca si caini de poala sau in scop pur si simplu ornamental. Se spune ca unele exemplare foarte mici de Chin japonez erau tinuti in colivii suspendate, folosite in general pentru pasari.

Deoarece marinarii portughezi au fost primii care au facut comert cu Japonia in anii 1500, este posibil sa fi jucat un rol esential in aducerea cainilor in Europa. Conform inregistrarilor oficiale, insa, primul Chin japonez a sosit in Europa in 1853, cand comodorul Perry i-a oferit Reginei Victoria o pereche de caini Chin din calatoria sa in Japonia. In anii urmatori, comerciantii au adus mai multi caini pentru a-i vinde in America si Europa.

American Kennel Club a recunoscut oficial rasa la sfarsitul secolului al XIX-lea drept Spaniel japonez. Cele mai vechi importuri au fost mai mari decat cele din ziua de azi si probabil au fost incrucisati cu caini din rasa English Toy Spaniel pentru a crea o rasa mai mica. Importurile de caini s-au incheiat odata cu Primul Razboi Mondial, dar pana atunci rasa fusese deja acceptata.

Desi este modest ca numar in SUA, este in schimb foarte raspandit in Japonia, unde cainele dein rasa Chin japonez are cei mai multi fani.

Caracteristici fizice

Expresia curioasa si ascutita a cainelui din rasa Chin japonez ii confera un aspect oriental clar. Colturile interioare ale ochilor au un pic de alb care ii confera o expresie de uimire. Acest caine aristocratic si plin de viata are un corp mic si proportional patrat. Se misca cu un mers usor, vioi si elegant.

chin japonez

Blana intr-un singur strat a cainelui este este dreapta, matasoasa, abundenta si tinde sa se departeze de corpul sau. Variatiile sale de culoare includ alb-negru, rosu si alb sau alb-negru cu pete cafenii.

Personalitate si temperament

Fiind un companion foarte dedicat, ii place sa stea in poala calda a stapanului. Este intotdeauna dispus sa multumeasca, foarte sensibil si ascultator fata de proprietarul sau.

Acest caine este prietenos cu toata lumea, indiferent daca sunt caini, animale de companie sau straini. Sunt cunoscuti a fi asemanatori pisicilor, unii caini Chin putandu-se catara.

Cainelui din rasa Chin japonez ii plac jocurile zgomotose, insa este suficient de bland pentru a deveni insotitorul unui copil.

Ingrijire

Cainele Chin japonez nu poate trai intr-o clima foarte calda si umeda, si nu este potrivit pentru traiul in aer liber.

Blana sa lunga necesita pieptanare de aproximativ doua ori pe saptamana. In ciuda blanei sale lungi, este foarte usor de intretinut. Necesita periere si baie lunara, in functie de mediul inconjurator. Unghiile rasei cresc foarte repede si trebuie taiate in mod regulat pentru a le mentine scurte si ingrijite.

rasa chin japonez

Este un caine destul de activ. Un joc distractiv, explorarea curtii, sau o scurta plimbare pot indeplini nevoile de exercitii ale micului Chin japonez, care este insa foarte energic. Din cauza naturii lor incapatanate, nu este niciodata o idee buna sa le permiteti sa iasa in aer liber fara lesa. Daca vad ceva ce doresc sa exploreze, probabil ca vor refuza sa asculte orice comenzi sau rugaminti.

Sunt putin rezervati in privinta oamenilor, animalelor de companie si situatiilor noi. Insa cu o socializare adecvata se vor bucura sa mearga la distractie intr-un parc supravegheat pentru caini cu alti caini de talie mica.

Unii caini din rasa Chin japonez au tendinta de a suiera.

Dresaj

Dresajul unui Chin japonez poate fi simpla pentru dresor, care il poate face pe caine sa creada ca face doar lucrurile pe care doreste sa le faca. Crescuti strict ca insotitori ai regalitatii, singura sarcina a acestui caine a fost sa incante, si sa distreze oamenii. Sunt adesea „asemanatori pisicilor”, iar aceasta trasatura poate fi cu siguranta vizibila in timpul dresajului. Acesti caini reactioneaza bine la metodele de dresaj pozitive, dar se vor opri la primul indiciu de duritate. Sesiunile de dresaj trebuie sa fie interesante si distractive pentru a le mentine atentia. Le place sa invete trucuri pentru a distra publicul adorator.

Sanatate

Cainele din rasa Chin japonez este predispus la afectiuni minore, cum ar fi luxatia patelara, cataracta, suflu cardiac, cheratoconjunctivita sicca (KCS) si entropion. Acondroplazia, shuntul portacaval si epilepsia sunt uneori observate la aceasta rasa. Sunt susceptibili la abraziuni ale corneei, si nu poate tolera anestezia sau caldura. Sunt recomandate examinari periodice ale genunchilor si ochilor la aceasta rasa de caine.

 

Stiati ca…?

  • In Japonia exista doua tipuri de caini: Inu si Chin. Inu sunt caini mai comuni, de lucru, iar Chin sunt de vita nobila, descendenti ai cainilor aristocratiei chineze.
  • Originea cainelui Chin japonez este invaluita in misticismul riturilor antice din Orientul Indepartat.
  • Daca aceasta rasa are un defect, este ca acestia sunt prea inteligenti. Nu dvs. detineti un Chin japonez, ci acesta va detine pe dvs. Nu veti dresa un Chin japonez, ci el va dreseaza pe dvs. Iar odata ce ati avut un Chin japonez, nu veti mai putea trai fara el.
  • Reprezentari ale unei rase asemanatoare Chin-ului japonez apar in temple, pe ceramica si pe broderiile antice chinezesti.
  • A fost cunoscut ca Spaniel Japonez pana in 1977, cand numele sau a fost schimbat in Chin japonez.

 

Cititi si despre alte rase de caini japonezi: Rasa Terrier japonez

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button