Rase de caini

Cainele belgian de cireada (Belgian Malinois)

Cainele belgian de cireada (Belgian Malinois) este adesea confundat cu Ciobanescul german (German Sheperd) dar cu toate acestea este mai elegant si mai usor. Alert, energic, Ciobanescul belgian (Belgian Malinois) este popular ca si caine de lucru politist sau militar. Este una dintre cele 4 varietati de Ciobanesc belgian – Groenendael, Tervueren, Malinois si Laeken – denumite dupa zonele de provenienta.

Blana: scurta, cafeniu spre mahon, cu varfuri de par negre
Talia: mare, 56-66 cm, 20-30 kg
Caracter: afectuos, devotat, alert, excelent caine de paza
Durata de viata: 14-16 ani

Ingrijire: necesita ingrijire saptamanala a blanii

 

Istorie si context

Cainii Belgian Malinois sunt mai populari ca si caini politisti decat ca animale de casa sau de spectacol. De fapt, cererea pentru aceasta rasa ca si caine de politie a depasit-o pe Ciobanescul German (German Sheperd).belgian malinois

Din punct de vedere istoric, toate rasele belgiene de pastorire, cunoscute sub numele colectiv de Chiens de Berger Belge, au fost folosite atat ca si caini de paza, precum si pentru pastorire. Odata cu popularitatea expozitiilor canine din secolul al XIX-lea, nu era foarte clar daca Belgia avea sau nu o rasa care se distinge la nivel national.

In timpul unui studiu realizat in 1891, profesorul Reul a descoperit cativa caini nativi care difera in ceea ce priveste culoarea si blana fata de Chiens de Berger Belge si i-au numit Belgian Shepherd. In zona Malines a fost crescut soiul cu parul scurt, care a ajuns sa fie identificat ca Belgian Malinois, numit dupa localizare.

Desi era un caine popular in Belgia, mediul a fost mai dificil pentru acestia in Statele Unite. Au reusit sa castige o oarecare popularitate doar intre 1911 si al doilea razboi mondial. Odata cu sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, numarul exemplarelor inregistrate a scazut din nou. Abia dupa separarea acestei rase, in 1959, numarul acestora a inceput din nou sa creasca. Cu toate acestea, cainii Belgian Malinois nu a reusit inca sa dobandeasca aceeasi popularitate ca si celelalte rase belgiene.

Caracteristici fizice

Cainele belgian de cireada (Belgian Malinois) are o greutate moderata, cu un corp proportional si puternic. Are un mers impresionant de usor si lin, care ii permite sa ramana neobosit pe tot parcursul zilei.malinois

Rasa poseda, de asemenea, oase in forma de ovala si o expresie inteligenta. Substratul blanii sale este scurt, rigid si drept, fiind una dintre cele mai distincte caracteristici ale rasei. Culoarea de baza a cainelui Belgian Malinois se situeaza in gama cafeniu spre mahon, cu varfuri de par negre, urechi masca faciala negre.

Personalitate si temperament

Cainele belgian de cireada are un instinct protector care il face ideal pentru paza casei. Este un caine activ, inteligent si uneori dominant, intotdeauna alert si constient de imprejurimile sale.

Uneori poate prezenta semne de agresivitate fata de alte animale si caini si prefera sa fie precauti cu persoanele straine.

Ingrijire

Desi poate trai in aer liber in diferite conditii meteorologice, prefera sa ramana in interior cu acces la un camp sau spatiu deschis.

Activitatile sale preferate includ pastoritul, jocul si joggingul, toate acestea fiind surse excelente de exercitiu pentru rasa.

Cainele belgian de cireada caine belgian

Blana Cainelui belgian de cireada trebuie sa fie pieptanata ocazional, mai des in perioadele de naparire. Are par scurt, cu un strat inferior lanos. In general, blana sa necesita putina ingrijire, sub forma de periere saptamanala.

Sanatate

Cainele belgian de cireada (Belgian Malinois) are o durata medie de viata de 14-16 ani.

Nu este predispus la probleme majore de sanatate, dar poate suferi ocazional de displazie de cot, panus, atrofie retiniana progresiva (PRA), hemangiosarcom si cataracta.

Ereditar, pot suferi de diverse boli de ochi. Prin urmare, examinarea periodica a ochilor este foarte importanta.

 

Sursa imagini: pixabay.com, unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button