Rase de caini

Rasa Berger Picard – un caine ciobanesc foarte sociabil

Rasa Berger Picard (Ciobanesc Picard sau Picardy Shepherd) sunt caini activi, de dimensiuni medii, care apartin grupului de caini de pastorire, in special a turmelor de oi, la ferme si pe campuri. Sunt caini cunoscuti pentru aspectul interesant, inteligenta si independenta.

Blana: aspra, lunga, sarmoasa (cafenie, gri)
Talia: 23-32 kg, 55-60 kg
Caracter: incapatanat, energic, vioi, insistent, inteligent, bland, prietenos
Durata de viata: 12-13 ani

Ingrijire: blana lor are nevoie de periaj cel putin o data pe luna si bai ocazionale

 

Istorie si context

In limba franceza, „Berger” inseamna „Pastor”, iar Picardy este regiunea din nordul Frantei, de unde provin acesti caini.

Stramosii rasei erau caini de pastorit oi, care au fost adusi in nordul Frantei si in Pas de Calais in timpul celei de-a doua invazii celtice a Galiei, in jurul anului 400 i.e.n.

In Evul Mediu, pe tapiserii, gravuri si bucati de lemn existau imagini cu caini care semanau cu Berger Picard. Cainii aproape au disparut dupa ce regiunea Picardia din Franta a fost devastata in timpul celor doua Razboaie Mondiale.

In 1925, Picard a fost recunoscut oficial ca rasa in Franta, apoi au inceput sa patrunda si in SUA. Cumparatorii americani interesati de caini au luat legatura cu crescatorii europeni. AKC a recunoscut oficial rasa Picard in 2015.

Caracteristici fizice

Cu o constitutie puternica si musculoasa, cainele din rasa  Berger Picard are un aspect rustic si ciufulit. Acesti caini au blana aspra, lunga si sarmoasa, in nuante de cafeniu, gri si brun. Au ochi caprui, urechi erecte si un zambet distinctiv.

Personalitate si temperament

Cainii din rasa Berger Picard sunt prietenosi si cuminti. Desi le plac oamenii si sunt de obicei rabdatori cu copiii, acestia pot fi rezervati in jurul unor persoane pe care nu le cunosc.

Sunt alerti, protejeaza familiile lor si sunt buni caini de paza. Socializarea poate ajuta cainii sa aiba relatii de succes. Proprietarii trebuie sa se asigure ca acesti caini petrec timp suficient cu familiile lor, fac suficiente iesiri si viziteaza locuri noi unde intalnesc alti oameni sau caini.

Ciobanesc Picard

De obicei se inteleg bine cu alte animale desi acest lucru poate depinde de personalitatea animalelor. Desi pot fi incapatanati, cainii sunt dornici sa-si multumeasca stapanii si sa raspunda bine la antrenamentele pozitive. Cainii din rasa Berger Picard nu latra excesiv.

Ingrijire

La fel ca alti caini de pastorire aceasta rasa cu multa energie are nevoie de suficienta activitate fizica pentru a ramane fericit si in afara rautatilor. Au nevoie de exercitii fizice si de oportunitati care sa le provoace inteligenta si rezistenta.

Un Berger Picard are nevoie de o familie activa, cu suficient timp la dispozitie pentru exercitii fizice si care sa il impiedice sa se plictiseasca. Rasele de pastorire nu sunt destinate persoanelor care nu sunt foarte active sau pentru persoanele in varsta.

Acesti caini adora sa mearga, sa inoate si sa alerge. Vor face fericiti jogging alaturi de proprietarii lor aflati la o plimbare pe bicicleta. Avand o blana rezistenta la intemperii, acest caine se bucura de drumetii chiar si atunci cand vremea este rea.

Referitor la ingrijirea blanii, acesti caini nu necesita toaletare speciala. Nu naparlesc prea mult, insa blana lor are nevoie de periaj cel putin o data pe luna si de bai ocazionale. Indepartarea manuala a parului de pe urechi va face ca cainele sa para mai ingrijit.

Sanatate

Cainii din rasa Berger Picard au o speranta medie de viata de 12-13 ani. Sunt predispusi la tulburari oculare, inclusiv cataracta si atrofie retiniana progresiva. De asemenea, displazia soldului afecteaza rasa. Mai multe informatii despre problemele de sanatate vor aparea probabil pe masura ce aceasta rasa relativ noua (in multe zone) devine mai populara.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button