Rasa Schnauzer Urias (Giant Schnauzer)
Rasa Schnauzer Urias (Giant Schnauzer) este una dintre cele mai puternice si rezistente rase. Numele rasei provine de la cuvantul german „schnauze”, care inseamna „bot”.
Blana: scurta/fina
Talia: gigant, 25-48kg
Caracter: bun de paza, inteligent, puternic, loial, curajos, rezistent fizic, putin agresiv
Durata de viata: 12-15 ani
Ingrijire: relativ usor de dresat.
Istorie si context
Schnauzerul Urias a luat nastere in zonele rurale din Wurrtemburg si Bavaria. Schnauzerul pitic a atras atentia crescatorilor de vite, care au imitat rasa pe o scara mai mare pentru a mana vitele. Se poate ca acestia sa fi facut incrucisari cu Schnauzerul Standard, Marele Danez, Bouvierul de Flandra, Pinscher, Poodle negru, Wolf Spitz.
In cele din urma, rezultatul a fost un caine bun, cu aspect placut, inteligent si cu blana rezistenta la intemperii, care poate mana vite. Mai tarziu Schnauzer-ul Urias a devenit apreciat ca si caine de paza a macelariilor din orase.
In Primul Razboi Mondial au fost antrenati pentru munca in cadrul politiei, descurcandu-se foarte bine cu acest nou rol in Germania. In ultimii ani Schnauzer-ul urias a devenit un animal de companie modest ca si popularitate in Statele Unite.
Caracteristici fizice
Acest caine are o constructie aproape patrata, puternica si compacta, care combina agilitatea si forta. Este varianta mai mare a Schauzerului pitic, mai puternica si mai mare.
Capul este dreptunghiular, cu ochi medii, ovali, de culoare inchisa. Are urechi de marime medie, iar sprancenele sunt stufoase. Blana este dubla. Stratul exterior de par este aspru si des, de culoarea neagra, gri-fier, gri-argintiu. Substratul moale il face pe Schnauzerul Urias sa reziste conditiilor alpine extreme.
Temperamentul de incredere, corpul robust si blana rezistenta la intemperii ale Schnauzerului Urias se combina pentru a forma un caine de lucru versatil si puternic.
Personalitate si temperament
Schnauzerul Urias este protector. Daca acesta considera ca unele persoane pot reprezenta un pericol pentru familie, poate deveni foarte agresiv. Membrii familiei trebuie sa isi stabileasca superioritatea in fata lor inca de cand acestia sunt mici prin dresaj adecvat, altfel Schnauzerul Urias se va impune si va fi agresiv, incercand sa detina suprematia „haitei”.
Poate manifesta agresivitate fata de alti caini. Poate fi prea agitat pentru copii foarte mici, dar altfel este foarte bun cu copiii din propria familie.
Desi Schnauzerul Urias este timid cu strainii, este o rasa exuberanta si inteligenta, care este perfecta pentru o persoana activa, aventuroasa.
Schnauzerul Urias este un caine utilitar curajos, un caine de paza cu un caracter relativ dominant. Are predispozitia de a-si folosi gandirea in mod independent atunci cand primeste o comanda (inainte de a o executa). De aceea trebuie insistat ca acesta sa stie cine este stapanul care detine controlul. Altfel, va ignora comenzile si va actiona dupa bunul plac.
De-a lungul timpului, Schnauzerii uriasi au fost folositi pentru munca in echipaje de salvare (cautare a victimelor), politie sau la identificarea unor substante ilegale.
Ingrijire
Schnauzerul Urias nu naparleste. Insa doar pentru ca este considerata o rasa care nu naparleste, aceasta nu inseamna ca nu trebuie sa va ocupati deloc de blana cainelui. Pentru ca ingrijirea contribuie la mentinerea unui aspect placut al blanii. Este important sa mentineti Schnauzerul ingrijit pentru ca blana sa dubla tinde sa formeze smocuri incalcite de par, care pot conferi un aspect mai putin placut, pot crea disconfort cainelui rezultat din radacinile blanii incalcite care trag pielea.
Se bucura de drumetii lungi, plimbari si jocuri antrenante. Desi poate trai in aer liber intr-o clima rece sau temperata, Schnauzerul Urias este mai potrivit pentru un program egal de activitati in interior si in aer liber.
Sanatate
Poate suferi de probleme minore de sanatate, cum ar fi osteocondrita disecanta (TOC), hipotiroidism si torsiune gastrica. Aceasta rasa este, de asemenea, predispusa la displazie de sold (CHD), o problema grava de sanatate.
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.