Rase de caini

Rasa de caini Bergamasco

Cainii din rasa Bergamasco pot parea destul de impunatori cu blana lor lunga si bogata, care atarna pana la pamant. Cu toate acestea, este un companion linistit si dormic sa va multumeasca. Inteligent si versatil, rasa a fost dezvoltata din caini de pastorire asiatici adusi in Alpii Italieni.

Blana: lunga, unsuroasa, bogata (gri, neagra, gri, cafeniu deschis (cu sau fara picatele)
Talia: mare, 54-62 cm, 26-38 kg
Caracter: vigilent, precaut, protector
Durata de viata: 13-15 ani

Ingrijire: blana sa necesita ingrijire mai temeinica pana la 3 ani (pana la formarea caltilor), apoi periaj de 2 ori/luna

 

Istorie si context

Se crede ca stramosii asiatici ai cainelui de patorire Bergamosco au fost adusi din Orientul Mijlociu in muntii de langa Milano de catre comerciantii fenicieni, inainte de aparitia Imperiului Roman. Acestia lucrau indeaproape cu pastorii lor, dezvoltandu-se intr-un caine de pastorire independent.

Avand un caracter independent, Bergamosco a invatat sa-si rezolve singur problemele si sa-si atinga obiectivele in cele mai bune moduri, o provocare in vaile montane. In acest fel, Bergamasco si-a dezvoltat nivelul ridicat de inteligenta si dorinta de a lucra indeaproape cu stapanul sau.

Bergamasco a fost amenintat cu disparitia in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand nevoia de lana a scazut, iar cainii ciobanilor s-au trezit cu lipsa de munca.

Dr. Maria Andreoli, un crescator italian, are meritul de a fi a salvat rasa, la inceputul anilor 1960. Datorita dezvoltarii atente a rasei si intemeierii canisei dell’Albera, a fost restabilita o descendenta fiabila.

Desi ramane rar in comparatie cu alte rase, standardul Bergamasco a fost sustinut de o serie de entuziasti din Regatul Unit, Suedia, Finlanda, Statele Unite, Canada si alte tari.

Caracteristici fizice

Bergamasco este un caine de pastorire musculos, dar compact, cu capul mare si coada lunga, care se curbeaza usor in sus la capat. Cu toate acestea, principala caracteristica a lui Bergamasco este blana sa flocoasa. De fapt, unii ar sustine ca este cel mai mitos caine din lume.

Blana sa este alcatuita din trei tipuri de par, care se combina pentru a forma calti densi, plati, care acopera corpul si picioarele cainelui. Acesti calti de par vor continua sa creasca pe parcursul vietii cainelui, ajungand pana la pamant doar dupa aproximativ 5 ani.

Blana cainelui din rasa Bergamasco are de obicei culoarea gri, neagra sau nuante de gri (inclusiv merle). Poate fi intalnit si in alb solid, desi acest lucru este considerat inacceptabil conform standardelor rasei.

Multi oameni care sunt alergici la alti caini vor constata ca nu sunt deranjati de blana unui Bergamasco.

Personalitate si temperament

Desi incapatanat, Bergamasco este un caine foarte inteligent. Are un puternic instinct protector, dar nu este agresiv fara un motiv.

Ingrijire

Contrar parerii generale, blana unui caine din rasa Bergamasco nu este greu de intretinut. In primul an de viata, cainele are o blana moale, de catelus. Aceasta va deveni treptat mai groasa, si va incepe a apara un strat mai lanos. In jurul varstei de 1 an vor incepe sa se formeze „cozile”. Pe la 3 ani caltii sunt formati complet, iar de aici incolo, blana cainelui va avea nevoie de putina ingrijire.

Are nevoie de 1-3 bai/an. Pe masura ce blana devine mai lunga, dureaza mai mult sa se usuce. Din fericire, nu este necesar periajul.

Sanatate

Bergamasco are o durata medie de viata de 13-15 ani. Este considerata o rasa sanatoasa, fara boli genetice specifice.

 

Cititi si despre alte rase de caini.

Sursa imagine: Wikipedia

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button