CainiProbleme de comportament

Cainii pot suferi de autism?

Autismul (tulburarile de spectru autist) la oameni a devenit mai amplu diagnosticat in ultimul deceniu, beneficiind de noi resurse dedicate identificarii si tratarii autismului la copiii din ce in ce mai mici. Aceasta crestere a atentiei acordate autismului in lumea umana a condus la intrebari despre autism in lumea veterinara: Cainii pot suferi de autism? Si daca da, in ce fel este similara sau diferita de expresia umana a unei tulburari din spectrul autismului?

Sa exploram ce inseamna acest lucru si daca cainii pot fi cu adevarat diagnosticati cu autism.

Ce este autismul?

Tulburarea din spectrul autist este definita ca o dizabilitate de dezvoltare care poate cauza provocari sociale, de comunicare si comportamentale semnificative. Semnele tulburarilor de spectru autist incep de obicei in timpul copilariei timpurii si este posibil un diagnostic definitiv pana la varsta de 2 ani. Cu toate acestea, pentru multi oameni cu ASD, diagnosticul nu apare decat mai tarziu in viata, inclusiv la varsta adulta.

In prezent, nu exista analize de sange sau medicale care sa poata detecta tulburarea de spectru autist. In schimb, este diagnosticat dupa un screening comportamental atent efectuat de catre profesionisti medicali calificati.

Unele dintre comportamentele asociate cu tulburarile de spectru autist la oameni includ:

  • Evitarea contactului vizual
  • Neindicarea obiectelor de interes sau neurmarirea indiciilor altor persoane
  • Dificultate de a relationa cu ceilalti sau de a-si exprima interesul pentru alti oameni
  • Incapacitate sau dificultate de a intelege emotiile altor oameni
  • Evitarea contactului fizic
  • Nu raspunde la indiciile verbale ale altei persoane sau nu le recunoaste numele
  • Nu se joaca jocuri de imaginatie
  • Repetarea unor fraze sau cuvinte
  • Se supara usor in urma schimbarilor de mediu sau de rutina
  • Interese obsesive si / sau compulsive
  • Se joaca acelasi joc, in mod repetat
  • Intarzieri de limbaj, miscare, abilitati cognitive/de invatare
  • Hiperactivitate, impulsivitate si / sau neatentie
  • Tulburari convulsive
  • Anxietate/stres
  • Somn sau obiceiuri alimentare neobisnuite

Pot cainii sa sufere de autism?

Desi unele dintre aceste comportamente sunt unice pentru oameni, cercetatorii au descoperit ca de fapt, tulburarea de spectru autist poate aparea la caini dar se numeste comportament disfunctional canin (CDB – canine dysfunctional behavior).

Cercetatorii cred ca comportamentul disfunctional canin este o afectiune idiopatica, ceea ce inseamna ca nu este cunoscuta cauza.  Studiile sugereaza ca cainilor cu aceasta tulburare le lipsesc anumiti neuroni din creier despre care se crede ca ii ajuta sa invete normele sociale.

Acesti neuroni sunt numiti neuroni „oglinda”, deoarece ajuta cateii si cainii tineri sa oglindeasca comportamentele cainilor mai in varsta in situatii sociale. Fara neuroni oglinda, un caine nu poate dezvolta aceste abilitati sociale, similare oamenilor cu autism.

Cercetari privind autismul la caini

Cercetarea veterinara a simptomelor asemanatoare autismului la caini a inceput inca din anii 1960. Mai recent, in 2015, American College of Veterinary Behaviorists (ACVB) si-a prezentat concluziile cu privire la o legatura intre autism si urmarirea cozii la Bull Terrier.

Studiul a fost intreprins pe 132 de Bull Terrieri in total. 77 dintre acesti caini nu isi urmareau coada, iar 55 erau dintre cei care isi urmareau coada. Ei au descoperit ca urmarirea cozii la aceasta rasa a fost:

  • Mai raspandita la masculi decat la femele
  • Asociat cu comportamente asemanatoare transei
  • Asociat cu comportamente agresive ocazionale

Aceste comportamente – comportamentele repetitive precum si tendintele fobiei – i-au determinat sa concluzioneze ca acest comportament de urmarire a cozii ar putea reprezenta o forma de tulburare a spectrului autist la caini.

Afectiuni similare autismului la caini

In afara de tulburarile de comportament canine, exista si alte tulburari la caini care pot produce semne clinice similare cu autismul la oameni. Acestea includ:

  • Anxietate canina: cainii cu aceasta afectiune pot prezenta comportamente compulsive, cum ar fi mestecat compulsiv sau rotire, hipersensibilitate la sunet si atingere si / sau cautarea unor medii familiare si evitarea jocului sau a contactului vizual.
  • Boala neurologica intracraniana, cum ar fi tumorile cerebrale sau encefalita: cainii cu aceste afectiuni pot avea episoade anormale de comportament de privire in gol sau de invartire, fiind chiar raportate comportamente obsesive de mestecat.
  • Hipotiroidismul canin: cainii cu aceasta afectiune pot avea letargie severa ceea ce ii poate face sa para distanti sau lenesi. De obicei, acest comportament nu este asociat cu activitati compulsive.

Discutati cu privire la comportamentul cainelui dvs. cu medicul veterinar daca sunteti ingrijorat de posibilitatea de a avea un comportament disfunctional canin sau oricare dintre tulburarile de mai sus. Medicul veterinar va poate recomanda unele teste comportamentale, analize de sange si eventual, imagistica avansata a creierului (cum ar fi RMN sau CT).

 

Autismul la oameni vs. comportamentul disfunctional canin

Autismul la caini poate fi dificil de diagnosticat  din cauza lipsei de dovezi dar simptomele clinice pot determina medicii veterinari sa suspecteze un comportament disfunctional canin.

Comportamentul disfunctional canin nu are un spectru precum autismul la oameni asa ca medicii veterinari se bazeaza pe compararea indicatiilor comportamentale normale cu cele anormale. Cainii care demonstreaza comportamente repetitive si compulsive, impreuna cu afectarea interactiunii sociale, pot determina medicii veterinari sa suspecteze acest diagnostic, desi vor exclude alte afectiuni medicale si comportamentale inainte de un diagnostic final.

Simptomele clinice ale comportamentului disfunctional canin includ:

  • Comportament antisocial – Cainele nu va acorda atentie in timpul plimbarilor, la joaca sau in timpul hranirii. Cainele nu doreste sa interactioneze cu alti caini.
  • Comportamente obsesiv-compulsive – Pot include miscari cum ar fi invartirea obsesiva, urmarirea cozii, mestecat sau scrasnirea dintilor. Exista chiar unii caini care aliniaza jucarii sau alte obiecte.
  • Probleme de comunicare – Cainii suspectati de comportamentul disfunctional canin (CDB) ar putea sa nu-si poata exprima sentimentele sau dispozitiile la fel de usor ca alti caini. De exemplu, s-ar putea sa nu dea din coada cand sunt fericiti sau sa-si lase urechile pe spate cand sunt mustrati. A mai fost observata o stare de transa, in care cainii „privesc in gol” pentru o lunga perioada de timp. Pot fi mai tacuti decat alti caini, par sa nu aiba personalitate sau sa evite contactul vizual cu oamenii si alti caini.
  • Reactie inadecvata la stimuli – Ar putea include schelalait cand este atins usor. Pot fi hipersensibili la stimuli blanzi (mangaierea capului), ceea ce poate duce la durere, agresivitate sau frica. De asemenea, pot fi hipersensibili la zgomot, mai ales la sunete bruste.
  • Evitarea unor medii si situatii noi – Acesti caini se vor retrage adesea intr-un spatiu familiar si sigur, cum ar fi un dulap sau sub pat, pentru a evita noi stimuli.
  • Letargie / scaderea activitatii fizice – Lipsa de interes, evitarea activitatilor consumatoare de energie, cum ar fi joaca cu oameni si alti caini. Sunt adesea descrisi ca sedentari, chiar daca sunt considerati o rasa activa de caini.

Tratament

Nu exista un singur tratament pentru comportamentul disfunctional canin. Dupa ce a exclus alte posibile afectiuni medicale si a fost pus un diagnostic adevarat al comportamentului disfunctional canin, medicul veterinar va poate recomanda unele terapii, cum ar fi:

  • Terapie medicamentoasa – Va prescrie anumite medicamente care pot ameliora tulburarile compulsive. Medicamentele calmante si sedativele pot ajuta si ele la gestionarea comportamentelor agresive.
  • Spatiu sigur – Este important sa oferiti acestor caini un mediu sigur, confortabil si lipsit de stres  deoarece le poate fi frica de zgomote, miscari bruste si chiar atingere. Sunt indicate evitarea situatiilor stresante precum parcurile pentru caini sau strazile aglomerate daca cainele da semne de anxietate in aceste situatii. Nu fortati situatiile care pot provoca stres.
  • Exercitii regulate – Exercitiile constante, de rutina, pot ajuta la reducerea anxietatii si stresului, mentinand in acelasi timp mintea cainelui ocupata. Acest lucru poate abate cainii de la comportamente compulsive.
  • Intarirea pozitiva – Lucrul cu medicul veterinar, cu instructori calificati si cu specialisti in comportament canin poate fi util in gestionarea comportamentului disfunctional canin.

Ce sa faceti daca observati simptome de autism la cainele dvs.?

Daca sunteti ingrijorat de faptul ca cainele dvs. prezinta semne de comportament disfunctional canin, contactati medicul veterinar pentru a programa o examinare fizica.

Medicul veterinar va discuta cu dvs. pentru a determina factorii declansatori care pot provoca reactii comportamentale negative la cainele dvs. In unele cazuri va poate indruma spre alti specialisti.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button